Betala räkningar med kreditkortet

Ett kreditkort gör det möjligt att handla för pengar som du inte har för tillfället. Det innebär att du får en viss summa pengar att handla för varje månad på kredit, och när månaden sedan är över betalar du tillbaka det belopp som du har använt. Det blir alltså en fördröjd betalning där du köper varan ett visst datum, men betalar den vid ett senare datum. Kreditkort kan dessutom användas för att betala vanliga räkningar.

Så fungerar det

Att betala räkningarna med kreditkortet tycker många är riktigt smidigt eftersom mottagaren får pengarna direkt, samtidigt som man själv inte behöver betala förrän senare. Det finns också många andra fördelar med att betala räkningarna med kreditkort:

  • Du kan skjuta upp betalningen: Det kan vara en trygghet att ha tillgång till ett kreditkort eftersom du inte behöver ha pengar just när räkningen ska betalas. Om du har haft extra mycket utgifter en månad så är det skönt att slippa låna och i stället kunna betala med kreditkortet. Det är också en billigare lösning än ett lån eftersom de flesta kreditkort inte har någon ränta på beloppet om du betalar inom en viss tid.
  • Du får bättre koll på dina utgifter: Om du använder kreditkortet till att betala flera olika utgifter så får du bättre koll på det totala beloppet du handlar för. Med ett kreditkort samlas allting på ett ställe, i stället för att vara utspritt över många olika kort och konton. Det gör det också lättare att budgetera inför kommande månader.
  • Du kan delbetala räkningen: Om du betalar en räkning så kräver mottagaren vanligen hela summan på en gång. Då får du inte någon möjlighet till delbetalning. Men om du istället använder kreditkortet för att betala räkningen så kan du sedan delbetala pengarna till kreditkortsföretaget. Kreditkort har oftast väldigt flexibla betalningslösningar, och det är även möjligt att ändra betalningsalternativ. Tänk bara på att det kan tillkomma ränta om du väljer att delbetala över flera månader.
  • Du kan samla poäng: En av de vanligaste anledningarna till att använda kreditkort är för att kunna samla poäng på varje köp, vilket är något som de flesta kreditkortsföretag erbjuder. Ju högre belopp du handlar för per månad, desto fler poäng har du möjlighet att få. Poängen kan sedan bytas mot allt ifrån bonuscheckar till produkter och flygbiljetter.

Var försiktig när du handlar med kreditkort - ha koll på din ekonomi!

Du behöver vara medveten om hur mycket pengar du får in varje månad, och hur stora utgifter du kommer att ha. Annars är det lätt att handla för mycket på kreditkortet och få en större skuld än du har råd med. Om det skulle hända är det viktigt att inte skjuta upp problemet utan att ta tag i det direkt.

Det kan också vara lockande att välja att delbetala dina köp, men det är en dålig idé eftersom många kreditkortsföretag tar ut ränta på delbetalningar.

Innan du väljer kreditkort är det därför viktigt att läsa igenom villkoren för de kort som du funderar på. Kontrollera också hur lång tid du kan utnyttja krediten utan att behöva betala ränta, samt hur hög räntan i så fall är. Den brukar nämligen variera bland de olika kreditföretagen, och vissa kort omfattas också av en så kallad serviceavgift som kan tillkomma på varje köp du gör. Om du betalar räkningar med kortet kan den totala serviceavgiften bli hög eftersom den utgörs av en procentuell andel av beloppet.

Om du kollar upp villkoren för kortet, håller koll på din ekonomi och har en stadig inkomst kan ett kreditkort vara till stor hjälp i vardagen. Så länge du alltid har koll på dina betalningar och hur stor din skuld är, och ser till att betala av den i tid, är ett kreditkort ofta en bra lösning oavsett om du bara vill handla med det eller om du även vill använda det till att betala dina räkningar.

Sammanfattning

Att använda ett kreditkort för att betala räkningarna är ett smart sätt slippa betala direkt och samtidigt dra nytta av flera andra fördelar. Med ett kreditkort är det möjligt att skjuta upp betalningen och dela upp den i flera delar, vilket innebär att det inte är någon fara om du inte har pengar en viss månad. Du kan också tjäna bonuspoäng med kreditkortet som går att lösa in mot presentkort, flygbiljetter och mycket annat.

Tänk bara på att välja ett kreditkort med låga serviceavgifter och så låg ränta som möjligt. Då blir det billigare att använda kortet för att betala räkningarna. Se också till att jämföra flera olika kreditkort innan du gör ditt val för att hitta det kort som fungerar bäst för just din ekonomi.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Senast uppdaterad: 23 maj 2024