Trots att styrräntan har sänkts flera gånger sedan maj, och att svenskarnas löner stiger, går hushållens konsumtion fortfarande trögt. Inflationschocken, minskningen av reallönerna och ökningar av hushållens fasta kostnader är några av förklaringarna till den aktuella situationen.
Låg konsumtion trots räntesänkningar
Lönerna stiger nu snabbare än priserna, och inflationen har även legat under Riksbankens mål på 2 procent under en längre period. Dessutom har styrräntan sänkts från 4 procent till 2,75 procent och förväntas sjunka ytterligare framöver. Det innebär att hushållens köpkraft ökar, men trots detta fortsätter konsumtionen att vara låg. En förklaring är att perioden med hög inflation har chockat hushållen, som därför fortsätter att hålla i pengarna.
”Det tar tid att återhämta sig efter sådant här, det måste man vara medveten om”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till DN.
Inflationen har orsakat en stor minskning av reallönerna
Reallönerna, som är justerade för inflation och visar den reella köpkraften, brukar stiga varje år. Men på grund av den höga inflationen de senaste åren väntas det dröja tills 2029 innan de återigen är på samma nivå som 2021, enligt beräkningar från Konjunkturinstitutet. Myndigheten efterfrågar därför både fler och snabbare sänkningar av styrräntan för att konsumtionen ska öka. Även den Europeiska centralbanken oroar sig över den svaga tillväxten i eurozonen, och varnar för att ytterligare en skuldkris kan vänta om situationen inte förbättras.
Rekordökningar av hushållens fasta kostnader
En delförklaring till de svenska hushållens försiktiga konsumtion kan vara att fasta kostnader för elnät, fjärrvärme, avlopp, avfall och vatten har ökat med i genomsnitt 13 procent under 2024. Det är den största ökningen sedan 1995, enligt Nils Holgerssongruppen som granskar och jämför kostnader som representant för flera svenska bostadsorganisationer.
“Det här är kostnader som inte går att välja bort, och det på monopolliknande marknader”, säger Joachim Höggren på Nils Holgerssongruppen.
Enligt leverantörerna beror den ovanligt stora ökningen på investeringar och ökade bränslepriser.