Högre bostadskostnader att vänta framöver

Högre bostadskostnader att vänta framöver

Inflationen i januari ökade delvis på grund av höjda bostadsrättsavgifter och hyror, och det ser ut som att kostnaderna för bostäder kommer att fortsätta stiga inom den närmsta framtiden.

Hyrorna kan stiga med 5 procent

Inflationstakten enligt KPI i januari var 5,4 procent, och hela 2,3 procentenheter orsakades av stigande räntekostnader för hushållens bolån.

"Boendekostnaderna ökade och fortsätter att vara det största bidraget till inflationstakten enligt KPI", säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

De största kostnadsposterna var högre månadsavgifter för bostadsrätter, höjda räntekostnader för egnahem och dyrare elpriser. Men även hyror samt avgifter för vatten och avlopp höjdes.

Enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman kommer kostnaderna för att bo i både hyresrätt och bostadsrätt öka ytterligare under våren. Hyror och avgifter kan komma att stiga med upp till 5 procent, vilket kan innebära att inflationen sjunker långsammare än beräknat.

”Det är inte indexering men däremot förhandlingar mellan allmännyttan och bostadsbolagen, och de har kostnader relaterat till räntor och energi som släpat efter och som kommer in nu under våren.” säger Christina Nyman.

Siffrorna påverkar inte Riksbankens beslut

Förra året ökade hyrorna med omkring 4 procent, och det ser därmed ut att bli en något större ökning i år. Det kan jämföras med de 2 procent per år som var normalt innan inflationen nådde dagens nivåer.

Att bostadskostnaderna kommer att öka med 5 procent under året är en uppskattning, och än så länge är det svårt att säga exakt vad siffrorna kommer att landa på. De flesta hyreshöjningar sker under årets tre första månader, och normalt justeras avgifterna i bostadsrätter främst vid årsskiftet. Men på grund av de ökade kostnaderna för bostadsrättsföreningar valde hela 60 % av föreningarna att höja avgifterna successivt under året, vilket är en trend som väntas fortsätta under 2024.

Trots att ökade hyror och avgifter väntar tror Handelsbanken inte att Riksbankens kommande räntebeslut kommer att påverkas av siffrorna.

“Vi tror att trenden med sjunkande inflation fortsätter, så de här inflationssiffrorna påverkar inte Riksbankens beslut på något vis i närtid”, säger Christina Nyman.

Enligt Handelsbankens prognos kommer den första sänkningen av styrräntan i juni, och sedan väntas räntan sänkas vartannat möte.

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Senaste ekonominyheterna

Kritik mot sänkt ISK-skatt

Kritik mot sänkt ISK-skatt

Regeringen har tidigare föreslagit en slopad skatt på en del av de pengar som sparas på ISK (investeringssparkonto) och kapitalförsäkring, men nu har förslaget mött

Unga behöver spara allt mer för att ha råd med en bostad

Unga behöver spara allt mer för att ha råd med en bostad

Det krävs ett allt större sparande varje månad för den som vill köpa en egen bostad, och idag bor en fjärdedel av alla unga fortfarande hemma hos föräldrarna. Två fö

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att stiga

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att stiga

I mars steg bostadspriserna i Sverige för den tredje månaden i rad, och även Stockholms bostadsmarknad verkar återhämta sig. Samtidigt har bostadspriserna minskat re

Svenska hushåll har nu möjlighet att spara mer

Svenska hushåll har nu möjlighet att spara mer

Enligt en aktuell undersökning från SEB har de svenska hushållen kunnat spara mer pengar under årets första kvartal. Dessutom tänker många öka sitt sparande framöver

Svag krona gör utlandsresorna dyrare

Svag krona gör utlandsresorna dyrare

Sedan årsskiftet har kronan försvagats mot både euron och dollarn, och risken finns att den blir ännu svagare. Detta påverkar svenskarnas köpkraft i utlandet och gör

Styrräntan ligger kvar på 4 procent

Styrräntan ligger kvar på 4 procent

I torsdags kom det senaste räntebeskedet från Riksbanken, som valde att låta styrräntan ligga kvar på samma nivå som tidigare. Samtidigt väntas minst tre sänkningar

Senast uppdaterad: 23 februari 2024