Vad betyder upplupen ränta?

En upplupen ränta är en ränta som inte har blivit betalad än. Det kallas för upplupen för att den har blivit beräknad, men ännu inte betald. Oftast så finns det dock en tidsperiod då räntan är planerad att bli betald.

Allmänt om upplupen ränta

Det finns både upplupna räntor som är en inkomst och en utgift. Exempelvis så blir det en utgift när du betalar din bolåneränta om du har ett bolån. Du betalar alltid räntan som gäller för den föregående månaden. Det innebär att räntan som gäller för den nuvarande månaden är upplupen då den ännu inte blivit betald. Du får också inkomstränta när du sparar på ett sparkonto. Då betalar banken pengar till dig för att du ska spara hos just den banken. Du får dock inte räntan utbetald varje månad, utan banken brukar räkna ihop hur mycket som finns på kontot i slutet av året och betala ut räntan för hela året då.

Fördelarna med upplupen ränta

Upplupna räntor är bra att ha eftersom att det gör det lättare för dig att räkna ut hur höga räntekostnader du kommer att ha i framtiden. Då slipper du otrevliga överraskningar när den tiden väl kommer, eftersom att du redan räknat ut hur stor räntan blir.

Om du har ett bolån med bunden ränta så kan du bli tvungen att betala för upplupen ränta om du löser lånet. Med en bunden ränta så innebär det att du måste ha bolånet i en viss tid. Om du vill betala tillbaka bolånet i förtid så måste du också betala för de räntekostnader som gäller för den tidsperioden som du och banken har avtalat om. På grund av det är det dålig idé att betala av bolånet i förtid om du har en bunden ränta. Om du däremot har ett bolån med en rörlig ränta så kan du betala av ditt lån utan att behöva betala lika höga räntekostnader. Du kommer dock att behöva betala upplupen ränta för en månad framåt, även om du betalar av hela ditt lån. Det är för att du alltid betalar ränta för den föregående månaden och räntan för månaden som du löste lånet på har ännu inte blivit betald.

Samma sak gäller om du tagit ett lån som du sedan ångrat, då du behöver betala räntekostnader för den tiden som du har haft lånet. Om du hade lånet i femton dagar innan du betalade tillbaka det så kommer du alltså att behöva betala en ränta för femton dagar.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om vad betyder upplupen ränta?

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

En upplupen ränta är en ränta som ännu inte har blivit betald, trots att den har blivit uträknad.

Upplupen ränta är till för att räkna ut framtida räntekostnader i förväg. Det gör det lättare att beräkna hur stora framtida kostnader kommer att bli och hur man bäst ska klara av dem.

Senast uppdaterad: 22 maj 2024