I september sjönk inflationstakten, och den ligger nu för fjärde månaden i rad under Riksbankens mål på 2 procent. Men KPIF-inflationen sjönk inte riktigt så mycket som Riksbanken hade väntat sig. Trots det står det ändå klart att styrräntan kommer att fortsätta sänkas framöver, men om det blir en dubbelsänkning i november eller december är fortfarande osäkert.
Inflationstakten sjönk i september
Nya siffror från SCB visar att inflationstakten enligt KPI (Konsumentprisindex) sjönk från 1,9 procent i augusti till 1,6 procent i september. Inflationstakten enligt KPIF (där ändrade räntesatser för hushållens bolån inte räknas med) sjönk också från 1,2 procent i augusti till 1,1 procent i september. Det är det senare måttet som Riksbanken använder sig av vid beslut om penningpolitiken, och Riksbankens tidigare prognos för KPIF-inflationen låg på 1,0 procent.
”Inflationstakten sjönk i september, vilket framför allt kan förklaras av att drivmedelspriserna har gått ned”, säger Filip Hellberg som är prisstatistiker på SCB.
Däremot steg livsmedelspriserna mer än normalt, medan räntekostnaderna sjönk i september jämfört med augusti.
Att inflationen nu ligger under Riksbankens mål på 2 procent för fjärde månaden i rad öppnar upp för fler räntesänkningar, men om det blir en dubbelsänkning vid nästa penningpolitiska möte verkar fortfarande vara ovisst.
Dubbelsänkning av styrräntan kan dröja till december
Hittills i år har styrräntan sänkts tre gånger, och Riksbanken väntas sänka räntan ytterligare två gånger innan året är slut. En dubbelsänkning av styrräntan kan bli aktuell framöver, men när en sådan kan komma att ske är enligt riksbankschefen Erik Thedéen en svår avvägning.
”Det viktigaste budskapet är att riktningen för styrräntan är nedåt” sa Thedéen under ett seminarium förra veckan.
Nästa räntebesked från Riksbanken kommer den 7 november, men fortfarande finns det alltså en osäkerhet kring hur stor sänkningen kommer att vara.
”Det är en avvägning vi gör där och då”, säger Thedéen.
Banken SBAB tror att styrräntan kommer att sänkas med ytterligare 75 punkter innan årets slut, och att Riksbanken väntar till december med en dubbelsänkning. I rapporten Boräntenytt, som publiceras av SBAB, förklarar banken sin prognos med att den svaga hushållskonsumtionen och höga arbetslösheten motiverar en sänkning med ytterligare 0,75 procentenheter innan årsskiftet. Eftersom inflationen i september var något högre än Riksbankens prognos tror SBAB att den eventuella dubbelsänkningen dröjer till december.
”Det är uppenbart att Riksbankens direktion tycker att läget är svårbedömt”, säger Robert Boije som är chefsekonom på SBAB, och tillägger att en sänkning av styrräntan igen i november är en ”no brainer”, men att en dubbelsänkning är långt ifrån självklar.
Risker med att gå för fort fram
En hel del experter har kritiserat Riksbanken för att räntan inte sänks i snabbare takt nu när inflationen ligger långt under målet. Men riksbankschefen Erik Thedéen anser att de sänker räntan snabbt. Han tillägger också, under en utfrågning om penningpolitiken i riksdagens finansutskott, att Riksbanken är först bland de västliga ekonomierna med räntesänkningarna.
”Gör man det för snabbt i drastiska steg är risken att man får backa när verkligheten inte blir som man tänkt sig”, varnar Thedéen.
Men målet för Riksbanken är ändå en styrränta på 2,25 procent under mitten av 2025, vilket fastställdes i september i samband med årets tredje räntesänkning.