Investera i fastigheter

Fastighetsinvesteringar är ett bra komplement till övriga typer av investeringar. Men visste du att du kan investera i fastigheter på många olika sätt? Förutom att själv köpa en fastighet kan du till exempel investera i fastighetsfonder, fastighetsaktier eller dra nytta av crowdfunding där du investerar i fastigheter tillsammans med andra privatpersoner.

Varför investera i fastigheter?

Att placera en del av sina pengar i fastigheter har historiskt sett varit ett smart drag. Det är en investering som ofta har låg risk eftersom den ger en stadig avkastning, och kassaflödet är stabilt eftersom hyrorna från fastighetens förmodade hyresgäster kommer in varje månad. Dessutom har många fastigheter ökat stort i värde genom åren.

Den senaste tiden har vi sett en mindre nedgång i värdet på många fastigheter, precis som när det gäller de flesta andra tillgångar. Men det öppnar också upp för nya möjligheter att investera till en lägre kostnad än tidigare. Som alltid gäller det dock att analysera en potentiell fastighetsinvestering noga för att identifiera objekt som kan ge en positiv framtida avkastning.

En fastighetsinvestering kan även skydda dig mot inflation eftersom hyrorna kan höjas i takt med andra kostnader i samhället. Bostadsbristen i Sveriges storstäder har också gjort att efterfrågan på särskilt hyresbostäder är mycket stor, vilket har trissat upp hyrespriserna. Du som investerar i en fastighet har dessutom möjlighet att hyra ut lokaler till företag för att få in extra intäkter.

Köp fastigheter själv

Om du själv vill köpa en eller flera fastigheter att hyra ut behöver du ett rejält startkapital på flera miljoner kronor. Det innebär att köpa fastigheter själv kanske inte är den första investering du gör, utan snarare något som sker efter många års investeringar i andra typer av tillgångar. Utöver din egen investering kan du förstås låna av banken. De är ofta positiva till fastighetsköp eftersom det traditionellt är en säker investering, och en fastighet är dessutom lätt att ta över för banken om det mot förmodan skulle vara så att du inte kan betala av dina lån. Tänk på att du som fastighetsägare själv som får ta del av alla hyresintäkter, men du måste också ha koll på alla lagar, regler och skyldigheter du har gentemot dina hyresgäster.

Investera i fastighetsfonder

Ett betydligt enklare sätt att investera i fastigheter på är att köpa fastighetsfonder. Då behöver du inte ens fundera på vilka fastighetsbolag du ska investera i, utan en fondförvaltare har redan valt ut de aktier som han eller hon tror kommer att vara lönsamma framöver. En stor fördel med att investera i fastighetsfonder är att du slipper ansvar för driften av fastigheten och den mycket höga investeringskostnaden. Samtidigt kan du förhoppningsvis dra nytta av en fin värdeökning på dina fonder varje år.

Investera i fastighetsaktier

Om du vill ha lite större valfrihet och påverkan på dina investeringar kan du i stället välja att köpa fastighetsaktier. Då kan du själv välja vilka fastighetsbolag du vill investera i, och några exempel på svenska börsnoterade sådana är Castellum, Hufvudstaden och Wallenstam. Det finns dessutom en del fastighetsaktier med utdelning flera gånger per år. Om du har tur kan avkastningen på fastighetsaktier till och med bli högre än om du själv investerar i en fastighet, men nackdelen är förstås att du inte äger någon fysisk tillgång.

Investera i fastigheter med crowdfunding

Crowdfunding innebär att ett antal privatpersoner går ihop för att finansiera en verksamhet eller ett projekt. Inom fastighetsbranschen ger det dig chansen att investera i fastigheter tillsammans med andra utan mellanhänder. Fördelen är att du kan få en hög ränta på omkring 10 % per år eller mer, men risken är också lite högre än om du till exempel investerar i stabila fastighetsaktier. Du får själv välja vilka fastighetsprojekt du ska investera i, och oavsett vilket du väljer så är de granskade på förhand för att bedöma potentiella risker. I slutet av projektet får du tillbaka dina investerade pengar plus avkastning om projektet har gått bra, men det finns förstås risk för att det inte kan slutföras varpå du kanske inte får tillbaka dina investerade pengar.

Oavsett hur du vill investera i fastigheter så är det generellt sett en relativt trygg investering som även är ett bra sätt att diversifiera dina tillgångar på. Börja med fastighetsaktier eller -fonder och testa att vara med i ett crowdfundingprojekt inom fastighetsbranschen för att bygga upp ditt kapital. Med lite tur och skicklighet kanske du sedan kan investera i din alldeles egen fastighet i framtiden.

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Vanliga frågor om investera i fastigheter

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Genom att öppna ett konto hos en bank eller nätmäklare får du tillgång till ett stort utbud av aktier och fonder inom fastighetsbranschen. Du kan till exempel välja populära Avanza eller NordNet.

Både Tessin och Kameo är två exempel på tjänster som låter dig investera i fastighetsprojekt tillsammans med andra.

Om du investerar i en fastighet tillsammans med andra är det vanligt att du får räntan utbetald varje månad så länge projektet pågår, men andra villkor kan också gälla beroende på vilket projekt du väljer att investera i.

När du investerar i en fastighet som du ska hyra ut kan du räkna med att behöva lägga minst 25 % i kontantinsats och därmed kunna låna 75 % av fastighetens pris.

Senast uppdaterad: 20 november 2023