Från och med juli kan det bli billigare att flytta bolån med bunden ränta. Regeringen vill nämligen slopa den ränteskillnadsersättning som bankerna har rätt att ta ut när man löser ett bolån i förtid.

Ränteskillnadsersättningen kan tas bort

Bankernas schablonersättning när en kund vill lösa sitt bolån innan bindningstiden går ut kallas för ränteskillnadsersättning. Den räknas ut ifrån en så kallad jämförelseränta som ska täcka den förlust som banken gör. Finansinspektionen har tidigare uttryckt att de anser att ränteskillnadsersättningen ofta är hög, vilket motverkar rörligheten på bankmarknaden och gör det svårt för de som vill sänka sina lånekostnader. Nu har regeringen valt att gå vidare med en lagrådsremiss där man föreslår att ränteskillnadsersättningen byts ut mot en ny typ av ersättning som i de flesta fall inte blir lika hög som den är idag.

Nya regler från den 1 juli

De nya reglerna för hur bankernas ersättning vid flytt av bundna bolån ska beräknas kommer att gälla från den 1 juli nästa år. Tanken är att det ska bli billigare för hushållen att flytta bundna bolån än det är idag, för att öka tryggheten och rörligheten bland bolånen. Enligt det nya förslaget behöver kunden inte längre ersätta banken för uteblivna ränteintäkter, utan bara för de kostnader som förtidsbetalningen ger upphov till.

”Det ska bli lite lättare eller billigare att bryta ett bundet lån. Det blir lite bättre för konsumenten på bolånemarknaden och det kan förbättra konkurrensen”, sa finansmarknadsminister Niklas Wykman till TV4 Nyheterna.

Lättare att förhandla om bättre ränta

Tanken är också att ändringen ska stärka bolånetagarnas ställning gentemot bankerna, och göra det mer fördelaktigt att välja bundna lån eftersom de inte bli lika dyra att betala av i förtid.

”Här stärks konsumentens möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta”, tillägger Niklas Wykman.

Enligt regeringens bedömningar kan de nya reglerna vara särskilt fördelaktiga för hushåll med mer osäkra ekonomiska förhållanden.

”Om fler binder får vi en stabilare ekonomi eftersom vi blir mindre räntekänsliga”, säger Compricers sparekonom Christina Sahlberg.

Hon tror att fler hushåll kommer att våga binda sina boräntor när lagförändringen träder i kraft, vilket kan vara positivt för hela den svenska ekonomin.