Skillnaden mellan rak amortering och annuitetslån

Innan du lånar pengar behöver du ta reda på hur din återbetalningsplan kommer att se ut. Det finns två huvudsakliga avbetalningsformer, rak amortering och annuitetslån. Här ska vi gå igenom hur de fungerar och vad det finns för fördelar respektive nackdelar med de olika alternativen.

Så fungerar rak amortering

Rak amortering förekommer ofta vid bolån och andra typer av lån med säkerhet, och innebär att du betalar tillbaka ett lika stort belopp varje månad. Sedan tillkommer räntan på lånet. Därmed kommer det totala beloppet att variera med tiden eftersom räntekostnaden sjunker och den totala månadskostnaden minskar efterhand. Det innebär att du betalar som mest de första månaderna och som minst vid låneperiodens slut. Skulden minskar alltså fortare än om du väljer ett annuitetslån som du kan läsa mer om lite längre ner.

Fördelar med rak amortering

Vill du ha en så låg totalkostnad för lånet som möjligt så är det rak amortering du ska välja. Det beror på att räntekostnaderna blir lägre eftersom du amorterar mer redan den första tiden, till skillnad från annuitetslån där en större del av månadsbeloppet består av ränta. Detta gör dig också mindre känslig för eventuella räntehöjningar. Med rak amortering kommer du också att betala mindre i månadskostnad i slutet av lånetiden, vilket definitivt är något att se fram emot.

Så fungerar annuitetslån

Annuitetslån innebär å andra sidan att du betalar ett lika stort belopp varje månad som inkluderar både amortering och ränta. En större del av beloppet utgörs av ränta i början, medan det mot slutet är en större del amortering och en mindre del ränta som du betalar.

För att få fram det belopp du ska betala räknar man ihop ränta och amortering och delar summan med det antal månader du ska betala tillbaka på lånet.

De allra flesta privatlån och snabblån är annuitetslån, och räntan kan ibland vara rörlig. Lån med bibehållen annuitet ger dig ett lika högt belopp att betala tillbaka varje månad oberoende av om räntan går upp eller ner. Det innebär att återbetalningstiden också kan påverkas så att den blir kortare eller längre än vad som först avtalats. Lån med ändrad annuitet innebär däremot att du har samma återbetalningstid som först avtalats, men att månadskostnaden kan höjas eller sänkas om räntan förändras.

Fördelar med annuitetslån

En anledning till att vissa föredrar annuitetslån, trots den ofta högre totalkostnaden, är att det är mer tydligt vad man kommer att betala per månad. Beloppet är alltid detsamma under hela lånetiden, och då kan det bli enklare att göra upp en budget för hur du ska klara av varje månadsbetalning.

Vilken typ av avbetalning bör jag välja?

Det är inte säkert att du alltid kan välja mellan rak amortering och annuitetslån, eftersom en del låneerbjudanden redan har fastställda återbetalningsplaner. Men har du möjlighet att välja kan du anpassa dig efter din ekonomi och dina personliga preferenser.

Vill du betala ett så lågt belopp som möjligt i början av lånets återbetalningstid bör du välja ett annuitetslån. Det kan till exempel passar bra för dig som inte har så god ekonomi just nu, men som vet att din inkomst kommer att öka framöver. Då vet du också alltid exakt hur mycket du ska betala per månad, men tänk på att lånet totalt sett kommer att bli dyrare om du väljer denna typ av lån.

Har du däremot utrymme att betala lite mer per månad i början är det nästan alltid bäst att välja rak amortering. Då slipper du betala extra ränta i onödan och kan bli av med skulden lite tidigare.

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Vanliga frågor om skillnaden mellan rak amortering och annuitetslån

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Amortering är det belopp som du betalar tillbaka på lånet varje månad. Sedan tillkommer ränta och eventuella avgifter som är kostnader till banken eller långivaren.

Totalkostnaden för lånet blir nästan alltid lägre om du väljer rak amortering. Däremot behöver du vara beredd på att betala lite mer i månadskostnad under den första tiden. Annuitetslån ger dig däremot ett lika stort belopp att betala varje månad under lånetiden.

I vissa fall kan du välja genom att låna hos den bank eller långivare som erbjuder den variant som du föredrar. Men när det gäller vissa lån så är den ena eller andra varianten betydligt mer vanligt förekommande.

Det gäller oftast bolån, medan de flesta privatlån och snabblån är annuitetslån.

Senast uppdaterad: 19 februari 2024