Betala räkningar med kreditkortet

Ett kreditkort gör att det möjligt att handla för pengar som du inte har. Det innebär att du får en viss summa pengar som du får handla med varje månad, men det är inte pengar som du måste ha just nu. När månaden sedan har gått betalar du tillbaka pengarna som du har använt. Det blir alltså som en slags fördröjd betalning, du köper varan ett datum, men betalar den vid ett senare datum.

Så fungerar det

Att betala räkningarna med kreditkortet tycker många är oerhört smidigt eftersom att då får mottagaren pengarna direkt, medan du inte behöver betala pengarna riktigt än. Det finns många fördelar med att betala räkningarna med kreditkortet och det är därför som många gör det:

  • Du kan skjuta upp betalningen. Det är jätteskönt att ha tillgång till ett kreditkort eftersom att det innebär att du måste inte ha pengar just när räkningen ska betalas. Om du har haft extra mycket utgifter en månad och har därför inte råd att betala hyran så är det skönt att slippa låna och istället kunna lägga det på kreditkortet. Det blir billigare och dessutom brukar inte kreditkort ha någon ränta på beloppet om du betalar inom en viss tid (exempelvis en eller två månader).
  • Du får en bättre koll på dina utgifter. Om du använder kreditkortet till att betala många av dina utgifter så får du bättre koll på hur många och hur stora utgifter du har. Nu samlas allting på ett ställe, istället för att vara utspritt över många olika kort och konton. Det gör det lättare att budgetera inför kommande månader.
  • Du kan delbetala räkningen. Om du betalar en räkning i vanliga fall så kräver mottagaren oftast att hela summan ska in på en gång, eller att hela summan ska in före ett visst datum. Det innebär att det är omöjligt att delbetala om du inte använder ett kreditkort. Om du istället använder kreditkortet för att betala hela räkningen så kan du sedan delbetala pengarna till kreditkortsföretaget. Detta är eftersom att kreditkort oftast har väldigt flexibla betalningslösningar och det är möjligt att ändra betalningsalternativen. Var dock medveten om att det kan tillkomma ränta om du väljer att delbetala över flera månader.
  • Du kan samla många fler poäng. Den vanligaste anledningen till att många använder kreditkort vid köp är för att de flesta kreditkortsutgivare erbjuder möjligheten att samla poäng på varje köp som görs. Desto högre belopp, desto mer poäng. Det innebär att du har chansen att samla väldigt mycket poäng på en dyr kostnad som en räkning. Med dessa poäng kan du sedan använda för att exempelvis få bonuscheckar eller produkter.

Var försiktig när du handlar med kreditkort - ha koll på din ekonomi!

Det är viktigt att vara medveten om hur mycket pengar du kommer få in den månad och hur mycket utgifter du kommer att ha. Annars finns risken att du använder ditt kreditkort för mycket och tvingas betala tillbaka mer pengar än vad du har råd med. Om det händer så försök att inte skjuta upp problemet utan att ta tag i det direkt.

Innan du väljer kreditkort är det därför viktigt att kolla upp villkoren för just det kortet som du väljer. Kolla även hur lång tid du kan ha krediten innan du måste betala ränta, och hur stora räntesatserna är. Dessa kostnader brukar variera från kort till kort och vissa kort har tyvärr även en “serviceavgift” som är en avgift som baseras på en procentsats och tillkommer på varje köp som du gör. Om du betalar räkningar, som oftast är en ganska dyr kostnad, så kan serviceavgiften därför bli ganska hög eftersom av avgiften blir en viss procent av köpet.

Undvik därför om möjligt att välja ett kreditkort med höga serviceavgifter. Om du har ett kreditkort med höga avgifter är det även en dålig idé att betala räkningar med det eftersom att det kan tillkomma dyra extra kostnader som helt enkelt inte är värt det. Allt detta kan dock motverkas genom att hålla koll på din ekonomi, budgetera varje månad, ha en stadig inkomst, samt noga kolla upp hur villkoren för kreditkortet ser ut. Då har du hela tiden koll på dina utbetalningar som du gör och hur mycket dem kostar.

Sammanfattning

Att använda ett kreditkort för att betala räkningarna är ett effektivt sätt att båda tjäna på det och att slippa betala direkt. Med ett kreditkort är det möjligt att dela upp betalningen och skjuta upp den, vilket innebär att du inte behöver drabbas negativt om du inte har pengar en månad. Du tjänar även bonuspoäng medan du gör det, eftersom att alla köp du gör med kortet är köp som du tjänar poäng på. Det gör att du kan spara poäng och använda dem på olika roliga bonusar. Det finns därför många fördelar med att betala räkningarna med kreditkortet.

Det finns vissa fallgropar som du ska se upp för, exempelvis att det tillkommer extra serviceavgifter när du köper något, eller att räntan är hög. Se till att undvika företag med dessa två saker så blir det mycket billigare att använda kreditkortet till att betala räkningarna. Det finns fler positiva aspekter, än negativa, med att använda kreditkortet till räkningarna och därför är det en god idé att göra en noga efterforskning för att hitta det kreditkortet som fungerar bäst för dig.

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Senast uppdaterad: 20 november 2023