Under onsdagen släpptes de senaste inflationssiffrorna från Statistikmyndigheten (SCB). Inflationen var oförändrad under juli jämfört med förra månaden, vilket är i linje med de flesta experters förväntningar.

Inflationen på samma nivå som tidigare

I juli landade inflationen på 2,6 procent, vilket är lika högt som förra månaden. Däremot steg det viktiga måttet KPIF (som inte påverkas av ändrade räntesatser för hushållens bolån) till 1,7 procent i juli, jämfört med 1,3 procent i juni. Det var mer än förväntat, men KPIF ligger fortfarande långt under Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

Samtidigt steg Konsumentprisindex (KPI) med 0,1 procent från juni till juli. Kärninflationen, KPIF-XE, där man förutom ränteförändringar även räknar bort elpriser, sjönk däremot till 2,2 procent i juli från 2,3 procent i juni. De största anledningarna till den något ökade inflationstakten i juli är enligt SCB högre räntekostnader för bolånen samt högre avgifter och hyror till bostadsrättsföreningar.

Riksbankens räntebesked påverkas av inflationsstatistiken

Inflationssiffrorna är viktiga mått när Riksbanken ska besluta om styrräntan. Den 20 augusti kommer nästa räntebesked, och baserat på den oförändrade inflationen anser de flesta experter att styrräntan kommer att sänkas med 0,25 procent.

”Det här är andra gången vi landar under inflationsmålet och därmed kan vi med stor sannolikhet räkna med att Riksbanken sänker räntan med 0,25 punkter vid nästa veckas räntemöte”, säger Shoka Åhrman som är sparekonom på SPP.

Hon tror inte på någon större sänkning än så, men att det eventuellt kan bli fyra sänkningar totalt innan året är slut.

Robert Boije, som är chefsekonom på SBAB, säger att bankens prognos också ligger på fem räntesänkningar under 2024, vilket innebär att det är fyra sänkningar kvar. Han tror inte heller på någon större sänkning än 0,25 punkter.

”Riksbankens besked kommer innan ECB (europeiska centralbanken) och Fed (amerikanska centralbanken). Jag tror inte att Riksbanken vågar helt enkelt. Dessutom har kronan stärkts den senaste tiden och det tror jag inte att Riksbanken vill äventyra”, säger Robert Boije.

Inflationen väntas falla ytterligare

Enligt en undersökning utförd i augusti av Kantar Prospera (tidigare Sifo) för Riksbanken väntas inflationen minska ännu mer de kommande åren. KPIF-inflationen spås hamna på 1,8 procent inom ett och två år, och på 2 procent på fem års sikt, enligt förväntningar bland aktörer på penningmarknaden. Detta kan jämföras med förra månadens siffror som låg på 2,0 procent och ett och två års sikt, och 2,1 procent på fem års sikt.