Så använder du Google Pay

Google Pay är en betalningstjänst från Google. Det är en tjänst som gör det möjligt för dig att betala med din mobil både på nätet och i fysiska butiker. Det är en tjänst som gör det väldigt smidigt att betala och det går oftast snabbare än med ett vanligt kort.

Steg för steg - Börja använda Google Pay

För att använda Google Pay så måste du först och främst ha ett betalkort (kreditkort eller bankkort) som är kompatibelt med Google Pay. Är kortet inte kompatibelt ska det enligt “Google Pay Hjälp” inte gå att använda kortet till kontaktlösa betalningar överhuvudtaget. Några kort som inte stöds är exempelvis kort från Handelsbanken eller SEB. Det ska inte inte heller gå att använda ungdomskort från exempelvis Swedbank eller Länsförsäkringar Bank.

Några exempel på banker som istället stödjer kontaktlösa betalningar med Google Pay är bank- och kreditkort från Nordea eller alla visakort från Klarna. När du har ett kort som stöds av Google Pay så är det bara att ladda ner appen och välja funktionen “lägg till kontokort”. Nu får du två val: du kommer antingen kunna ta kort på kortet så att det automatiskt läggs in i Google Pay appen eller så kan du manuellt mata in alla kortuppgifter. När du har gjort något av dessa är ditt betalkort inlagt i Google Pays app.

Google Pays funktioner

Det finns tre sätt du kan använda Google Pay till att betala med: du kan betala i butiker, på webbplatser och i appar. Om du ska använda Google Pay för att betala i butiker behöver du först kolla upp om kassan tar kontaktlös betalning. Oftast finns det en liten symbol (som ser lite ut som wifi-symbolen fast snedvriden) på terminalen som indikerar att det går att betala kontaktlöst. Nu behöver du bara låsa upp telefonen och hålla den mot terminalen för att kunna betala. Köpet är klart och har gått igenom när det kommer ett litet pip eller en bock på skärmen.

Om du vill använda Google Pay till att betala ett köp i en app eller på en webbplats så ser det likadant ut. När du har kommit fram till kassan ser du om appen/webbplatsen stödjer Google Pay. Gör den det så kommer det finnas en knapp som heter “Köp med Google Pay”. När du trycker på den knappen så kommer alla kort du har inlagt i Google Pay upp. Du väljer kortet du vill använda och skriver sedan in ditt 3-siffriga säkerhetsnummer. Det är ett väldigt smidigt system då du har dina uppgifter inlagda och slipper ange kreditkortsuppgifter och leveransadress varje gång du gör ett nytt köp. På webbplatsen kan du även välja att spara ditt kort för framtida köp, vilket gör att din information automatiskt fylls i varje gång du ska handla. Du måste dock fortfarande fylla i din 3-siffriga säkerhetskod som en extra säkerhetsåtgärd varje gång du ska använda kortet för att göra ett köp.

Men förutom det har Google Pay otaliga fler användningsområden som inte är begränsade till att enbart betala. Du kan även lägga till många andra saker i Google Pay också som kollektivtrafikkort, presentkort och bonusar från olika varukedjor och företag som du är kund hos. Det innebär att du kan använda Google Pay för att exempelvis scanna bussbiljetten, lägga in ett fysiskt presentkort som scanningsbart eller få bonus hos dina favoritbutiker när du handlar hos dem med Google Pay. Tänk på att alla butiker inte erbjuder möjligheten att lägga in bonusar och presentkort i appen, men vissa aktörer gör det och det står tydligt i appen vilka som gör det.

Sammanfattning

Google Pay är en väldigt bra app om du vill kunna använda kontaktlös betalning när du handlar. Det gör det smidigt att både handla på nätet och i fysiska butiker utan att varken behöva fylla i dina kontaktuppgifter igen eller behöva dra runt på ett fysiskt betalkort varje gång du ska handla. De flesta har med sig sin telefon och därför är det enklare att använda den till betalningen.

Förutom betalfunktionerna har Google Pay dessutom många andra bra funktioner som du kan använda för att underlätta vid betalningar eller andra köp, exempelvis användandet av presentkort eller bonusar som gör det enkelt att känna poäng på dina köp trots att du inte använder ett fysiskt betalkort när du handlar.

Tänk på att du måste använda en bank och ett kort som är kompatibelt med Google Pay för att kunna använda appen, men så länge du gör det så kommer du få en bra och smidig app som gör det enkelt att hantera betalningar.

Källor

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Senast uppdaterad: 22 maj 2024