Styrräntan ligger kvar på 4 procent

Styrräntan ligger kvar på 4 procent

I torsdags kom det senaste räntebeskedet från Riksbanken, som valde att låta styrräntan ligga kvar på samma nivå som tidigare. Samtidigt väntas minst tre sänkningar av styrräntan inom ett år, och experter tror att de kan bli ännu fler än så.

Styrräntan kan börja sänkas i maj eller juni

Även om många hoppades på en sänkning av styrräntan redan nu, så ser det ut som att det inte dröjer allt för länge innan räntan börjar sjunka igen. Utifrån Riksbankens senaste räntebesked tror många experter på en sänkning i maj.

”De öppnar tydligt för flera räntesänkningar. Det är en hög sannolikhet för en sänkning i maj” säger Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector.

Även Amanda Sundström, som är räntestrateg på SEB, tror på en första sänkning i maj:

”Den nya räntebanan signalerar en lite högre sannolikhet för maj än för juni”, säger hon.

Riksbanken själva tillkännager att styrräntan kan börja sänkas i maj eller juni om inflationen fortsätter enligt samma mönster.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt är en av de som är kritiska till Riksbankens senaste räntebesked, och varnar för att det kan krävas kraftiga sänkningar för att inflationen ska nå målet om man väntar för länge med att sänka styrräntan, samtidigt som hushåll och företag utsätts för lidande i onödan.

Tre sänkningar inom ett år

Riksbankens ränteprognos inkluderar planer på tre sänkningar fram till det första kvartalet 2025, men många tror att de blir fler än så. Enligt Konjunkturinstitutets senaste prognos räknar de med fyra sänkningar av styrräntan innan årsskiftet, och både Nordea och SEB tror likadant.

”Det som talar för att det ska bli så är att utsikterna för inflationen i Sverige ser goda ut”, säger Amanda Sundström på SEB.

Inflationen närmar sig 2 procent

Efter en period med mycket hög inflation har inflationstrycket börjat minska, även om inflationen fortfarande är något högre än målet på 2 procent. Riksbanken vill få vidare bekräftelse på att inflationen stabiliseras kring målet för att kunna sänka räntan. Det finns nämligen vissa risker för ökad inflation, såsom en fortsatt försvagad krona, fler störningar av utbudet på grund av den geopolitiska oron samt att prissättningen på varor inte normaliseras.

Nästa penningpolitiska besked kommer den 8 maj 2024.

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Senaste ekonominyheterna

Kritik mot sänkt ISK-skatt

Kritik mot sänkt ISK-skatt

Regeringen har tidigare föreslagit en slopad skatt på en del av de pengar som sparas på ISK (investeringssparkonto) och kapitalförsäkring, men nu har förslaget mött

Unga behöver spara allt mer för att ha råd med en bostad

Unga behöver spara allt mer för att ha råd med en bostad

Det krävs ett allt större sparande varje månad för den som vill köpa en egen bostad, och idag bor en fjärdedel av alla unga fortfarande hemma hos föräldrarna. Två fö

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att stiga

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att stiga

I mars steg bostadspriserna i Sverige för den tredje månaden i rad, och även Stockholms bostadsmarknad verkar återhämta sig. Samtidigt har bostadspriserna minskat re

Svenska hushåll har nu möjlighet att spara mer

Svenska hushåll har nu möjlighet att spara mer

Enligt en aktuell undersökning från SEB har de svenska hushållen kunnat spara mer pengar under årets första kvartal. Dessutom tänker många öka sitt sparande framöver

Svag krona gör utlandsresorna dyrare

Svag krona gör utlandsresorna dyrare

Sedan årsskiftet har kronan försvagats mot både euron och dollarn, och risken finns att den blir ännu svagare. Detta påverkar svenskarnas köpkraft i utlandet och gör

Bostadspriserna stiger igen

Bostadspriserna stiger igen

Eftersom Riksbanken har meddelat att det inte blir fler räntehöjningar har priserna på bostäder i storstäderna börjat stiga igen i början av året. Fler tror också at

Senast uppdaterad: 03 april 2024