I mars steg bostadspriserna i Sverige för den tredje månaden i rad, och även Stockholms bostadsmarknad verkar återhämta sig. Samtidigt har bostadspriserna minskat rejält sedan toppen 2022.

Priserna på både lägenheter och villor stiger

Under mars steg priserna på bostäder i Sverige med 1,9 procent jämfört med februari, och sedan årsskiftet har priserna stigit med cirka 4 procent. Villapriserna ökade med 2,2 procent i mars, och lägenhetspriserna steg med 1,2 procent. Siffrorna kommer från SBAB:s bostadsprisindex som baseras på priser från de bostadsförsäljningar som har registrerats av Booli under den aktuella månaden.

”Det här pekar på att marknaden har bottnat. Nu ser det ljust ut, det är tredje månaden i rad som priserna stiger. Det värsta är över, om inget oförutsett tillstöter,” säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Han tror däremot inte att det blir några stora prisuppgångar under den närmsta tiden. Robert Boije får medhåll av Per Sangrud, PR-chef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som säger att han inte heller förväntar sig något prisrally under våren.

Att just villor ökade mer i pris under mars kan delvis förklaras av att bostadsformen är mer populär under våren, och att månadsavgifterna i många bostadsrättsföreningar kommer att fortsätta höjas på grund av den stora ränteuppgången.

Återhämtning på Stockholms bostadsmarknad

Även bostadspriserna i Stockholm börjar röra sig uppåt, och antalet bostadsförsäljningar har ökat väsentligt sedan årets början.

”Vi har inte sett en så bra marknad sedan 2021”, säger mäklaren Ellen Ingman till Dagens Nyheter.

Prisökningen på bostäder i Stockholm ligger på 5,8 procent sedan årsskiftet, och uppgången kan delvis förklaras av att många tror att Riksbanken kommer att sänka styrräntan inom kort. Det har gjort att de som tidigare har avvaktat ett bostadsköp blivit mer intresserade av att köpa bostad innan priserna eventuellt stiger mer. Den största ökningen av bostadsförsäljningar i Stockholm syns just nu i Hägersten-Liljeholmen och på Södermalm.

Bopriserna har minskat med 30 procent i reala termer

Även om bostadspriserna ökar just nu, så har de sjunkit med cirka 13 procent i landet sedan toppen 2022. Om man däremot räknar med inflationen och den minskade köpkraften resulterar det i stället i en minskning med hela 30 procent, enligt Robert Bergqvist som är ekonom på SEB. Han tycker att dagens bostadsmarknad har en mer rättvisande värdering eftersom pandemin gjorde att priserna ökade betydligt. Men eftersom framtiden har blivit mer förutsägbar är det fler som är beredda att köpa en bostad nu än för bara några månader sedan.

Jämför bolån