I september ökade matpriserna igen, enligt statistik från appen Matpriskollen vars ägare inte tror på några prissänkningar trots den sjunkande inflationen. Livsmedelspriserna stiger också globalt, och forskare tror att matpriserna kommer att öka ytterligare framöver på grund av klimatförändringar och ett större fokus på miljövänliga och hälsosamma livsmedel.
Största ökningen på flera månader
De senaste siffrorna från Matpriskollen visar att matpriserna återigen stiger, och att september innebar den största månatliga ökningen sedan februari med 0,2 procent.
”När vi mäter har det legat på i princip plus minus noll de senaste månaderna. 0,2 procent låter ju inte mycket, men det är en megabransch det här så varje procent är flera miljarder i högre matkostnader”, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.
Bland de varor som har ökat mest i pris finns choklad som steg med 4,8 procent under september, vilket beror på att kakaobönor just nu är ovanligt dyra. Även kaffe och apelsinjuice har blivit dyrare, samt bär och frukt som ökade med 3,5 procent respektive 2,5 procent förra månaden. De senaste dagarna har även mejeriprodukter blivit dyrare, och Matpriskollen tror att de kommer att stiga ännu mer i pris.
Ulf Mazur säger att den sjunkande inflationen inte kommer att innebära någon större minskning av matpriserna, och att matvaror totalt sett inte kommer att bli billigare. Däremot har producenternas kostnader inte ökat, och han ser inte heller några generella anledningar till prisökningar framöver.
Livsmedelspriserna stiger även globalt
Enligt FN:s livsmedelsorgan FAO steg alla råvarupriser som är kopplade till livsmedel i september, och prisökningen är den största på 18 månader. Den råvara som ökade mest i pris var socker, som blev hela 10 procent dyrare, vilket bland annat beror på att skördarna i Brasilien förväntas bli dåliga och att socker kan komma att börja användas för etanoltillverkning i Indien.
Forskare anser att maten behöver bli dyrare
Dagens matpriser motsvarar inte heller de egentliga kostnaderna för miljö och hälsa, enligt Peter Alexander som är forskare inom globala matsystem vid Edinburghs universitet. Han anser att vi behöver tänka om och fokusera på dyrare mat i stället för billig processad mat som innehåller tomma kalorier.
Det behövs även ett nytt jordbrukssystem som efterlämnar ett lägre miljöavtryck, och klimatförändringarna i kombination med ökad konkurrens om landområden kan leda till en ökning av matpriserna med 3,2 procent per år framöver, enligt en studie från ECB. Högre matpriser kan leda till undernäring och dödsfall, och för att förhindra detta gäller det enligt Peter Alexander att se till att inkomsterna är tillräckligt höga, exempelvis med hjälp av socialbidrag eller andra ekonomiska initiativ.