Även om kronan har stärkts mot euron den senaste tiden så ligger köpkraften i Europa för svenska turister på i stort sett samma nivå som förra sommaren. Det beror bland annat på att priserna i majoriteten av de europeiska länderna har ökat i samma takt. Därmed behöver svenskar som reser på semester inom Europa i sommar fortsatt vara förberedda på relativt höga kostnader jämfört med tidigare år.

Kronan har stärkts mot euron

Ända sedan 2013 har kronan fortsatt att försvagas gentemot euron, och förra sommaren var euron dyrare än någonsin tidigare. Men den senaste tiden har kronkursen återhämtat sig något jämfört med toppnoteringarna för cirka ett år sedan. Då kostade en euro omkring 11,9 kronor, medan en euro idag efter att kronan har stärkts kan köpas för 11,25 kronor. Men kronkursens återhämtning innebär inte att det blir så mycket billigare att semestra i euroländerna i sommar.

”Köpkraften ute i Europa är i princip oförändrad jämfört med förra sommaren”, säger Johan Javeus som är chefsstrateg på SEB.

Priserna har stigit i de europeiska länderna

I genomsnitt ligger inflationen i euroländerna på omkring tre procent, vilket är ungefär lika mycket som kronan har stärkts med sedan förra sommaren. Därför kan man inte bara se på växlingskursen för att avgöra om semestern kommer att bli billigare i år. Men det går inte heller att basera semesterbudgeten på inflationssiffrorna eftersom turister sällan har samma inköpsvanor som de som bor permanent på semesterorterna.

”Man mäter ju priset på varor i ett helt land. Varor som invånare köper kanske inte har gått upp lika mycket som de varor som turister normalt köper. Generellt sett har svenskarnas köpkraft ute i Europa inte ändrats”, säger Johan Javeus.

Mer för pengarna utanför Europa

Köpkraften är däremot starkare för svenskar i flera asiatiska länder som Japan, Vietnam, Thailand och Indonesien, som nu har blivit billigare att semestra i än tidigare tack vare den förbättrade kronkursen. Det gäller även för Turkiet och Egypten. Men på grund av den höga inflationen där har svenskarnas köpkraft inte stigit i samma takt som kronans värde, precis som i euroländerna. Den som ändå vill semestra inom EU i sommar bör alltid välja att betala i euro vid kortköp för att få tillgång till en så bra växelkurs som möjligt, och därmed också spara lite pengar, jämfört med om alla köp sker direkt i svenska kronor.