Fortum

Det finländska energiföretaget Fortum är en av Nordens största kraftproducenter. De är verksamma i över 40 länder och är Europas tredje största producent av koldioxidfri el. Fortums elproduktion är en kombination av kärnkraft, vattenkraft, solkraft, vindkraft samt kraftvärmeproduktion. Dessutom är Fortum certifierade av branschorganisationen Schysst elhandel. Det innebär att deras elavtal är tydliga och transparenta så att du kan känna dig helt trygg med ditt val av elbolag.

Fortum screenshot illustration

Teckna ett elavtal från Fortum

Fortum erbjuder flera olika typer av elavtal så att du kan hitta ett som passar oavsett om du föredrar fast- eller rörligt pris, eller kanske en kombination av båda. Som kund kan du hantera allt som rör ditt avtal och din elförbrukning genom att logga in på Fortums hemsida eller ladda ner elbolagets egen app. Du kan också få rabatt på fakturan genom att anta klimatutmaningar, teckna en försäkring som ger dig ersättning om du inte kan betala månadens faktura samt få tillgång till erbjudanden och rabatter som sänker elräkningen.

Få koll på allt som rör ditt elavtal i Mitt Fortum

Genom att logga in på dina egna sidor hos Fortum kan du få reda på allt om ditt elavtal och din förbrukning. Du kan till exempel se dina fakturor, betala din faktura med Swish, följa elpriset i realtid eller jämföra elanvändningen under en viss tidsperiod. Du kan också ladda ner Fortums app som finns tillgänglig till både iPhone och Android. I appen kan du även jämföra din elförbrukning med hushåll som liknar ditt och se vad i ditt hushåll som drar mest ström. På så sätt blir det lättare att sänka dina elkostnader.

Du har också möjlighet att teckna ett nytt elavtal direkt i appen om du ska flytta. Sist men inte minst fungerar Mitt Fortum även i Apple Watch, och där kan du följa spotprisets utveckling för att kunna anpassa din elanvändning och sänka kostnaderna.

Sänk dina elkostnader genom att anta klimatutmaningar

Som kund hos Fortum kan du sänka dina elräkningar på ett kul sätt genom att anta nya klimatutmaningar varje månad. Utmaningarna består av alltifrån källsortering och snabbduschar till hållbar shopping och skräpplockning. Gemensamt för dem alla är att de förbättrar klimatet och möjliggör en lägre elförbrukning. När du har klarat av månadens utmaning drar Fortum av 24 timmar el från din faktura.

Bind ditt elpris tillfälligt med Priskollen

Du som har rörligt elpris har möjlighet att binda det i minst en månad om du vill ha bättre koll på hur hög din elräkning blir under den närmsta framtiden. Då övergår du till fast elpris, och när den period du har valt är slut betalar du återigen rörligt pris. Den första månaden är det gratis att aktivera Priskollen, men sedan betalar du 49 kronor i månaden. Avgiften läggs på din elräkning, och du har möjlighet att teckna priskollen precis när du vill, utan någon bindningstid.

Teckna Trygghetspaketet och få ersättning för dina elkostnader

Fortum erbjuder också försäkringen Trygghetspaketet som träder in och täcker hela eller en del av dina elkostnader om du blir sjukskriven eller arbetslös. Försäkringen gäller för två vuxna per hushåll och ger dig en lägsta ersättning på 2 000 kronor per månad. Den första månaden är helt gratis, och sedan kostar Trygghetspaketet 59 kronor i månaden. Försäkringen har ingen bindningstid och kan tecknas oavsett vilken typ av elavtal du har.

Välj Miljöpaketet för el från 100 % förnybara energikällor

Du som prioriterar miljön kan välja till Miljöpaketet som garanterat ger dig el från förnybara källor som vind, vatten och sol. Dessutom ingår professionell energirådgivning som hjälper dig att optimera din elanvändning samt ett bidrag på 100 kronor per år till organisationen Håll Sverige Rent. Miljöpaketet kostar 45 kronor i månaden, plus en rörlig avgift på 6,9 öre per förbrukad kWh.

Fördelar

  • Fossilfri el
  • Skräddarsy ditt elavtal
  • Rabatt på elavtalet

Information & avgifter

Elavtal Fastpris/Rörligt/Timpris
Påslag 5,9 öre/kW
Uppsägningstid ingen
Bindningstid Valfritt
Elcertifikat 0,5 öre/kWh
Fossilfri el Ja
Förnybar el 100% förnybar el
Vintersäkring Ja/Nej

Företagsinformation & kontaktuppgifter

Företag Fortum Sverige AB
Organisationsnummer 556006-8230
Telefonnummer 020-46 00 00
Adress Rättarvägen 3
Postnummer 169 68
Postort Solna
Hemsida fortum.se

Öppettider hos kundtjänst

Måndag 08:00 - 17:00
Tisdag 08:00 - 17:00
Onsdag 08:00 - 17:00
Torsdag 08:00 - 17:00
Fredag 08:00 - 17:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt
Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Vanliga frågor om Fortum

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Det gör du direkt via ett formulär på Fortums hemsida. Det enklaste är att du ger Fortum tillåtelse att hämta dina anläggningsuppgifter från ditt nuvarande elbolag. Då kommer ditt aktuella elavtal att avslutas, och sedan tar Fortum över ditt elhandelsavtal i stället. Du kan också själv fylla i dina anläggningsuppgifter, men då är det viktigt att du har koll på när ditt nuvarande elavtal går ut så att du inte drabbas av dubbla kostnader.

Två månader innan ditt elavtal går ut får du ett nytt erbjudande från Fortum. För att acceptera erbjudandet behöver du inte göra något särskilt, utan ditt elavtal omförhandlas automatiskt till det aktuella erbjudandet när ditt elavtal går ut.

Fortum tar ut en månadsavgift som ska täcka administrativa kostnader. Den ligger på 39-49 kronor i månaden, men du som tecknar ett nytt avtal hos Fortum får ofta gratis månadsavgift under det första året.

Om du förbrukar mer än 3 000 kWh får du en månadsfaktura, medan du som förbrukar mindre el än så får din faktura varannan månad.

Fortum

  • Fossilfri el
  • Skräddarsy ditt elavtal
  • Rabatt på elavtalet
Elavtal Fastpris/Rörligt/Timpris
Bindningstid Valfritt
Fossilfri el Ja

Trustpilot: 1,4

Fördelar

  • Fossilfri el
  • Skräddarsy ditt elavtal
  • Rabatt på elavtalet

Information & avgifter

Elavtal Fastpris/Rörligt/Timpris
Påslag 5,9 öre/kW
Uppsägningstid ingen
Bindningstid Valfritt
Elcertifikat 0,5 öre/kWh
Fossilfri el Ja
Förnybar el 100% förnybar el
Vintersäkring Ja/Nej

Senast uppdaterad: 11 juni 2024