Enligt ett nytt förslag från regeringen ska myndigheter, mataffärer och apotek bli skyldiga att ta emot kontanter. Syftet är att göra ekonomin mer inkluderande och att förbättra den svenska beredskapen.
Nytt förslag på lag om kontantplikt
Regeringen tillsatte i januari en utredning kring en lag om kontantplikt, som föreslås gälla för mataffärer och apotek med en omsättning på mer än 3 miljoner kronor, samt vissa myndigheter. Det ska exempelvis gå att betala avgifter för pass och körkort, bilbesiktning samt tandvård kontant.
Enligt regeringens utredare Dennis Dioukarev ska kravet gälla mellan klockan 06 och 22. Däremot ska drivmedel inte omfattas av lagen, eftersom en stor del av landets bensinstationer ligger avskilt och är obemannade vilket kan leda till säkerhetsrisker. Kontantplikten föreslås inte heller gälla i kollektivtrafiken.
Kravet på att det ska vara möjligt att köpa nödvändigheter som mat och mediciner med kontanter är tänkt för att förbättra den svenska beredskapen och göra ekonomin mer inkluderande för de som inte är så vana vid digitala betalningsmetoder.
”Om förslagen genomförs kommer vi framtidssäkra svenskarnas möjligheter att kunna införskaffa livsmedel och medicin med sedlar och mynt”, säger Dioukarev till TT.
Svensk Handel oroas över risker och kostnader
Enligt undersökningar genomförda av branschorganisationen Svensk Handel accepterar en majoritet av de svenska butikerna fortfarande kontanter, trots att allt färre väljer just kontanter som betalmedel. Svensk Handel anser ändå att kravet på kontanthantering är rimligt, men är oroade över de högre risker och kostnader som kan uppstå.
”Om staten ställer krav på marknadsaktörer att utföra samhällsviktiga kontanttjänster, som dessutom saknar kommersiell bärkraft, måste staten också öka sitt ansvar för att upprätthålla och delvis finansiera kontanthanteringen i framtiden. Det är inte rimligt att handeln ska stå för alla risker och kostnader”, säger Bengt Nilervall som är näringspolitisk expert på betalfrågor på Svensk Handel.
Inte säkert att lagstiftningen ändras
I förra veckan tog finansmarknadsminister Niklas Wykman emot utredningen kring förslaget om kontantplikt under en pressträff.
”Att det behövs någon typ av förändring ligger i den bedömning som regeringen gjorde när vi tillsatte utredningen. Sedan vilken typ av omfattning får vi analysera,” sa han vid pressträffen, men vill inte slå fast om lagen kommer att ändras.
Utredningen om en eventuell kontantplikt kommer nu att beredas i Regeringskansliet.