Även om kronans värde har minskat sedan 2014 så är Sveriges finanser stabila, samtidigt som inflationen inte längre ligger över Riksbankens mål på 2 procent. Enligt en aktuell rapport från den Internationella valutafonden IMF hör den svenska kronan därför till de valutor som är mest undervärderade just nu.

Mest undervärderade valutan

I en ny rapport har IMF analyserat den svenska kronan enligt måttet REER-gap, och kommit fram till att valutan är undervärderad med 17 procent jämfört med andra valutor. Då har man tagit hänsyn till såväl konkurrenskraft, skuldsättning och bytesbalans.

”Den svenska kronan är i obalans med ekonomisk fundamenta. Till slut borde den komma tillbaka till en normal värdering, men ingen vet när den kommer vara på den nivån”, säger SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist till DI.

Även euron anses vara undervärderad med 2 procent, medan IMF menar att USD och GBP är övervärderade med 6 respektive 9 procent.

Kronan har minskat i värde sedan 2014

Den svenska kronan har fallit de senaste tio åren. Jämfört med 2014 kostar en euro ungefär 30 procent mer idag, medan en dollar kostar 60 procent mer. Enligt en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) kan kronans utveckling de senaste 30 åren inte enbart förklaras av Riksbankens penningpolitik.

”Riksbankens minusränta har varit välmotiverad med hänsyn till dess inflationsmål, och den försvagning av växelkursen som minusräntan lett till har stöttat penningpolitiken”, står det att läsa i ESO-rapporten.

I stället är en av anledningarna de till kronfallet högre marknadsräntorna i USA. De flesta valutor har minskat i värde mot USA-dollarn under perioden, vilket förmodligen beror på att den politiska osäkerheten i världen har försämrats och många därför väljer att investera i dollar.

Sveriges finanser är bättre än många andra länders

Eftersom Sverige har mycket bättre offentliga finanser än USA, och inte har haft någon högre inflation, har växelkursen inte haft någon större påverkan på kronans försämrade värde. Däremot kan kronfallet även ha påverkats av de högre räntenivåerna utomlands, att Riksbanken och Riksgälden har sålt av kronor för hundratals miljarder mot utländsk valuta och att vissa företag säljer kronor när de tror att kronan ska falla, vilket gör att fallet blir ännu större.

Robert Bergqvist på SEB anser att kronan borde stärkas med 17 procent från dagens värde, vilket innebär att en euro skulle kosta endast 9,50 kronor i stället för 11,50 kronor som idag. I ett aktuellt inlägg på X drar Bergqvist även slutsatsen att ”kronan är världens mest köpvärda valuta”.