Hypoteket

Sedan 2018 har Hypoteket hjälpt tusentals hushåll runt om i landet att sänka sina boendekostnader genom att erbjuda en lägre ränta. Hypoteket utmanar de större bankerna med sina digitala processer och snabba behandlingstid. Hypoteket erbjuder samma ränta till alla sina kunder, så du slipper oroa dig över att förhandla dig till en bättre ränta.

Hypoteket screenshot illustration

Bolån med låg ränta hos Hypoteket

 • Se din ränta direkt - utan bolåneförhandling
 • Kostnadsfritt och enkelt att flytta ditt bolån digitalt
 • Sveriges nöjdaste kunder enligt Trustpilot
 • Få lånelöfte för att köpa ny bostad
 • Flytta befintliga bolån

Hypoteket erbjuder bolån med låga räntor för både fasta och rörliga bolån. Som kund hos Hypoteket kan du känna dig trygg i att du får den bästa möjliga räntan, då de erbjuder samma ränta för alla kunder. Genom att arbeta med digitala processer som sparar både tid och pengar, kan Hypoteket minska kostnader som vanligtvis förekommer hos traditionella långivare. Besparingarna betyder att de kan erbjuda dig som kund bättre villkor.

Oavsett om du vill flytta ett befintligt bostadslån eller om du vill ansöka om ett nytt lån för att köpa bostad, finns det stora möjligheter att spara pengar på ett bolån från Hypoteket.

Grundkrav för bostadslån hos Hypoteket

För att få ett bolån hos Hypoteket krävs det att du:

 • Har en svensk inkomst
 • Är folkbokförd i Sverige
 • Du kan låna till högst 75% av bostadens värde
 • Vill låna till hus eller bostadsrätt
 • Godkänd kreditprövning

För att få ett bostadslån hos Hypoteket behöver du ha en svensk inkomst och vara folkbokförd i Sverige. Du kan låna upp till 75% av bostadens värde. Om din bostad t.ex. värderas till två miljoner kr kan du få ett bostadslån upp till 1.5 miljoner kr. Precis som hos andra banker och långivare, lämnar du din bostad som säkerhet för bostadslånet.

Hypoteket beviljar endast lån för hus eller bostadsrätter. Innan ditt lån beviljas görs även en kreditprövning för att säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka ditt bolån enligt överenskommelse.

Vilken bolåneränta kan jag få hos Hypoteket?

Vilken ränta du får beror på lånets storlek, samt hur det förhåller sig till belåningsgraden. Huruvida du väljer en fast eller rörlig ränta, och hur länge du i så fall väljer att binda räntan kommer även att spela en roll. Väljer du en fast ränta kan du välja en bindningstid på antingen 1, 3 eller 5 år. När bindningstiden gått ut erbjuder Hypoteket den ränta som är aktuell just då och du kan välja att binda ditt lån igen om du så önskar.

Väljer du en rörlig ränta kommer du att få den ränta som erbjuds vid den tidpunkten. Den rörliga räntan ändras var tredje månad och kan antingen förbli oförändrad, stiga eller minska.

Att ha en så låg ränta som möjligt är oerhört viktigt för dina boendekostnader. Under lånets livstid kan räntekostnaderna överstiga bostadsvärdet om du har en onödigt hög ränta.

Amorteringskrav på bolån hos Hypoteket

Att amortera innebär att du betalar tillbaka en summa på lånet vid varje betalningstillfälle. Hur amorteringsbeloppet ser ut kommer att bero på din lånesumma och återbetalningstid.

Sedan 2016 har det funnits krav på hur mycket man behöver amortera av på lånet varje år. Kraven gäller oavsett bank eller långivare och finns där för att förhindra att du tar ett större bolån än vad du faktiskt har råd med.

Amorteringskraven är ett minikrav och du kan såklart amortera mer om du så önskar. Hos Hypoteket kan du amortera högst 10% av lånets storlek per år.

Amorteringskraven brukar delas in i två delar:

 • Bolånets storlek i förhållande till värdet på bostaden - Om ditt lån uppgår till mer än 70% av bostadens värde måste du amortera minst 2 % av lånebeloppet varje år. Är lånebeloppet mellan 50-70 % skall amorteringen uppgå till minst 1 %. Eftersom Hypoteket endast beviljar lån för upp till 75% av bostadens värde behöver du amortera högst 1% av bostadens värde.
 • Lånets storlek i förhållande till hushållets inkomst - Om bolånet överstiger 4,5 gånger hushållets totala inkomster före skatt måste du amortera ytterligare 1% av lånebeloppet. Som allra högst måste du alltså amortera mellan 2-3%.

Ansök om bolån hos Hypoteket

Inga långa bankmöten eller lönlösa ränteförhandlingar - hos Hypoteket ansöker du snabbt och enkelt om bolån via hemsidan.

 • Välj vilket typ av lån du vill ansöka om.
 • Svara på frågor angående ditt lån som till exempel bostadens värde, kontantinsats, nuvarande räntor osv.
 • Svara på frågor om dina ekonomiska förutsättningar såsom inkomst och eventuella lån.
 • Fyll i dina personuppgifter och se över den information du angivit.
 • Identifiera dig med BankID och skicka iväg din ansökan.
 • Hypoteket behandlar din ansökan och återkommer med besked för din ansökan.

Företagsinformation & kontaktuppgifter

Företag Hypoteket Bolån Sverige AB
Organisationsnummer 556928-1156
Finansinspektionen Länk
Telefonnummer 010-150 70 00
E-post kontakt@hypoteket.com
Adress Barnhusgatan 20
Postnummer 111 23
Postort Stockholm
Hemsida hypoteket.com

Öppettider hos kundtjänst

Måndag 08:00 - 18:00
Tisdag 08:00 - 18:00
Onsdag 08:00 - 18:00
Torsdag 08:00 - 18:00
Fredag 08:00 - 18:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt
Jennifer Martinsson

Skribent

Jennifer har en utbildning inom internationell ekonomi och brinner för att göra finansbranschen lättbegriplig och lättillgänglig för alla. Som skribent hos Ekonomival.se vill Jennifer väcka ett intresse för privatekonomi genom att förse våra besökare med praktisk information som gör det enkelt att fatta rätt ekonomiskt beslut.

Vanliga frågor om Hypoteket

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Likt en traditionell bank är Hypoteket under Finansinspektionens tillsyn och följer konsumentkreditlagen. Vad som skiljer dem åt är att Hypoteket är ett bostadskreditinstitut. Detta innebär att de endast får arbeta med bolån, dvs de får inte erbjuda kontohållning, kreditkort eller liknande tjänster. Hypoteket har därför inte samma kostnader som de större bankerna och kan därför erbjuda dig som kund bättre förmåner och en lägre ränta.

Sedan 2016 har finansinspektionen infört amorteringskrav. Detta innebär att du behöver betala av en viss procent av bolånet varje år.

Om bostadens värde överstiger en viss procent behöver du amortera följande:

Över 70% - 2% av lånebeloppet per år
Mellan 50-70% - 1% av lånebeloppet per år

Du kan även behöva amortera ytterligare 1% om du lånar mer än 4,5 gånger hushållets årliga inkomst.

Hypoteket riktar in sig på dig som vill låna till högst 75% av bostadens värde. Du behöver även vara folkbokförd i Sverige och ha en svensk inkomst. Hypoteket lånar endast ut till hus och bostadsrätter. Du behöver även få en godkänd kreditprövning.

Hypoteket betalar i dagsläget ut bolån varannan vecka, på udda veckor. För köp av hus kommer lånet att betalas ut under nästkommande utbetalningsvecka efter att lånehandlingarna har signerats. För köp av lägenhet kan det ta lite längre tid, då det krävs mer kommunikation med bostadsrättsföreningen. Under denna tid kommer Hypoteket stå för eventuella räntekostnader hos din nuvarande långivare.

Om du vill köpa en ny bostad kan du få ett lånelöfte från Hypoteket. Ett lånelöfte är en indikation på hur mycket du kan låna för din bostad. Löftet baseras på de uppgifter du anger, så om din situation förändras är det viktigt att du ansöker om ett nytt lånelöfte.

Senast uppdaterad: 22 maj 2024