Utvecklingen av inflationen i Sverige verkar gå åt rätt håll enligt Riksbanken. De nya siffrorna som offentliggjordes tidigare i veckan var ingen överraskning, utan helt enligt Riksbankens tidigare prognos. Samtidigt kan vi inte vänta oss några snabba sänkningar av styrräntan. Det finns också en del faktorer som kan leda till bakslag i form av en stigande inflation framöver, även om risken är mindre nu än tidigare.

Börjar få kontroll på inflationen

I måndags offentliggjorde SCB inflationssiffrorna för januari. Inflationstakten enligt KPI var 5,4 procent under förra månaden, vilket kan jämföras med 4,4 procent i december 2023. Samtidigt minskade KPI med 0,1 procent från december till januari. Tittar man i stället på inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta), så låg den på 3,3 procent i januari, jämfört med 2,3 procent i december.

”Det är tydligt att vi börjar få kontroll på inflationen” säger vice riksbankschef Martin Flodén.

Även om KPIF steg så fortsatte den underliggande inflationen att sjunka, och siffrorna kom inte som någon överraskning för Riksbanken.

”I stora drag var de i linje med både vad vi och andra förväntat oss. Det var inga siffror som förändrade den bild vi hade vid vårt senaste penningpolitiska möte”, sa Flodén vid ett tal i Stockholm dagen efter att inflationssiffrorna offentliggjordes.

Inga snabba sänkningar av styrräntan

Vid det senaste räntebeskedet informerade Riksbanken om att de överväger att sänka styrräntan under det första halvåret 2024. Många experter tror att den första sänkningen kommer strax innan eller i början av sommaren, och att flera sänkningar kommer att följa därpå. Men enligt vice riksbankschefen är det fortfarande mycket som är osäkert gällande eventuella kommande räntesänkningar.

”Det är en sak att göra prognoser, utfallet kan bli något helt annat. Det är därför som man reagerar i små steg för att utvärdera varje steg. Visste vi med säkerhet att räntan behöver sänkas en hel del skulle vi ta stora steg” säger Flodén.

Det kan komma bakslag

När förste vice riksbankschef Anna Breman talade om det ekonomiska läget hos Stockholms Handelskammare i tisdags nämnde hon risken för bakslag i form av ökad inflation framöver. Några av de faktorer som kan göra att inflationen stiger igen är en fortsatt svag krona, geopolitiska spänningar och osäkerheten kring företagens prissättningsstrategier.

“Inflationen har sjunkit tydligt från höga nivåer och inflationsutsikterna ser ljusare ut. Men vi kan inte ta en smidig återgång till låg och stabil inflation för given. Därför behöver vi ha tålamod i penningpolitiken” sa Anna Breman.

Storbankernas ekonomer tror fortfarande att Riksbanken kommer att sänka räntan i maj eller juni. Nästa räntebeslut från Riksbanken kommer den 27 mars, och då väntas en bedömning av hur penningpolitiken ska utvecklas för att inflationen ska kunna stabiliseras på en låg nivå.