Så använder du Apple Pay

Apple Pay är Apples egna mobila betalningstjänst och den gör det möjligt för dig att använda kontaktlös betalning när du är ute och handlar. Tjänsten är oftast smidigare än ett vanligt fysiskt kort utan blippfunktion, då du bara behöver blippa mobilen och slipper i de flesta fall att skriva in din kod om du handlar för ett belopp lägre än en viss summa.

Steg för steg - kom igång med Apple Pay

För att använda Apple Pay måste du först ladda ner Apple Pay-appen. Det är bara Apple-produkter som kan göra det exempelvis en Iphone, Mac eller Apple Watch. Det innebär att om du inte har ios, macOS eller watchOS som operativsystem på din enhet så kommer inte ens möjligheten att ladda ner Apple Pay-appen att finnas. Du måste även ha ett apple-ID som är inloggat på iCloud och ett betalkort som är kompatibelt med Apple Pay för att använda appen.

Om du uppfyller alla de kraven så är det bara att öppna appen och trycka på det blå plustecknet som finns i det högra hörnet. Då kommer det upp instruktioner för hur du ska lägga till ditt betalkort. Du fyller i dina kortuppgifter och efter det måste banken verifiera att det är du som vill lägga till ditt kort i Apple Pay. Det kan se ut på lite olika sätt från bank till bank; vissa skickar bara SMS med en verifieringskod medan andra kräver att du ringer. Vissa banker kräver inte någonting alls. När kortet är tillagt så går det bra att använda appen för att betala med.

Apple Pays användningsområden

Apple Pay är först och främst en betaltjänst och när ditt kort är inlagt kan du både använda det till att betala på nätet och i fysiska butiker. Om du använder din iphone för att betala i en fysisk butik så måste du först verifiera dig med Face-ID eller Touch-ID för att kunna betala med telefonen. Efter det håller du mobilen mot kortterminalen i kassan (den måste ha en Apple Pay-symbol som visar att terminalen är kompatibel med Apple Pay) tills köpet går igenom. Om du använder Touch-ID måste du hålla fingret på fingeravtrycksläsaren tills köpet är klart.

För köp under 400 kr behöver du inte använda kortets pin kod och köpet går automatiskt igenom, men om du handlar för över 400 kr kan pin koden krävas. Det är även möjligt att betala kontaktlös med en Apple Watch om du äger en sådan. Om klockan sitter på dig behöver du, till skillnad från med iphonen, inte verifiera dig med hjälp av ett lösenord. Du dubbelklickar bara på sidknappen och så kommer ditt betalkort upp automatiskt. Du håller klockan mot terminalen och efter pipet är betalningen klar.

Du kan även använda Apple Pay till att betala på nätet och då väljer du helt enkelt Apple Pay-knappen när den kommer till kassan. Finns inte knappen så är det inte heller möjligt att betala med Apple Pay. Du behöver även här verifiera dig med Touch-ID, Face-ID eller ett annat lösenord.

Fördelarna med Apple Pay

  • Hög säkerhet och integritet. Apple Pay är många gånger säkrare än ett vanligt kort eftersom att ditt kortnummer varken finns sparat på Apples servrar eller din enhet. Dessutom ser inte kassan, butiken eller kassapersonalen ditt kortnummer när du handlar i fysiska butiker, utan istället skickas ett identifieringsnummer som inte är kopplat till numret på kortet. Betalar du på nätet får inte säljaren någon kortinformation heller och dessutom så sparar inte Apple transaktionen vilket innebär att ingen information kan kopplas till dig personligen.
  • Enkelt att betala. Med Apple Pay är det enkelt att betala, både på nätet och i butik. Betalningen är kontaktlös och går smidigt med blippfunktionen, dessutom slipper du använda ditt lösenord om du handlar för under 400 kr.
  • Den fungerar med både Mac och Apple Watch. Om du inte har din iphone på dig eller sitter och surfar på datorn, så behöver du inte din iphone för att betala. Eftersom att Apple Pay fungerar bra med både Mac och Apple Watch kan du betala smidigt på nätet utan att ens behöva ta upp telefonen eller så kan du använda klockan istället för telefonen om du ska snabbt betala i en butik.
  • Enkelt att lägga till nya kort. Det är väldigt enkelt att lägga till nya kort eftersom att du kan använda kameran för att scanna in kortets uppgifter, då behöver du inte ens manuellt skriva in alla nummer.
  • Den fungerar på de flesta ställen. Eftersom att Apple är ett av de populäraste och kändaste märken som finns, så tar de flesta butiker och företag emot Apple Pay som betalningsmedel. Det innebär att du kan betala med Apple Pay, vart du än befinner dig.
  • Du kan spara din betalningsmetod som Apple Pay i appar där du ofta gör köp. Det gör att du slipper fylla i dina kontakt- och kortuppgifter varje gång du ska göra ett nytt köp och kan istället betala direkt.
  • Säkra lösenord som bara du har tillgång till. Eftersom att du kan betala med Touch-ID och Face-ID är det mycket säkrare än en pin kod, då vem som helst kan få tag i en pin kod, men bara du har ditt fingeravtryck och ditt ansikte.

Sammanfattning

Apple Pay är ett mycket bra och smidigt betalningsalternativ när du vill betala säkert och kontaktlöst. Det skyddar och döljer dina uppgifter på nätet och dessutom kan inte ens Apple själva se vilket kortnummer du har. Så länge du har en Apple-produkt som är kompatibel med Apple Pay så kommer du i de allra flesta fallen kunna använda Apple Pay oavsett vilken bank eller vilket kort du har. Dessutom är Apple så stort globalt att du kan använda det betalningssättet på de flesta ställen, oavsett om du handlar i en fysisk butik eller på nätet.

Om kortterminalen du betalar vid har stöd för kontaktlös betalning kan du enkelt betala med Apple Pay där genom att blippa din mobil eller klocka. Om köpet är under 400 kr så slipper du även verifiera dig med ett lösenord, vilket gör att betalningen går snabbare. Använder du en Apple Watch kan du även lägga in Apple Pay där för att få köpet att gå ännu snabbare då du slipper verifiera dig med ett lösenord på din klocka. Apple Pay är helt enkelt ett smidigare och lättare substitut till ett vanligt fysiskt betalkort.

Källor

Matilda Larsson

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Senast uppdaterad: 20 november 2023