Som förväntat valde Riksbanken att sänka den svenska styrräntan tidigare i veckan, och flaggar nu för två eller tre ytterligare sänkningar innan året är slut. Men många experter anser att detta inte räcker för att den svenska ekonomin ska återhämta sig.
Försiktig sänkning av styrräntan
Efter tisdagens besked från Riksbanken sänktes styrräntan med 0,25 procentenheter och ligger nu på 3,5 procent. Även om det är en försiktig sänkning, vilket enligt riksbankschef Erik Thedéen har sin grund i de geopolitiska spänningarna i världen samt osäkerheten i världsekonomin, så anser Riksbankens direktion nu att inflationsutsikterna är mer stabila. Ytterligare två eller tre sänkningar kan bli verklighet innan årsskiftet, vilket skulle innebära en styrränta på 2,75 procent innan årets slut, även om många experter tror att räntan kommer att sjunka ända ner till 2 procent nästa år. Det som talar för fortsatta sänkningar av styrräntan är en ”mild lågkonjunktur” i ekonomin samt en inflation som ligger nära målet på 2 procent.
Ekonomer vill se snabbare sänkningar
Företrädare för bland annat Svenskt näringsliv och LO hade önskat att räntan redan låg lägre än 3,5 procent, och ekonomerna på LO tycker att den svenska styrräntan idag är onödigt hög. LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö anser att det finns flera anledningar till att räntan skulle kunna sänkas snabbare. Dit hör bland annat den stigande arbetslösheten, att inflationen är strax under Riksbankens mål och att den höga räntan drabbar de svenska bolåntagarna hårt eftersom majoriteten har rörliga bolån.
”De enda som tjänar på Riksbankens onödigt höga räntor är storbankerna” säger Torbjörn Hållö.
Även Svenskt näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt vill se att styrräntan sänks i snabbare takt.
”Vi hade gärna sett en dubbelsänkning redan nu, men detta är ett steg i rätt riktning för att få fart på Sverige igen”, säger han.
Högre tempo väntas framöver
Det finns alltså flera risker med att sänka räntan för sent, men Riksbanken har samtidigt goda skäl till att vara försiktiga med allt för snabba sänkningar. Om Riksbanken sänker styrräntan i snabbare takt än andra länders centralbanker kan kronan minska i värde, vilket i sin tur kan sätta fart på inflationen igen. Därför har man valt att sänka räntan gradvis och avvakta effekten innan nästa sänkning. Men enligt Riksbanken kan takten i räntesänkningarna komma att bli högre framöver, inte minst eftersom räntorna nu går ner internationellt samtidigt som inflationen minskar och konjunkturläget är dämpat även i omvärlden.