Allt fler svenskar lånar pengar för att ha råd med semestern, enligt aktuella siffror från UC. Samtidigt är det dyrare att semestra utomlands eftersom kronan har minskat i värde mot bland annat euron den senaste tiden.
Ökning av utnyttjade krediter under juli månad
I juli utnyttjade 52 procent av svenskarna krediter, jämfört med 45 procent under samma period förra året, enligt kreditupplysningsföretaget UC. Höga räntor och inflation har gjort plånböckerna tunnare, samtidigt som det mesta har blivit dyrare – inte minst semestern. Både nöjen, restaurangbesök och resor, såväl inom Sverige som utomlands, kostar mer nu än tidigare. Därför väljer fler att låna för att ha råd.
”Vi vet att många tar lån och krediter för att semestra”, säger Kronofogdens privatekonomiska talesperson Davor Vuleta.
Planera långsiktigt
En faktura på 500 kronor kan till slut bli till en skuld på 2 000 kronor inklusive alla avgifter om den hamnar hos Kronofogden.
“Det värsta man kan göra är att stoppa huvudet i sanden. Är det så att man inte kan betala är det viktigt att man kontaktar den man är skyldig pengar. Det kostar inget, och på så sätt kan man slippa att skulden växer sig ännu större”, säger Davor Vuleta.
Han tipsar också om att i förväg räkna ut om man har möjlighet att betala en eventuell kredit efter semestern, och att göra upp en budget för att försöka sänka utgifterna. Ett annat råd är att planera långsiktigt och börja lägga undan pengar inför nästa sommar redan nu.
Dyrare att semestra utomlands
Den senaste tiden har den svenska kronan minskat i värde mot euron, vilket gör resor inom Europa ännu dyrare.
”Flera faktorer slår hårt mot kronan just nu”, säger Robert Bergqvist som är seniorekonom på SEB.
Den 25 juli låg kronan på den hittills lägsta nivån gentemot euron i år. Då kostade en euro hela 11,77 kronor, men kursen har återhämtat sig något sedan dess.
Den svaga kronan beror enligt Robert Bergqvist på att kronan är en liten valuta som sjunker i värde vid en låg risknivå i den globala ekonomin, och att aktiviteten på marknaden minskar under sommaren. Detta drabbar kronan vilket gör både hotellvistelser och flygbiljetter dyrare för svenska semesterfirare. Däremot finns det resmål där man får mer för pengarna. Dit hör bland annat Turkiet, Japan och Norge vars valutor också har minskat i värde. Genom att semestra hemma i Sverige slipper man också fundera på kronans värde gentemot andra valutor.