Vad är en SEKKI-blankett?

SEKKI står för Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation och är ett dokument som innehåller allt du behöver veta innan du ingår ett kreditavtal. Enligt den svenska konsumentkreditlagen ska alla konsumenter kunna få fullständig information om ett kreditavtal i förväg. Därför ska du ha möjlighet att läsa igenom en SEKKI-blankett hos alla långivare och kreditutgivare som omfattas av konsumentkreditlagen.

Vad innehåller SEKKI-blanketten?

I SEKKI-blanketten ska det framgå vilken typ av kredit som erbjuds, vilket kreditbelopp du kan välja mellan och hur lång avbetalningstiden är. Du bör också få information om eventuella tilläggstjänster, förskottsamortering samt ångerrätt. Blanketten följer alltid en mall som är utformad av EU för att den ska vara så lättläslig och tydlig som möjligt. Därmed kan du snabbt jämföra information om olika typer av krediter genom att läsa igenom SEKKI-blanketter från två eller flera kreditgivare.

Det innebär dock inte att alla SEKKI-blanketter ser precis likadana ut. En del av informationen är nämligen obligatorisk för långivarna att fylla i, medan vissa uppgifter bara behöver fyllas i om informationen är relevant för den kredit eller lån som erbjuds. Långivaren kan också erbjuda ytterligare information om krediten än vad som anges i SEKKI-blanketten, men då ska det göras i ett separat dokument.

Till den information som behöver inkluderas i alla SEKKI-blanketter hör:

  • Vilken typ av kredit som erbjuds
  • Kreditgivarens namn, adress och organisationsnummer
  • Kreditens löptid
  • Kreditbelopp och villkor för att utnyttja krediten
  • Ränta
  • Effektiv ränta
  • Vad som händer om du är sen med betalningen

I vilka fall måste en SEKKI-blankett finnas?

Eftersom det är konsumentkreditlagen som kräver att alla långivare ska erbjuda en SEKKI-blankett så krävs denna typ av blankett endast för lån som omfattas av denna lag. Det gäller till exempel lån från företag till privatpersoner, när du betalar mot faktura eller om du köper något på kredit eller avbetalning. Däremot behöver långivaren inte erbjuda någon SEKKI-blankett för studielån, lån mellan företag eller lån via pantbanker.

Måste man läsa SEKKI-blanketten?

Det är inte obligatoriskt att läsa igenom SEKKI-blanketten innan du ingår ett lån, och det är ingenting som kontrolleras av långivaren. Själva blanketten ska inte skrivas under, och du behöver inte bekräfta att du har läst den. Däremot är det en utmärkt möjlighet att få en överskådlig överblick över det lån eller den kredit du är på väg att ansöka om. Vi rekommenderar därför att du alltid läser igenom SEKKI-blanketten, eller åtminstone kontrollerar de viktigaste delarna såsom lånebelopp, återbetalningstid, ränta och eventuella avgifter.

Var hittar man SEKKI-blanketten?

De flesta långivare erbjuder SEKKI-blanketter i form av PDF-filer som en enkelt kan ladda ned från deras hemsidor. Då kan du läsa igenom dem på datorn eller skriva ut dem för att kunna granska dem närmare. Det kan också vara bra att skriva ut och spara SEKKI-blanketten om du framöver har några funderingar över villkoren i det lån som du har tagit. Lånevillkor kan nämligen ändras med tiden, men har du sparat den blankett som var aktuell när du tog lånet har du full koll på vad som gäller just ditt lån. Besöker du en fysisk bank eller annan långivare kan du också få SEKKI-blanketten direkt på papper.

Vart vänder man sig med frågor om SEKKI-blanketten?

Det är inte alltid lätt att förstå SEKKI-blanketter, särskilt inte om du aldrig har tagit ett lån innan. Om du har några frågor eller funderingar kring vad som står i blanketten hos en långivare kan du alltid vända dig till kundtjänst. De har skyldighet att kunna förklara vad som står i SEKKI-blanketten så att du kan avgöra om det är värt att ta lånet eller inte.

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Vanliga frågor om vad är en sekki-blankett?

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

SEKKI är en akronym för Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation

En SEKKI-blankett innehåller all information du behöver om ett kreditavtal så som kreditgivarens företagsinformation, räntor, lånets löptid och övriga lånevillkor.

Enklaste sättet är att läsa den på kreditgivarens hemsida där den måste finnas. Ett tips är att leta i sidfoten där det i de flesta fall finns en länk till blanketten.

Senast uppdaterad: 11 juni 2024