Så använder du Samsung Pay

Samsung Pay är Samsungs egna digitala betaltjänst. Det möjliggör kontaktlös betalning för Samsung Pay-användarna och erbjuder också möjligheten att använda Samsung Pay för att betala köp på nätet.

Kom igång med Samsung Pay - steg för steg

För att använda Samsung Pay behöver du första äga en Samsung som är kompatibel med Samsung Pay. Alla nya Samsung-telefoner är det och kommer med Samsung Pay redan installerat. De flesta telefoner som släpptes från 2016 och senare är också kompatibla, men kolla upp vad som gäller för just din telefon eftersom att det kan se olika ut. När Samsung Pay är installerat på telefonen behöver du lägga till ett kort som funkar med Samsung Pay, exempel på sådana kort är betalkort från Handelsbanken, Swedbank, Nordea m.fl. När kortet är inlagt fungerar det som ett vanligt fysiskt kort, förutom att det är inlagt i mobilen och finns digitalt.

För att betala med telefonen i en fysisk butik måste du först få upp Samsung Pay-appen, det gör du genom att antingen gå in på appen eller genom att svepa uppåt från nederkanten på skärmen. Du kan även svepa uppåt om telefonen är låst, vilket innebär att du inte ens måste låsa upp telefonen för att handla. När du har gjort det kommer ditt betalkort upp, nu kan du antingen välja om du vill använda det kortet eller svepa till höger eller vänster för att byta kort.

När du har valt kortet du vill använda så betalar du med det genom att använda biometrisk autentisering för att “låsa upp” kortet. Samsung Pay stödjer både fingeravtryck, irisavläsning och vanligt lösenord. När kortet är upplåst så börjar mobilen att vibrera lite och en timer på 50 sekunder börjar räkna ner. Det innebär att du måste betala inom 50 sekunder, annars måste du göra om den biometriska autentiseringen. Nu för du baksidan av mobilen mot kortläsaren och när det kommer ett litet pip har köpet gått igenom.

Andra sätt du kan använda telefonen för att betala med Samsung Pay

Du kan även använda en Samsung Watch för att betala i fysiska butiker om du vill det. Det fungerar på liknande sätt som vid betalning med en telefon. När du betalar med en Samsung Watch behöver du inte använda ett lösenord utan du trycker och håller in “tillbaka-knappen”. Då kommer ditt senast använda kort upp och du kan betala genom att hålla klockan kortläsaren.

Du kan även använda Samsung Pay för att betala på nätet. Då väljer du helt enkelt “betala med Samsung Pay” om det finns en sådan funktion nät du kommer fram till kassan. För att köpet ska gå igenom så måste du identifiera dig med antingen fingeravtryck, irisavläsning eller med ett lösenord. Då dras pengarna från kortet som du valt.

Fördelarna med Samsung Pay

  • Du får tillgång till smidig kontaktlös betalning. Du slipper sätta i ett kort i kortterminalen och kan istället enkelt blippa mobilen. Om ditt köp är under en viss summa slipper du även fylla i din kod till kortet och det räcker med att kortet blippas.
  • Du slipper hålla ordning på ett fysiskt kort och behöver inte vara orolig för att du råkar tappa bort kortet. Mobilen har de flesta alltid med sig och därför är det lättare att betala med mobilen, oavsett vart du befinner dig.
  • Det är även möjligt att lägga till dina medlemskap i appen, vilket gör att du samlar poäng varje gång du handlar med Samsung Pay i den butiken. Exempel på butiker som stöds är Willys, Lindex och Apoteket.
  • Du kan lägga till ett kollektivtrafikskort, vilket innebär att du smidigt kan resa i kollektivtrafiken med ditt betalkort. Du lägger baksidan av mobilen mot kortläsaren p exempelvis bussen för att betala, precis som vid ett vanligt köp.

Sammanfattning

Samsung Pay är en väldigt bra tjänst för dig som vill kunna betala kontaktlöst. Det är en smidig och säker tjänst då du alltid måste använda biometrisk autentisering innan du kan köpa något. Det motverkar att någon obehörig skulle kunna betala med ditt kort om din telefon blir stulen. Du kan även smidigt betala kontaktlöst och utan lösenord om du har på dig exempelvis en Samsung Watch som är kompatibel med Samsung Pay.

Förutom att du enkelt kan betala i fysiska butiker så kan du även använda Samsung Pay för att betala på nätet. Du måste även här använda biometrisk autentisering för att betala ditt köp, annars är köpet inte möjligt. Fler fördelar med Samsung Pay är att du får bonus på dina köp om du handlar i en butik som du är medlem i (och om du registrerat medlemskapet i Samsung Pay appen), samt att du kan använda Samsung Pay för att smidigare ta dig fram inom kollektivtrafiken.

Oavsett hur du väljer att använda Samsung Pay så är det en smidig tjänst som underlättar i vardagen på många olika sätt och gör det lättare för dig att kontaktlöst betala dina köp.

Källor

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Senast uppdaterad: 22 maj 2024