Trots att kronan har stärkts och inflationen minskar så är trenden med sjunkande matpriser i Sverige bruten, och priserna på livsmedel ser dessutom ut att öka ytterligare framöver.

Ytterligare prisökningar på mat väntas

Sedan nästan ett år tillbaka har prisutvecklingen på livsmedel minskat, och i stort sett följt Riksbankens inflationsmål på 2 procent årligen. Men i januari ökade matpriserna med 0,5 procent. Även om det inte är särskilt mycket totalt, så är det vissa varor som har ökat betydligt i pris.

Prisökningar har generellt långa eftersläpningar så det är sannolikt att vi framöver kommer att få se fler produkter som tar ganska stora skutt och kommer ikapp. - Ulf Mazur, VD Matpriskollen

En del matbutiker, såsom Willys och Hemköp, har dessutom ökat sina priser dubbelt så mycket som ICA, vilket med största sannolikhet innebär att de övriga kedjorna också kommer att höja sina priser till liknande nivåer.

Stor skillnad jämfört med två år sedan

En matkasse har ökat med nästan 23 procent sedan januari 2022, och det är särskilt vissa varor som har stigit betydligt mer i pris än andra. Dit hör till exempel olivolja som ökade med 9,6 procent, torkad frukt och bär som ökade med 2,5 procent och köttfärs som ökade med 1,7 procent. Stora prisökningar sågs även för varor som falukorv, kaffe och socker.

Tyvärr är det många basprodukter som ökar i pris, vilket kan sätta hård press på de som har små marginaler. - Ulf Mazur

Därför uppmanar han konsumenterna att jämföra de olika erbjudandena från matkedjorna eftersom konkurrensen mellan dem är stor och de kämpar för att behålla volymerna.

Vissa positiva tendenser

En del matvaror har ändå sjunkit i pris. Dit hör till exempel blomkål, broccoli, tomat och valnötter. Dessutom tror Ulf Mazur att de aktuella fraktproblemen i världen inte kommer att påverka de svenska matpriserna i någon större utsträckning. Även om cirka hälften av den mat vi äter är importerad så är det till stor del importen från Asien som påverkas av fraktkaoset i Röda havet, och för just livsmedel är den inte lika viktig som för andra typer av handel.