De senaste månaderna har bostadspriserna ökat mer än väntat. Antalet affärer är dessutom tillbaka på samma nivå som under 2019, innan både pandemin och inflationskrisen.

Priserna på bostäder stiger

Under pandemin steg både bostadspriserna och antalet försäljningar rejält eftersom många ville ha tillgång till större bostäder. Men när inflationen började stiga sjönk priserna allt mer, och fram till slutet av förra året var det svårt för de som önskade sälja sina bostäder att se någon ljusning vid horisonten.

Under årets fyra första månader har marknaden dock normaliserats, och nu ligger priserna på samma nivå som under 2021, medan antalet affärer är lika många som under motsvarande period 2019 som inom branschen räknas som ett normalår.

”Två år upp och två år ner – nu är det mer normala nivåer”, säger Hans Flink, som är affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Antal transaktioner villor i Stockholm

Eurostat Eurozone KPI (HICP)

Antal transaktioner villor i Stockholm. Data från Svensk Märklarstatistik via Macrobond.

Genomsnittspriser villor i Stockholm

Svensk Mäklarstatistik Villapriser Stockholm Genomsnitt

Genomsnittspriser villor i Stockholm. Data från Svensk Märklarstatistik via Macrobond.

Budgivningarna har kommit i gång

Enligt flera mäklare är det återigen budgivningar på många av bostäderna som säljs, och det kommer även fler till visningarna än tidigare. Men utbudet av bostäder till salu är stort, och det tar fortfarande längre tid för försäljningarna att slutföras jämfört med tidigare.

Många behöver också sälja sina nuvarande bostäder innan de har möjlighet att köpa en ny bostad.

”Fortsatt är det många av de spekulanter som rör sig på marknaden som inte kan agera och köpa, då de först måste hinna sälja sitt nuvarande boende för att få ihop ekonomin. Det är en knut som tar lite tid och måste lösas innan marknaden fullt ut fungerar normalt igen”, säger Svensk Fastighetsförmedlings vice vd Erik Wikander i ett pressmeddelande.

Både bostadsrätter och villor steg i pris under april

De genomsnittliga priserna på bostadsrätter steg i med 1,5 procent i april, medan priserna på villor steg med 0,9 procent under samma period. Störst ökning bland storstäderna sågs i centrala Göteborg, där bostadsrättspriset steg med 2,3 procent, medan den minsta ökningen sågs i centrala Malmö där priset på bostadsrätter endast steg med 0,3 procent under april. På ett år har priserna på bostadsrätter stigit med 1,6 procent i hela landet, medan villor har stigit med 0,7 procent. Jämfört med april förra året såldes också hela 21 procent fler bostadsrätter och 31 procent fler villor förra månaden.