Så kan du spara pengar genom att minska dina utgifter

Ibland kan det vara lägligt att surfa runt och försöka hitta tips om hur du på bästa sätt kan spara pengar. Nätet kryllar av pengar-tips och hur du sparar så effektivt som möjligt. Många utav oss har stunder då det dyker upp oväntade utgifter eller så är semestern runt hörnet. Därför tänkte vi att det var lägligt att samla de allra bästa tipsen på hur du sparar pengar, både snabbt och enkelt.

Konkreta tips för hur du kan minska dina utgifter

Även om de flesta tipsen på nätet pratar om att spara pengar snabbt, så är verkligheten sådan att en stabil privatekonomi inte byggs upp på några dagar eller ens en månad.

Du vill gärna se till att du sparar både regelbundet och att du bygger upp en buffert.

Så kan du minska dina utgifter

  • Spara pengar på mat
  • Sälj dina prylar du inte använder
  • Se över dina köpvanor
  • Samla dina lån
  • Använd rabatter & tjäna pengar på inköp
  • Se över hushållets utgifter
  • Förhandla dina räntor
  • Se över ditt elavtal

Även om det kan låta som ett ideal så förstår vi att det finns stunder då du måste få ihop pengar snabbt. Det finns som tur är både tips och tricks på hur du sparar pengar på lång och kort sikt.

Ett tips som du kommer att läsa och höra om så fort ”spara pengar” är på tapeten och folk diskuterar ämnen är, att minska dina utgifter. Detta kräver dock ofta stora förändringar i din vardag. Det är inte alltid det passar. Låt oss titta därför kolla in flera olika sätt hur du sparar.

Hur du sparar pengar på mat

Två nyckelord här är det som gäller, ”matlådor” och ”storkok”. De flesta människor kan spara in otroligt med pengar genom att förbereda matlådor på söndagskväll innan arbetsveckan drar igång. Detta kräver ofta ett storkok och kan hjälpa dig komma ner i utgifter avsevärt.

Du sparar inte bara pengar här, utan även tid. Därför nämner vi detta som ett alternativ på hur du kan komma undan med lägre matkostnader.

Tjäna extra pengar genom att sälja prylar

Om du kollar runt i ditt hem kommer du ganska snabbt att inse att det finns prylar som du inte använder och som du likväl hade kunnat annonsera ut på blocket och få sålt. Du tjänar in lite extra pengar och kan även få mer utrymme i bostaden.

Om du vill spara pengar på kort sikt kan du använda detta tips för att tjäna in lite extra medel och korta ner tiden det hade tagit att, låt säga, spara under en några veckor eller en månad.

Se över dina köpvanor

Detta är ofta en självklarhet. Om du vill spara pengar på kort sikt, se till att du inte konsumerar så mycket. En smart strategi är att du inför ett köpstopp för dig själv (eller familjen). Det kan handla om allt från att sluta prenumerera på Netflix ett tag till att skippa gå i affärer mitt i veckan efter arbetspasset.

Samla dina lån

Nu pratar vi om ett tips som kan spara dig flera tusenlappar. Dessutom kan du njuta av att det bara finns en faktura du betalar. Se därför till att samla dinalån och krediter genom ett samlingslån.

Du kan till exempel räkna på dina smålån och höra av dig till din bank eller kreditbolag och se vilka möjligheter som finns.

Vi har jämfört ett stort antal långivare och många utav dem erbjuder sina kunder att samla sina lån. Ta därför och undersök detta närmre om du är seriös med att spara pengar.

Använd rabatter och spara pengar

Många gånger betalar du mer pengar för en produkt än vad du hade behövt göra. Speciellt i den lokala matbutiken. Med rabatter och erbjudanden kan du spara pengar på dina matvaror. Genom att planera dina inköp innan du ger dig ut i butiken kan du se vad som rabatteras ut.

Rabattkuponger är ett beprövat tips för att spara pengar och något vi starkt rekommenderar. Du kan hitta reklamblad som innehåller kuponger och rabatter både digital och fysiskt. Ett tips är att kolla in matbutikens sociala medier för att se om de kör någon kampanj eller liknande.

Se över hushållets utgifter

Det första du bör göra är att se över hushållets eventuella abonnemang. Här kan du spara massor av pengar. Appar, så som Spotify och Netflix kan enkelt pausas eller avbrytas helt och hållet. Har du bredband som är onödigt snabbt? Då kanske det är dags att nergradera för att komma undan lite billigare varje månad.

Tar du till dig detta tips kan det spara dig väldigt mycket pengar på lång sikt. För att förtydliga detta, låt oss leka med tanken att du har avslutar ett abonnemang som kostar dig 700 kr i månaden, på ett år har du sparat 8 400 kr.

När du väl räknar på det kan det hjälpa dig som en extra boost för motivationen att komma igång och spara pengar.

Förhandla dina räntor

Har du ett bolån eller något annat typ av lån? Ta och jämför dina räntor med olika banker för att se till så du har den lägsta möjliga räntan. Du ska heller inte hålla tillbaka utan vara öppen för att förhandla med din bank så att du kan få ner din ränta.

Vill du få en tydligare uppfattning om vad för räntor som kan vara möjligt kan du alltid fråga vänner eller arbetskollegor.

Se över ditt elavtal

Elavtal är ett hett samtalsämne just nu och något som påverkar alla svenskars hushållsekonomi. Sluta tänk att det gynnar dig att vara en trogen kund, i slutändan handlar det om vilket pris du betalar.

Du kan enkelt göra prisjämförelse mellan de olika elbolagen. Tack vare nätet har du verktyget du behöver för att få fram exakt det du behöver. Jämför elpriser mellan flera olika elbolag idag och var ett steg närmre att spara pengar på bästa möjliga sätt.

Lukas Brisman

Redaktionschef

Lukas är en av de två grundarna till Ekonomival.se. Han har lång erfarenhet på över 20 år av marknadsföring på internet. Med ett brinnande intresse för ekonomi strävar han efter att förmedla komplexa ämnen på ett lättförståeligt sätt för alla som besöker Ekonomival.se. Här är han ansvarig för allt innehåll, från att skapa och redigera artiklar till att samordna de olika skribenter som anlitas för att bidra till webbplatsen.

Senast uppdaterad: 23 maj 2024