I tisdags föll kronan till den lägsta nivån mot euron och dollarn i år, vilket bland annat beror på att en sänkning av styrräntan i USA verkar kunna dröja länge än väntat. Det kan i sin tur påverka Riksbankens möjligheter att sänka den svenska styrräntan vid nästa räntebesked.

Både dollarn och euron stärks mot kronan

På tisdagseftermiddagen kostade euron 11,75 kronor, vilket är den högsta noteringen sedan i november. Samtidigt låg dollarn på 10,98 kronor. Kronan har inte varit svagare mot dollarn sedan i oktober när en dollar var värd över 11 kronor. Sedan tidigare har Riksbanken meddelat att en svag krona kan påverka beslutet om en sänkt styrränta som ska avhandlas innan nästa räntebesked.

”Räntesänkningen nästa vecka är absolut inte cementerad”, säger SEB:s globala allokeringschef Carl Hammer.

Fed lämnar räntan oförändrad

Sent på onsdagskvällen kom beskedet om att Fed lämnar sin styrränta oförändrad i intervallet 5,25-5,50 procent, vilket många experter hade väntat sig. Chefen för USA:s centralbank, Jerome Powell, har tidigare sagt att han vill ha tydligare bevis för att inflationen i landet närmar sig målet på 2 procent för att kunna mildra penningpolitiken. I samband med räntebeskedet nämndes också att det saknas vidare framsteg för att få ner inflationen.

”Fed kommer att hålla ut tills man är säkra på att det går åt rätt håll”, säger Elisabet Kopelman som är SEB:s USA-ekonom.

Hon tror att Fed kommer att vänta med att sänka räntan till efter sommaren.

En vecka kvar till Riksbankens räntebesked

Den 8 maj kommer Riksbankens nästa räntebesked, och många förväntar sig den första räntesänkningen på länge från dagens 4 procent. Men Feds räntebesked och det aktuella ekonomiska läget i USA kan grusa förhoppningarna om en lägre ränta inom den närmsta tiden.

”Det är klart att man kan vara lite oroad för att om inflationsnedgången tappar fart i USA så kan man fundera på om det är något som även kommer att synas i Sverige. Framför allt är man oroad för ökade risker för inflationen via växelkursen. En stark dollar betyder att kronan hamnar under press”, säger Elisabet Kopelman.

Om dollarn stärks ytterligare mot den svenska kronan kan det innebära en risk för att framtida räntesänkningar dröjer längre än vad som tidigare förväntats även i Sverige. Nu när Fed valde att lämna sin styrränta oförändrad är alltså utgången av Riksbankens nästa penningpolitiska möte mer ovisst än tidigare.