Ökade levnadsomkostnader och sjunkande skuldkvot

Ökade levnadsomkostnader och sjunkande skuldkvot

Under 2023 har de svenska hushållens levnadsomkostnader ökat med 10 procent. Däremot sjönk hushållens skuldkvot under årets första kvartal, medan de stigande räntorna har gett upphov till en ökad räntekvot.

Ökade levnadsomkostnader för hushållen

Enligt en aktuell rapport från AgriFood Economics Centre steg hushållens levnadsomkostnader med omkring 15 procent under 2022, och med 10 procent hittills under 2023. Den största ökningen på 34 procent sågs i Stockholms län utanför de mest centrala kommunerna. Levnadsomkostnadernas andel av den disponibla inkomsten har däremot bara ökat med 3,3 procentenheter under 2023, och skillnaden i levnadsstandard mellan olika regioner har inte påverkats särskilt mycket av de senaste årens ökade kostnader.

Hushållens skuldkvot sjönk under första kvartalet

Att hushållens skulder inte steg särskilt mycket under det första kvartalet 2023 samt att tillgångarna ökade gjorde att hushållens skuldkvot minskade något enligt SEB:s Sparbarometer som publicerades den 1 juni.

Under årets första kvartal ökade de svenska hushållens brutto- och nettoförmögenhet, både på grund av ett ökat sparande samt den positiva utvecklingen på finansmarknaderna. Hushållens nettoförmögenhet ökade med 0,9 procent, vilket bland annat orsakades av en ökning av aktietillgångar på 4,9 procent samt räntetillgångar på 0,6 procent. Däremot minskade hushållens fastighetstillgångar med -2,5 procent.

em>“Med en stark börsutveckling i ryggen steg hushållens aktietillgångar med nästan 500 miljarder kronor under det första kvartalet. Det finns dock två sidor av sparmyntet. Den andra sidan visar att hushållen fortsätter att dränera sitt kontosparande. Det är dels en effekt av att riskaptiten börjat återvända till förmån för fond- och aktiesparande, dels en effekt av att hushållen parerar högre levnadskostnader” säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

De svenska hushållens skulder ökade med endast 0,1 procent enligt Sparbarometern, vilket är historiskt låga siffror som kan jämföras med genomsnittet under de senaste tio åren som ligger på 1,4 procent. Eftersom Riksbanken har höjt styrräntan sedan det första kvartalet, och väntas genomföra ytterligare räntehöjningar, så kan skuldökningstakten bli negativ under nästa kvartal. Nästan 80 procent av hushållens skulder utgörs av bostadslån.

Räntekvoten stiger vilket minskar hushållens vilja att belåna sig

Medan skulderna minskade under det första kvartalet så ökade istället räntekvoten till 6,2 procent från tidigare 5,5 procent. Den visar hur stor andel av den disponibla inkomsten som utgörs av räntekostnader. ”Räntekvoten har under de senaste tolv månaderna gått från 3,6 till 6,2 procent. Det har lett till en rejäl avmattning på bostadsmarknaden men också satt sina tydliga spår i hushållens vilja och möjlighet att belåna sig”. säger Américo Fernández.

Det senaste årets ökade levnadsomkostnader, inklusive ränteökningar, har alltså gjort de svenska hushållen mindre benägna att skuldsätta sig, vilket med största sannolikhet kommer att leda till en negativ skuldökningstakt framöver om Riksbanken väljer att höja styrräntan igen.

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Senaste ekonominyheterna

Skuldsättning i svenska kommuner

Skuldsättning i svenska kommuner

Vi gjorde nyligen en djupdykning i Kronofogdens register för 2023 och där framkommer det vilka svenska kommuner som har de högsta andelarna av skuldsatta invånare. V

Finansinspektionen uppmanar bolånetagarna att förhandla om räntan

Finansinspektionen uppmanar bolånetagarna att förhandla om räntan

Finansinspektionen anser att fler bolånetagare borde byta bank för att få tillgång till en lägre ränta. I dagens läge finns det goda möjligheter för privatpersoner a

Kritik mot sänkt ISK-skatt

Kritik mot sänkt ISK-skatt

Regeringen har tidigare föreslagit en slopad skatt på en del av de pengar som sparas på ISK (investeringssparkonto) och kapitalförsäkring, men nu har förslaget mött

Unga behöver spara allt mer för att ha råd med en bostad

Unga behöver spara allt mer för att ha råd med en bostad

Det krävs ett allt större sparande varje månad för den som vill köpa en egen bostad, och idag bor en fjärdedel av alla unga fortfarande hemma hos föräldrarna. Två fö

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att stiga

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att stiga

I mars steg bostadspriserna i Sverige för den tredje månaden i rad, och även Stockholms bostadsmarknad verkar återhämta sig. Samtidigt har bostadspriserna minskat re

Svenska hushåll har nu möjlighet att spara mer

Svenska hushåll har nu möjlighet att spara mer

Enligt en aktuell undersökning från SEB har de svenska hushållen kunnat spara mer pengar under årets första kvartal. Dessutom tänker många öka sitt sparande framöver

Senast uppdaterad: 21 februari 2024