På fredagen sjönk kronans värde till en ny bottennivå gentemot euron. En euro kostade under dagen 11,94 kronor, medan man fick ge 11,00 kronor för en dollar. Anledningen till det fortsatta kronraset är enligt experterna en kombination av oroliga börser och högre räntor.

Både uppåt och nedåt för kronan under sommaren

Kronans värde började försvagas gentemot både euron och dollarn i början av maj, när investerare oroade sig för om de svenska fastighetsbolagen skulle klara ränteuppgångarna. Sedan fortsatte kronan att tappa i värde fram till början av juli då den stärktes betydligt i samband med att Turkiets president Erdogan meddelande att han skulle godkänna Sveriges Natoansökan. Samtidigt föll även de amerikanska räntorna, vilket gjorde att investerarna sålde dollar och köpte svenska kronor för att undgå lägre avkastning. Men strax därefter började kronans värde försvagas igen, och fredagen den 18 augusti var kronans värde mot euron alltså lägre än någonsin tidigare.

Antal SEK per EUR 2023-08-22

Växelkurs. Antal SEK per EUR 2023-08-22. Data via Macrobond.

Dåliga BNP-siffror och negativ realränta

Handelsbankens valutastrateg Lars Henriksson tror att en anledning till den svaga svenska kronan är att ekonomin krympte med 1,5 procent under andra kvartalet enligt den senaste svenska BNP-statistiken. Det har fått investerarna att oroa sig för hur de svenska hushållen ska klara av Riksbankens räntehöjningar. Den svenska realräntan är också mer negativ i Sverige än i USA och de övriga EU-länderna, och just detta är också en faktor som gör att valutor försvagas. ”Vi har en av OECD-ländernas högsta inflationstakter samtidigt som räntan ligger marginellt över euroräntan och en bra bit under dollarräntan. Så realräntan är ett problem för Sverige”, säger Lars Henriksson.

Tidigare bottenrekordet slaget

I juli kostade euron som lägst 11.91 kronor, men nu är kronans värde alltså rekordlågt. Enligt Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, beror det bland annat på stigningar i de långa marknadsräntorna, och då särskilt i USA. Det tyder på att styrräntorna kommer att ligga kvar på högre nivåer, vilket skapar oro på börserna världen över, och eftersom kronan är en liten valuta brukar den försvagas när det är skakigt på börsen. I år har kronan hittills tappat cirka fem procent i värde gentemot dollarn och sex procent gentemot euron.

Ökad risk för räntehöjningar i höst

Att kronans värde nu sjunker ytterligare innebär att Riksbanken med största sannolikhet kommer att höja styrräntan till 4,0 procent i september för att försöka minska inflationen. ”Det ökar också risken för att Riksbanken höjer ytterligare i november”, säger Susanne Spector. Hon tror även att kronan kan tappa än mer i värde i höst så att en euro kan komma att kosta mer än 12 kronor.

Styrräntan Riksbanken 2023-08-22

Styrräntan 2023-08-22 från Riksbanken. Data via Macrobond.

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson är av samma åsikt. ”Vi ser ingen tydlig lättnad för kronan under hösten”, säger han, och påpekar också att en hel del investerare räds den svenska fastighetsmarknaden. ”Investerare letar efter tryggare alternativ och säljer av aktier och kronor och köper dollar, kanske en och annan euro.”

Ingen vändning i sikte i år

Det ser inte ut att bli någon ljusning för kronan i år, utan först nästa år kan den negativa trenden vända. Det förutsätter att centralbankerna sänker räntorna igen och att inflationen minskar. Om inflationskrisen å andra sidan blir värre kan kronan sjunka ytterligare i värde eftersom det är en liten valuta och investerarna föredrar att köpa större valutor när tiderna är osäkra.