Under onsdagen kom de senaste inflationssiffrorna från USA som visade på en oväntad minskning av såväl inflationen som den underliggande inflationen. Samtidigt lämnar den amerikanska centralbanken Fed styrräntan oförändrad på den högsta nivån på 22 år.

USA:s inflation minskar

Aktuella siffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement visar att inflationen i landet sjönk till 3,3 procent i maj, vilket kan jämföras med 3,4 procent månaden innan. Det var något av en överraskning eftersom de flesta analytiker hade räknat med att inflationen skulle vara oförändrad. Den underliggande inflationen, som inte inkluderar förändringar i livsmedels- och energipriser, sjönk till 3,4 procent från 3,6 procent i april. Därmed ligger den underliggande inflationen i USA nu på den lägsta nivån på mer än tre år.

”Vi välkomnar dagens besked och hoppas på fler som detta”, sa centralbankschefen Jerome Powell under en presskonferens igår.

De förbättrade inflationssiffrorna innebär att marknadsräntorna sjunker, att kronan stärks gentemot dollarn och att Fed blir mer positiva till sänkningar av styrräntan.

Styrräntan lämnas oförändrad

Enligt förväntningarna lämnade Fed styrräntan oförändrad i intervallet 5,25-5,50 procent för sjunde gången i rad, strax efter det senaste inflationsbeskedet. Nivån på styrräntan har inte varit högre på 22 år, men den minskade inflationen ökar sannolikheten för en räntesänkning senare i år.

”Under de senaste månaderna har vi sett försiktiga framsteg mot kommitténs 2-procentiga inflationsmål”, skriver Fed i räntebeskedet.

Men den amerikanska centralbanken anser fortfarande att inflationen är för hög. Tvärtemot vad de flesta experter väntade sig så antydde Fed därför att det inte blir mer än en räntesänkning innan året är slut, i stället för tre sänkningar som man flaggade för i räntebeskedet som kom i mars. Däremot väntas fler sänkningar under nästa år.

”Det är jätteviktigt att Fed klarar av balansgången. Vad Fed gör med räntan påverkar den globala finansmarknaden och därmed spiller det över även på oss, exempelvis via växelkursen”, säger USA-ekonomen Elisabet Kopelman på SEB.

Uppåt på börsen både i Sverige och USA

De dubbla beskeden från USA bidrog till att kurserna på Stockholmsbörsen steg med 1,3 procent, medan USA:s S&P 500-index ökade med 0,9 procent och Nasdaqs kompositindex steg med 1,5 procent. Däremot sjönk Dow Jones industriindex med 0,1 procent. Den svenska kronan gynnades också av de aktuella beskeden, och vid börsstängning under gårdagen kostade en dollar 10,30 kronor och en euro 11,18 kronor.