En del av årets hyreshöjningar är fastställda, och hittills ligger höjningen på omkring 5 procent. Det innebär att hyresgästerna i allmännyttan för andra året i rad drabbas av den största hyreshöjningen på mer än 30 år.

Ovanligt stor hyreshöjning

Än så länge är cirka en fjärdedel av hyreshöjningarna klara, men det ser ut som att en hyreshöjning på omkring 5 procent blir verklighet för många av landets hyresgäster. ”Det är en ovanligt stor hyreshöjning sett till de senaste 30 åren. Det är tuffa höjningar. Det påverkar verkligen människors liv”, säger Carl Johan Bergström, Hyresgästföreningens förhandlingschef.

En del fastighetsägare krävde förra året höjningar på så mycket som 17 procent, men den genomsnittliga hyreshöjningen 2023 blev i stället 4,2 procent, vilket även det var historiskt högt. Nu tillkommer alltså ytterligare en höjning på cirka 5 procent, som för de flesta hyresgäster kommer att träda i kraft från och med januari.

Inflationen och räntan höjer hyran

Anledningen till de ovanligt stora hyreshöjningarna är förstås inflationen och den höga räntan. Eftersom de kommunala bostadsbolagen omfattas av ett marknadsmässigt avkastningskrav innebär det att hyrorna behöver höjas mer nu jämfört med tidigare när både inflationen och räntan var lägre. En lägenhet med en månadshyra på 5 000 kronor per månad idag kommer med en genomsnittlig höjning på 5 procent i stället att kosta 5 250 kronor i månaden.

Fler förhandlingar väntar

I delar av landet är hyresförhandlingarna långt ifrån i hamn. I Norrland är höjningsdatumet först kring den 1 april, och därför är förhandlingarna där inte färdiga ännu. I Västsverige har det däremot varit mer komplicerade förhandlingar enligt Carl Johan Bergström: ”Göteborg och västra Sverige är den region där det har varit svårast och där det finns minst antal överenskommelser just nu”. Förhandlingarna i bland annat södra Skåne och Stockholm har dock gått smidigare än förra året. I de förhandlingar där Hyresgästföreningen och allmännyttan inte kan komma överens kommer Hyresnämnden och Hyresmarknadskommittén att avgöra tvisterna.