Eftersom Riksbanken har meddelat att det inte blir fler räntehöjningar har priserna på bostäder i storstäderna börjat stiga igen i början av året. Fler tror också att deras bostäder ska öka i värde, samtidigt som färre än tidigare anser sig klara av en ökad månadskostnad.
Bostadspriserna ökade något i februari
I februari ökade priserna på villor med 0,5 procent, medan bostadsrättspriserna steg med 0,4 procent. Det kan jämföras med de genomsnittliga siffrorna per år enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste mätningar, som i snitt visar en minskning med 0,5 procent för villor, och en ökning på 1,6 procent för bostadsrätter. Antalet sålda bostäder ökade också med hela 10 procent i februari jämfört med samma månad året innan. Ökningen låg på 8 procent för bostadsrätter och 14 procent för villor. Antalet avslutade bostadsaffärer under årets första två månader hamnade därför på ungefär samma nivå som under samma period 2019, innan såväl pandemin som räntekrisen.
Villapriser senaste 5 åren
Hela Sverige, villor, glidande medelvärde 3 mån, 5 år historik. Data från Svensk Mäklarstatistik via Macrobond.
Allt fler tror att deras bostäder ska öka i värde
Enligt en undersökning bland 1 000 bostadsägare, som genomfördes på uppdrag av Nordea i mitten av februari, tror 40 procent att deras bostad kommer att öka i värde under 2024. I höstas var det däremot bara 20 procent av de tillfrågade som räknade med att priset på deras bostäder skulle stiga. Hälften av hushållen tror också att räntan kommer att sänkas, jämfört med endast 10 procent under hösten 2023. Men bara 53 procent tror sig klara av en höjd månadskostnad på 6 000 kronor, jämfört med 60 procent i höstas.
"Vi är inne i en lågkonjunktur och den förklaring jag kan se är att många svenskar har minskat sina besparingar och nu har en liten marginal", säger Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea.
Större tilltro till bostadsmarknaden
Mäklarna märker också av det ökade intresset för bostadsaffärer jämfört med tidigare. Det märks speciellt i storstäderna eftersom trenderna på bostadsmarknaden brukar börja där. Det är särskilt priserna på bostäder i Stockholm, Göteborg och Malmö som har ökat i början på 2024, och trenden syns extra tydligt i centrala Stockholm.
Utbudet av lägenheter till salu har länge varit stort, eftersom de flesta vill sälja sin tidigare bostad innan de köper en ny. Men nu ser många mäklare en förändring i form av ett större intresse och något högre priser, inte minst eftersom fler lägenheter läggs ut på auktion och är föremål för budgivning jämfört med tidigare.