Finansinspektionen anser att fler bolånetagare borde byta bank för att få tillgång till en lägre ränta. I dagens läge finns det goda möjligheter för privatpersoner att förhandla med bankerna om en lägre bolåneränta som kan innebära besparingar på flera tusenlappar per månad.

Det finns mycket att spara på att förhandla ner bolåneräntan

Konsumentskyddsekonomen Moa Langemark på Finansinspektionen tycker att fler borde byta bank och förhandla om bolåneräntan. ”Vi ser att det lönar sig att vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank”, säger hon till TT. Under 2023 var det endast sex procent av de svenska bolånetagarna som bytte bank, men Finansinspektionen anser att de borde vara fler eftersom det finns tusenlappar att spara på att få ner bolåneräntan.

Den höga räntan ger bankerna storvinster

Det höga ränteläget gynnar storbankerna som väntas rapportera stora vinster under det första kvartalet i år. Nordea har redan redovisat en vinst på närmare 21 miljarder kronor under perioden. Men låntagarnas ekonomi påverkas fortfarande mycket av de höga räntekostnaderna. Enligt Moa Langemark finns det flera sätt att förhandla ner bolåneräntan för att sänka månadskostnaden. I stället för att jämföra listräntorna som bankerna marknadsför så kan man titta på genomsnittsräntan.

“Bankerna är tvungna att även redovisa sina genomsnittsräntor, alltså snittet på vad alla kunder betalar i ränta. Man kan jämföra dem på konsumenternas.se och se hur man ligger till”, tipsar Moa Langemark.

Jämför olika banker kontinuerligt

Efter att ha jämfört bankernas räntor kan man också höra av sig till olika banker och fråga vad de kan erbjuda.

“Försök inte dölja för din bank att du ser över ditt lån för att få bästa villkor. Ibland räcker det att begära ut ett amorteringsunderlag på bolånet för att de ska höra av sig med ett nytt erbjudande”, säger Moa Langemark.

En del banker kan även erbjuda ytterligare fördelar utöver en lägre bolåneränta om man flyttar sitt bolån, till exempel bättre ränta på ett sparkonto eller extra ränterabatt vid flytt av tjänstepensionen. Det kan också löna sig att fortsätta jämföra räntor med jämna mellanrum, särskilt i samband med att en eventuell ränterabatt håller på att gå ut.