Allt fler svenska småsparare väljer att investera sina pengar i andra länder, och sparandet i Sverigefonder minskar till förmån för globalfonder och USA-fonder. En anledning är den svaga kronan. Den amerikanska börsen har också länge gått bättre än den svenska, samtidigt som intresset är stort för amerikanska företag i Sverige.

Intresset för Sverigefonder minskar

Enligt Fondbolagens förening har svenskarnas sparande i Sverigefonder minskat från 28 procent av det totala sparandet i aktiefonder för tio år sedan till 21 procent idag. Intresset för både globalfonder och USA-fonder ökar också stadigt. Det syns bland annat hos nätmäklaren Nordnet där antalet ägare av USA-fonder har ökat med 36 procent i år.

”Det följer väldigt mycket hur amerikanska börsen har gått jämte den svenska börsen”, säger Frida Bratt som är sparekonom på Nordnet.

Amerikanska börsen går bättre än den svenska

Både i nutid och så långt som fem år tillbaka har den amerikanska börsen presterat bättre än den svenska. För att illustrera detta har Nordnet har gjort en jämförelse mellan S&P 500-indexet, med USA:s största börsbolag, och Stockholmsbörsens OMXS-index. Medan S&P 500 har gått upp 193 procent de senaste åren så har OMXS-indexet bara stigit 75 procent under samma period. Den stora skillnaden i avkastning, i kombination med att många av de stora bolag som bidragit till USA:s börsuppgång är välkända i Sverige, har ökat svenskarnas intresse av att spara i USA-fonder.

Den svaga kronan påverkar också valet av fonder

Att den svenska kronan har varit svag under en längre tid är ännu en anledning till att svenskarna väljer att spara sina pengar i andra länder.

”Spararna är väldigt medvetna om den här valutaeffekten”, säger Frida Bratt.

Att dollarn har stärkts ovanligt mycket gentemot den svenska kronan sedan Donald Trump vann det amerikanska valet bidrar förstås också. Under tisdagsmorgonen kostade en dollar 10,99 kronor, och sedan Riksbankens senaste penningpolitiska möte har kronan försvagats med omkring 7 procent gentemot dollarn.