Svenska styrräntan höjs till 3 procent

Svenska styrräntan höjs till 3 procent

Efter att Fed och ECB höjde sina styrräntor under förra veckan räknade många ekonomer med att svenska Riksbanken skulle göra likadant, och i torsdags kom det väntade beskedet att Riksbanken höjer räntan med 0,5 procentenheter. Det innebär att styrräntan nu ligger på 3 procent.

Högsta räntenivån på mycket länge

Riksbankens höjning innebär att räntan nu ligger på den högsta nivån på hela 15 år på grund av den höga inflationen. ”Det är viktigt att inflationen vänder tydligt ned i år” sa den nya riksbankschefen Erik Thedéen under presskonferensen som hölls efter räntebeskedet. Både hushåll, företag och samhällsekonomin påverkas av inflationen, mer än vad de stigande räntorna gör, enligt Thedéen: ”Den höga inflation som vi haft under 2022 och kommer att ha en del av 2023 gröper ur hushållens köpkraft med laserprecision”. Inflationen gör det också svårt för företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Riksbankens förhoppning är att räntehöjningen ska leda till en minskad inflation som så småningom stabiliserar sig kring målet på 2 procent under 2024. Samtidigt väntas beslutet minska de svenska hushållens konsumtion. Många företag och hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop på grund av både höga räntekostnader och stigande priser, men enligt Riksbanken kommer situationen att bli ännu svårare om man inte lyckas minska inflationen. Då kan man behöva genomföra ännu större penningpolitiska åtstramningar framöver.

Ytterligare höjningar att vänta

Det räcker förmodligen inte med en ränta på 3 procent för att uppnå Riksbankens mål för inflationen. De flaggar nämligen redan nu för att styrräntan sannolikt kan komma att höjas ännu mer under våren. ”Vi signalerar att räntan kommer att höjas mer i vår med 25 eller 50 räntepunkter”, sa Erik Thedéen. Det skulle därmed innebära en ränta på 3,25 till 3,5 procent.

Anledningen till att ytterligare höjningar kan väntas är att decembers inflation var högre än förväntat, strax över 10 procent, och att den fortsätter att stiga även efter att man tagit hänsyn till de ovanligt höga energipriserna. Den svaga kronan kan dock göra det svårare att minska inflationen. På grund av detta ska Riksbanken sälja statsobligationer för att försöka stärka kronan mot andra valutor från och med april. Det kommer förmodligen att öka mängden lätt omsättningsbara tillgångar samt göra att de riskfria marknadsräntorna stiger. Det kan öka intresset från utländska företag och privatpersoner att investera i svenska tillgångar, vilket i sin tur kan bidra till att stärka kronan.

Delade meningar från experterna

Även om de flesta ekonomer förväntade sig en höjning av styrräntan med 0,5 procent så är inte alla eniga om att det var rätt beslut. ”En styrränta på 3,0 riskerar att knäcka ekonomin för de redan pressade hushållen, dra oss ned i djupare lågkonjunktur och högre arbetslöshet. Utan någon märkbar effekt på inflation”, skriver LO:s chefsekonom Laura Hartman.

Enligt SEB-ekonomen Robert Bergqvist är höjningen däremot ett ”dystert men nödvändigt besked”, medan professor emeritus i nationalekonomi Peter Englund vid Handelshögskolan i Stockholm säger att Riksbanken bör ta det lugnt med fler räntehöjningar framöver.

Redan innan dubbelhöjningen i torsdags har Riksbanken fått kritik för att åtstramningen av ekonomin går för snabbt. Experter menar att det kan göra lågkonjunkturen värre och därigenom öka arbetslösheten. Samtidigt tycker andra ekonomer att de snabba höjningarna är nödvändiga innan inflationen blir värre.

Det återstår att se om det blir ytterligare en höjning i april vid nästa räntebesked, men om inte inflationen har minskat innan dess är det troligt att Riksbanken väljer att fortsätta med räntehöjningarna.

Efter det nya räntebeskedet stärktes kronan med åtta öre mot dollarn och sju öre mot euron, medan de svenska marknadsräntorna steg cirka 5 punkter.

Caroline Andre

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Läs mer om Caroline

5 000 - 600 000 kr

Lånebelopp

1 - 20 år

Löptid

2,95 - 29,95 %

Ränta

0 kr

Uppläggningsavgift

Kreditupplysning: UC

Accepterar betalningsanmärkning: Ja

Anslutna långivare: 40 st

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 600000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 932872 kr. Månadskostnad: 6478 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Räntor & avgifter

Nominell ränta 2,95 - 29,95 %
Effektiv ränta 3,06 - 29,99 %
Uppläggningsavgift 0 kr
Aviavgift 0 kr

Lånevillkor

Åldersgräns 18 år
Lägsta årsinkomst 100 800 kr
Kreditupplysning UC
Accepterar betalningsanmärkningar Ja
Låneförmedlare Ja
Anslutna långivare/partners 40 st

Senaste ekonominyheterna

Paus i Riksbankens räntehöjningar

Paus i Riksbankens räntehöjningar

Den svenska styrräntan steg från 0 procent i april i fjol, till hela 4 procent vid det senaste räntebeskedet i september. Så hög har räntan inte varit sedan 2008, oc

Amerikanska centralbanken väljer att inte höja styrräntan

Amerikanska centralbanken väljer att inte höja styrräntan

Onsdagen den 1 november lämnade Federal Reserve besked om att styrräntan skulle ligga kvar i spannet 5,25-5,5 procent. Det är den högsta nivån på 22 år, men nu verka

Investera courtagefritt hos Nordnet

Investera courtagefritt hos Nordnet

Nordnet har, tillsammans med Avanza, länge varit ett självklart val för svenska aktiesparare. Nordnet har funnits sedan 1996 och har som mål att bli sparares och inv

Rekordlåga elpriser i september

Rekordlåga elpriser i september

Tack vare flera faktorer såsom blåst, sällsynt höga temperaturer samt mycket regn under sommaren blev elpriserna i september de billigaste sedan hösten 2020. Den så

Andelen avslag på bolåneansökningar är nästan tillbaka på förra årets nivåer

Andelen avslag på bolåneansökningar är nästan tillbaka på förra årets nivåer

Enligt jämförelsetjänsten Zmartas statistik är det färre personer som fått avslag på sina ansökningar om bolån under både andra och tredje kvartalet i år jämfört med

Inflationen sjunker till 4,7 procent

Inflationen sjunker till 4,7 procent

Inflationen enligt KPI sjönk från 9,3 procent i juli till 7,5 procent i augusti, vilket är en lägre siffra än vad analytikerna hade förutspått. Därmed kom äntligen d

Senast uppdaterad: 02 mars 2023