En nätmäklare är en finansiell tjänsteleverantör som erbjuder investeringsmöjligheter i aktier, fonder och andra värdepapper via en digital plattform, som en webbplats eller en app. Nätmäklarna har ofta en bred produktportfölj med olika investeringsalternativ, såsom olika typer av fonder, aktier, obligationer och andra finansiella instrument. De erbjuder också ofta verktyg och information för att hjälpa investerare att följa utvecklingen på börsen och göra informerade investeringsbeslut.
Genom att vända dig till en nätmäklare kan du handla med bland annat aktier, fonder och kryptovalutor online. En nätmäklare skiljer sig från en bank eftersom avgifterna ofta är lägre, samtidigt som utbudet av tjänster är större. Det går också snabbt och smidigt att handla hos en nätmäklare eftersom de oftast har mycket användarvänliga hemsidor och appar. Du kan enkelt göra insättningar och uttag, använda de olika handelsinstrumenten och hålla koll på vad som sker på de marknader du är intresserad av.
Om du funderar på att börja använda dig av en nätmäklare kan du med fördel läsa vidare nedan för att få reda på mer om hur det fungerar och vad du ska tänka på när du väljer bland de olika alternativen.
Hos en nätmäklare kan både nybörjare och experter inom trading få tillgång till användbara tjänster för att handla med olika typer av tillgångar. Det kan till exempel handla om:
Nätmäklare erbjuder också olika slags investeringsformer, till exempel kan du satsa på både långsiktiga investeringar, investeringar på kortare sikt samt daytrading där du avslutar din handel innan börsen stänger för dagen. Hos en del nätmäklare kan du även låna pengar som du sedan investerar, men då tar du förstås en hög risk och behöver vara både erfaren och mycket säker på dina investeringar eftersom lånet behöver betalas tillbaka oavsett hur det går.
Det är även viktigt att en bra nätmäklare ger dig tillgång till så många verktyg som möjligt för att underlätta när du investerar. För det första behöver du ha information om olika tillgångar vilket du kan få via diagram och historiska uppgifter kring hur kursen har sett ut tidigare. Det kan också vara bra att kunna använda verktyg som till exempel ger dig möjligheten att kopiera andras investeringar, låter dig använda en hävstång på dina investeringar eller avslutar dina investeringar automatiskt i förtid vid vinst eller förlust.
Det finns flertalet svenska nätmäklare att välja mellan, och ännu fler om du är beredd att använda dig av de internationella alternativen. Därför bör du vara kräsen när du gör ditt val. Se till så att den nätmäklare du registrerar dig hos erbjuder hög säkerhet och ett brett utbud av tillgångar och tjänster. Du bör också kika på hemsidans design, hur bra kundsupporten är samt vilka avgifter du kan behöva betala och vilken nivå de ligger på jämfört med andra nätmäklare.
Innan du ens överväger att registrera dig hos en nätmäklare och investera dina surt förvärvade slantar måste du kontrollera säkerheten. Precis som i andra sammanhang där mycket pengar florerar så finns det oseriösa aktörer, och de kan vara svåra att avslöja för dig som är nybörjare inom investeringar online. Därför bör du endast vända dig till nätmäklare som är licensierade och därmed har rätt att erbjuda investeringar online. Det är också viktigt att säkerheten på hemsidan är hög, både när det gäller insättningar och uttag samt inloggningar så att inte någon obehörig har möjlighet att komma över dina medel eller inloggningsuppgifter.
Seriösa nätmäklare inom Sverige regleras av Finansinspektionen. Är du intresserad av att registrera dig hos en internationell nätmäklare kan du känna dig trygg om de är reglerade av någon av följande översynsmyndigheter: Commodity Futures Trading Commission (CFTC), National Futures Association (NFA), Financial Conduct Authority (FCA), Australian Securities and Investments Commission (ASIC) och Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC).
Innan du registrerar dig hos en nätmäklare bör du fundera igenom vad du vill investera i. Nöjer du dig med enbart aktier och fonder är utbudet mycket stort, även inom Sveriges gränser. Du har även möjlighet att vända dig till en vanlig bank som också erbjuder aktiehandel online. Tänk bara på att avgifterna ofta är högre hos bankerna jämfört med de renodlade nätmäklarna.
Även om du bara har tänkt att investera i en eller ett par typer av tillgångar, såsom aktier eller fonder, så kan det ibland vara bra att välja en aktiemäklare med ett bredare utbud. Om du vill investera regelbundet under en längre tid kan det hända att du blir intresserad av andra tillgångar efterhand. Detta gäller särskilt dig som är nybörjare och kanske inte har hunnit utforska utbudet ännu. Då kan du välja en internationell nätmäklare som ofta erbjuder ett stort antal olika tillgångar att investera i utöver aktier och fonder.
Det är också viktigt att kika igenom utbudet av tjänster och funktioner för att se så att det uppfyller dina krav. Det kan nämligen variera en del beroende på vilken nätmäklare du väljer, och det är lättare att kontrollera så att alla tjänster du önskar finns tillgängliga innan du registrerar dig än att byta nätmäklare efter att du har börjat investera.
Om du har tänkt att investera regelbundet underlättar det om nätmäklarens hemsida är enkel att navigera på, och om det även finns en app du kan ladda ned till telefonen. Därför är det klokt att klicka dig runt på hemsidan en stund innan du bestämmer dig för om du ska skapa ett konto. Då kan du få en känsla för hur användarvänlig hemsidan är, och väljer du mellan två likvärdiga nätmäklare rekommenderar vi att du registrerar dig hos den som kan erbjuda den bästa användarupplevelsen.
Att kundsupporten är proffsig och tillgänglig är också av största vikt när du väljer nätmäklare. Om du skulle stöta på något problem när du investerar, eller kanske gör ett uttag, är det avgörande att du kan få tag på supportpersonalen på kort tid och att de kan lösa problemet. Därför bör du kika på supportens öppettider, kontaktmetoder och läsa igenom recensioner av andra kunder hos nätmäklaren för att se så att kundservicen lever upp till dina krav redan innan du registrerar dig.
Det tillkommer en del avgifter när du handlar med olika tillgångar online. Den viktigaste avgiften att ha koll på kallas för courtage och läggs på varje gång du köper och säljer aktier. Courtageavgiften är normalt baserad på transaktionens totala värde. Oftast handlar det om en mycket låg procentandel, men har du planerat att köpa och sälja en del framöver så kan det vara värt att jämföra olika aktiemäklares courtageavgifter. Många aktiemäklare tar också ut ett så kallat minimumcourtage, som är den lägsta avgiften du måste betala oavsett hur lite du handlar för. Värt att veta är också att det finns en del nätmäklare som erbjuder aktiehandel helt utan courtage upp till en viss gräns. Det gäller till exempel NordNet och Avanza.
Beroende på vilken nätmäklare du väljer så kan även andra avgifter tillkomma. Det kan till exempel handla om uttagsavgifter, valutaväxlingsavgifter och depositionsavgifter. Du kan också behöva betala spreads som utgör skillnaden mellan köp- och säljkurs, nattavgift, helgavgift samt inaktivitetsavgift om du inte har investerat hos nätmäklaren under en viss period.
För att hitta den bästa nätmäklaren för just dig behöver du jämföra de olika alternativen utifrån kategorierna ovan. Vilken nätmäklare du bör välja påverkas också av dina behov och hur mycket erfarenhet du har av investeringar online. Du behöver till exempel fundera igenom följande frågor:
Vill du inte investera så mycket bör du kanske jämföra aktiemäklarnas minimumcourtage, medan du som har planer på att investera mer förmodligen kommer att överskrida det beloppet ganska snabbt. Då blir det mer relevant att jämföra den procentuella courtageavgiften hos respektive nätmäklare innan du gör ditt val.
Om du är nyfiken på att investera i ett stort antal olika tillgångar bör du välja en nätmäklare som erbjuder ett brett utbud av investeringsmöjligheter redan från början. Då får du också chansen att diversifiera dina investeringar så att du inte lägger alla ägg i en korg. Det är särskilt viktigt om du planerar att investera större summor.
Du som är nybörjare och kommer att investera små belopp bör välja en så billig nätmäklare som möjligt. Det bästa valet kan därför vara någon av de nätmäklare som erbjuder investeringar helt utan courtage. Ska du investera lite mer kan det vara viktigare att ta hänsyn till vilka verktyg och funktioner du får tillgång till, och hur tillgänglig supporten är, vilket kan vara särskilt avgörande om du tänkt syssla med daytrading.
Det finns ingenting som hindrar att du använder dig av fler än en nätmäklare. Det är förstås praktiskt att hålla sig till ett alternativ, men om du upptäcker att du har behov av två olika för dina investeringar så kan du förstås registrera dig hos båda så länge det inte blir dyrare eller mer komplicerat.
Genom att besöka de olika nätmäklarnas hemsidor och läsa recensioner från experter och andra användare kan du snabbt få en bra bild över vilka alternativ som är aktuella för dig. Sedan är det bara att skapa ett konto, göra en insättning och ta det första steget på vägen till att lära dig allt om investeringar online.
Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Det ser olika ut beroende på vilken bank du har. För vissa banker går handläggningstiden snabbt, men för andra tar det längre tid. Oftast får du antingen pengarna samma dag eller nästkommande vardag.
Om en aktie som du äger avnoteras kommer du inte längre att kunna sälja din aktie på börsen. Om du ändå vill sälja aktien så kommer du behöva hitta en köpare privat och sedan föra över aktien till den personen.
Det är olika beroende på om det är en direktinsättning eller en vanlig banköverföring. Med en direktinsättning brukar pengarna komma in på kontot direkt, men om det är en banköverföring så kommer pengarna oftast nästkommande bankdag.
Ja, det kostar ingenting att registrera dig, utan det är först när du satt in pengar och börjar investera som du behöver betala courtage och eventuella andra avgifter.
Storleken på courtageavgiften varierar beroende på vilken nätmäklare du väljer, men den ligger normalt omkring några tiondels procent per aktiehandel.
Det är ett särskilt konto för investeringar där du årligen betalar skatt på hela beloppet på kontot i stället för enbart på vinsten. Det är normalt lönsamt att välja ett ISK så länge du räknar med att få en avkastning på minst 1,5-3 % per år.
Det är ett konto som på många sätt påminner om ett ISK. Den största skillnaden är att KF är ett bättre val vid sparande till barn på grund av att tillgångarna på kontot tillfaller förmånstagaren i händelse av dödsfall.
Senast uppdaterad: 22 maj 2024