Lånestopp

Lånestopp är en hemsida för alla de som har svårt att ha någon impulskontroll när det kommer till att låna och som ofta lånar trots att ekonomin inte klarar av det. Du fyller i dina uppgifter hos Lånestopp och väljer en tidsperiod som du ska vara spärrad från att ta nya lån. Under den tiden så kommer du inte att kunna ta nya lån. Om du har svårt att hålla dig från att ta nya lån är därför Lånestopp en otroligt bra tjänst.

Hur du går tillväga för att spärra möjligheten att ta nya lån

Om du själv vill begränsa dina möjlighet att ta lån så är det väldigt svårt eftersom att du själv måste kontakta olika banker och be dem att inte acceptera ett lån om du ansöker. Det är en väldigt omständig process och det kan dessutom vara någonting som bankerna inte kan hjälpa dig med. I så fall är Lånestopp ett mycket bättre alternativ då du enkelt bara fyller i dina personuppgifter och hur länge du vill att du ska vara stoppad från att ta ett lån. Du kan välja mellan tre, sex eller tolv månader, samt att vara avstängd på obegränsad tid. Du kommer dock alltid kunna stänga av, sätta på och förlänga stoppet på Lånestopps hemsida.

När du väl har använt BankID för att skriva under stoppet så är du helt stoppad från att ta nya lån. Det är dock viktigt att känna till att det inte gäller för alla lån. Exempelvis omfattas inte studielån eller bolån av stoppet. Det är för att Lånestopp själva meddelar de företag som de samarbetar med att du inte ska kunna ta några lån. Eftersom att de inte samarbetar med exempelvis CSN så är det fortfarande möjligt att ta lån därifrån. Du kommer dock inte att kunna ta lån från de långivare som Lånestopp samarbetar med som konsumentkreditinstituten Anyfin, Insplanet eller Lendo, eller bankaktiebolagen Klarna, Volvofinans och SBAB Bank.

Du kommer fortfarande att kunna låna från några banker

Lånestopp samarbetar med cirka hundra stycken olika typer av företag, banker och långivare, men tyvärr är storbankerna inte några av dem. Om du försöker ta ett lån från till exempel Handelsbanken, Danske Bank eller Swedbank så finns det alltså en risk för att låneansökan går igenom och du blir beviljad lånet. Det här systemet är alltså inte helt säkert, även om det funkar för väldigt många långivare. Du behöver därför tänka efter noga innan du går in på storbankernas hemsidor och försöker låna därifrån.

Dessutom så gäller inte avstängningen fakturaköp, vilket innebär att du fortfarande kommer att kunna handla med faktura på nätet. Så trots att du registrerat dig på Lånestopp så finns det fortfarande en risk att du överkonsumerar eller köper något som du inte har råd med.

Om du vill ta ett nytt lån så är det möjligt att stänga av stoppet. Det kommer dock att ta sju dagar från att du stängt av den till att du kan ansöka om ett lån igen. Det är för att förhindra att du impulsivt stänger av stoppet bara för att låna, utan att tänka igenom det beslutet.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om lånestopp

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, tyvärr är du inte helt skyddad eftersom att Lånestopp bara meddelar de företag, banker och långivare som de samarbetar med. Det är ungefär hundra stycken. Om du försöker ta ett lån från en långivare som Lånestopp inte har meddelat kommer det därför att vara möjligt att ta ett lån. Samma sak gäller om du försöker att betala något på faktura eller ta ett lån från en storbank. Så även om du är skyddad från att ta de flesta lånen så är du inte helt skyddad.

Det är enbart konsumtionslån som omfattas av lånestoppet. Det innebär lån som privatlån, snabblån och billån m.m. Lån som bolån och studielån omfattas inte av stoppet och dessa kommer du fritt att kunna ansöka om och bli beviljad.

Du kan välja mellan tre fasta tidsperioder och en tillsvidare. Det innebär att du kan välja mellan tre månaders avstängning alternativt sex månader eller tolv månader. Om du väljer en tillsvidareavstängning så är du helt avstängd från att göra köp tills att du sätter på möjligheten igen. För att göra det behöver du logga in på Lånestopp med ditt BankID och välja det.

Nej, det är inte möjligt och du kan enbart göra det för dig själv. Det enda undantaget är om du har fått en fullmakt från personen att göra det.

Nej, det är bara förmågan att ta framtida lån och krediter som påverkas.

Nej, även om du enbart ska samla dina gamla lån så behöver du stänga av stoppet innan du kan ansöka om det. Efter stoppet är borta så tar det sju dagar innan du kan ansöka om ett nytt lån.

Senast uppdaterad: 22 maj 2024