Nordnet

Bolaget grundades redan 1996 och är idag en utav Sveriges mest välrenommerade aktiemäklare. Med sin konkurrent Avanza tar de täten och sticker ut med sin sociala handelsplats Shareville. Tanken med Nordnet vid sitt uppstartande var att erbjuda privata sparare en möjlighet att investera precis så som professionella investerar gjorde redan då. Med rätt verktyg och tillgång till information ville Nordnet stärka den vanliga människan i samhället.

Nordnet screenshot illustration

Handla med fonder hos Nordnet

En stor del av Nordnets utbud är att man erbjuder över 1500 olika fonder. Detta är fonder från hela världen och de går att hitta på Nordnets fondtorg.

Om du tittar på att spara på lång sikt kan det vara en fördel då majoriteten av fonderna är kostnadsfria när du handlar eller säljer på Nordnet.

Dessutom erbjuder Nordnet en tjänst som heter Nordnet One vilket låter användare att sätta upp automatiskt månadssparande i fonder. Detta är alltid ett plus.

Handla med aktier hos Nordnet

Du handlar enkelt med aktier hos Nordnet där du även har stora valmöjligheter. Nordnet är kända för att ha ett bredd investeringsutbud där aktiehandeln står för den största delen.

Om du vill handla med aktier utöver den nordiska marknaden kan du välja att handla via börser i tex USA, England, Tyskland och Kanada. Totalt erbjuder Nordnet handel med aktier från 19 olika marknader.

Som sparare kan du dra nytta av att handla aktier utan courtage på Stockholmsbörsen och fonder utan fondavgifter. Dett gäller fram tills dess att du har 50 000 kr i samlat kapital.

Vi rekommendera att du kollar in hur mycket du väntas äga i din portfölj och drar nytta av denna fördel om dina omständigheter tillåter det.

Priser & avgifter

När du handlar hos Nordnet har du fyra olika courtageklasser som du kan välja mellan. Om du vet om att du handlar mycket bör du välja ”Mini”. Priset skiljer sig beroende på om du handlar med aktier i Norden och utanför Norden.

De resterande tre klasserna är Liten, Mellan och Fast. Vilken klass som passar dig bäst beror på hur mycket handelsvolym du kommer att generera. Vi skulle säga att det över lag är billigt att handla aktier via Nordnet. Det rekommenderas dock att du kollar in vilken klass du väntas tillhöra och räknar på vilka avgifter du eventuellt kommer behöva betala.

Insättningsgaranti

Precis som med andra aktiemäklare så erbjuder Nordnet en insättningsgaranti. Den statliga insättningsgarantin gäller för likvida medel som finns på ditt konto hos Nordnet.

Med andra ord om Nordnet skulle gå i konkurs i framtiden och vara obenägna att betala sina skulder är det summan som insättningsgarantin skyddar som är din garanti. Det aktuella beloppet kommer då att ersättas dig av Riksgälden.

Investerarskyddet

Dina värdepapper hålls avskilt från Nordnets tillgångar av säkerhetsskäl. Om Nordnet skulle gå i konkurs kommer inte dina värdepapper att påverkas av detta. Skulle det dock uppstå problem trots denna skyddsåtgärd kommer det statliga investerarskyddet att träda i kraft och täcka upp till ett visst belopp.

Nordnets handelsplattform

Du hittar enkelt information från flera olika källor på Nordnets handelsplattform. Allt är tydligt och enkelt att använda och du får lätt tillgång till olika nyheter, orderdjup, kurser och annat.

Jämfört med andra aktiemäklare och deras handelsplattformar har Nordnet integrerat deras sociala verktyg vilket är Shareville. Handelsplattformen är sömlöst integrerat med Shareville och fungerar bra.

Via handelsplattformen kan du även få tillgång till olika hävstångsverktyg där du bland annat kan handla med Mini futures och Unlimited Turbos.

Kontotyper på Nordnet

Det finns tre olika kontotyper att välja mellan när du registrerat dig som användare på Nordnet. Alla tre riktar in sig på olika delar av ditt investerande, så låt oss ta en närmre titt.

Aktier och fonder

Denna kontotyp beror på värdet på dina tillgångar och hur de utvecklar sig. Det kan vara ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ där du själv äger dina värdepapper och du slipper fasta avgifter. I stället har Nordnet valt att ta ut en courtageavgift för de som använder denna kontotyp. Denna avgift uppstår i samband med din handel.

Investeringssparkonto

Detta är den mest populära kontotypen hos Nordnet. Du slipper att deklarera för alla köp och säljtransaktioner du gjort med Nordnet och är därför den smidigaste kontotypen att använda.

Vad som händer i stället är att en schablonskatt tas ut varje år, denna skatt är baserad på det totala värdet på ditt investeringskonto hos Nordnet. Precis som med aktier och fonder-kontotypen så är du även här full ägare av dina värdepapper på plattformen.

Kapitalförsäkring

Vet du om att du kommer spara långsiktigt kan denna kontotyp vara ett bra alternativ. Är du även den som ofta investerar i utländska värdepapper kan kapitalförsäkrings-kontot passa dig.

Här gäller samma princip som för ISK-konton, du behöver inte deklarera dina köp eller sälj som gjorts på plattformen. En schablonskatt tas ut årligen baserat på kontots totala värde.

Är Nordnet säkert?

Nordnet har en banklicens och står under tillsyn av finansinspektionen. Detta innebär att aktiemäklaren behöver följa hårda säkerhetskrav. Som svensk kund kan du därför känna dig trygg och säker när du använder Nordnets tjänster.

I kombination med detta finns det insättningsgaranti och investerarskyddet på plats som vi nämnt tidigare. Om du vill öka din egen säkerhet rekommenderar vi på Ekonomival att du använder BankID när du loggar in.

Sammanfattning

Med över 25 år på marknaden har Nordnet lyckats etablera sig som en av de bästa och mest populära aktiemäklarna i Sverige. Det är endast Avanza som är och nosar på topplaceringen.

Nordnet är en trygg aktör som kommer med god kundomsorg. I och med deras breda utbud med aktier och fonder är det svenskens favorit.

De erbjuder även sina användare exponering till 19 olika marknader för aktier. På så vis kan du som investerare skapa en bred diversifiering av dina investeringar.

Vi rekommenderar våra läsare att kolla in Nordnet för att jämföra de olika funktionerna och deras handelsavgifter med andra aktiemäklare där ute och avgöra vad som passar just dig bäst.

Fördelar

 • Låga avgifter: Erbjuder gratis courtage första 6 månaderna
 • Hävstångsinstrument: Har ett stort utbud av olika hävstångsinstrument
 • Shareville: En social handelsplats som anses vara Nordens största

Utbud hos Nordnet

 • Aktier
 • Fonder
 • Sparkonto
 • ETF:er
 • Teckningsoptioner
 • Teckningsrätter
 • Kryptovalutor (endast certifikat)
 • Obligationer
 • Turbowarranter
 • Trackers
 • Optioner
 • Terminer
 • Kapitalandelsbevis

Information & avgifter

Lägsta courtage 1 - 99 kr
Courtage 0 - 0,25 %
Courtagefri handel Ja, upp till 50 000 kr
Startkostnad 0 kr
Årskostnad 0 kr
ISK & KF Ja
Portföljbelåning Ja

Företagsinformation & kontaktuppgifter

Företag Nordnet Bank AB
Organisationsnummer 516406-0021
Finansinspektionen Länk
Telefonnummer 010-583 30 00
E-post info@nordnet.se
Adress Alströmergatan 39
Postnummer 112 47
Postort Stockholm
Hemsida nordnet.se/se

Öppettider hos kundtjänst

Måndag 08:30 - 20:00
Tisdag 08:30 - 20:00
Onsdag 08:30 - 20:00
Torsdag 08:30 - 20:00
Fredag 08:30 - 18:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt
Lukas Brisman

Redaktionschef

Lukas är en av de två grundarna till Ekonomival.se. Han har lång erfarenhet på över 20 år av marknadsföring på internet. Med ett brinnande intresse för ekonomi strävar han efter att förmedla komplexa ämnen på ett lättförståeligt sätt för alla som besöker Ekonomival.se. Här är han ansvarig för allt innehåll, från att skapa och redigera artiklar till att samordna de olika skribenter som anlitas för att bidra till webbplatsen.

Vanliga frågor om Nordnet

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Ja, med investerarskyddet och en insättningsgaranti tillsammans med finansinspektionens koll kan du känna dig trygg.

De båda anses vara det bästa vi har på svenska marknaden. Det största skiljemärket är att Nordnet erbjuder en social handelsplattform, Shareville.

Ja, Nordnet erbjuder alla sina kunder att handla med både aktier och fonder.

Nordnet

Utsedd till Årets Bank 2022 av Privata Affärer. Handla med aktier & fonder till lågt courtage.

Courtagefri handel Ja, upp till 50 000 kr
ISK & KF Ja
Lägsta courtage 1 - 99 kr
Courtage 0 - 0,25 %
Disclaimer: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Din investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Utbud

 • Aktier
 • Fonder
 • Sparkonto
 • ETF:er
 • Teckningsoptioner
 • Teckningsrätter
 • Kryptovalutor (endast certifikat)
 • Obligationer
 • Turbowarranter
 • Trackers
 • Optioner
 • Terminer
 • Kapitalandelsbevis

Information & avgifter

Lägsta courtage 1 - 99 kr
Courtage 0 - 0,25 %
Courtagefri handel Ja, upp till 50 000 kr
Startkostnad 0 kr
Årskostnad 0 kr
ISK & KF Ja
Portföljbelåning Ja

Senast uppdaterad: 23 maj 2024