På onsdagen kom beskedet att Riksbanken sänker styrräntan efter tio räntehöjningar i rad. Storbankerna var snabba med att sänka sina tremånadersräntor efter beskedet, medan de mindre svenska bankerna väntas följa efter inom de närmsta dagarna.

Första sänkningen av styrräntan på mer än åtta år

I onsdags sänktes styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, vilket är den första sänkningen på över åtta år. De flesta experter hade väntat sig en sänkning, och Riksbanken flaggade dessutom för två ytterligare sänkningar under det andra halvåret 2024.

”Det bäddar för att hushållens köpkraft, deras reallöner, kan stiga”, sa Riksbankschefen Erik Thedéen på en pressträff under onsdagen.

Inflationen har fallit mer än väntat

Sedan den förra prognosen från mars i år har inflationen minskat något mer än vad Riksbanken hade väntat sig.

”Det stärker bilden av att inflationen kan stanna på eller nära målet”, sa Erik Thedéen.

Inflationsmålet ligger sedan länge på 2 procent. I mars låg KPIF-inflationen på låga 2,2 procent, jämfört med nästan 10 procent för omkring ett år sedan. Men det finns risk att inflationen stiger igen, och enligt Riksbanken är det därför viktigt med försiktighet vid anpassningen av penningpolitiken även framöver.

Lättnad för alla med rörlig ränta på sina bolån

Efter sänkningen av styrräntan från 4,0 till 3,75 meddelande alla de fyra storbankerna, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, att de sänker dina tremånadersräntor med 0,25 procentenheter. Snart kommer förmodligen även de mindre bankerna också att sänka sina rörliga bolåneräntor. Christina Sahlberg som är sparekonom på jämförelsesidan Compricer tror att de flesta listräntor kommer att sänkas med 0,15–0,20 procentenheter, vilket kan ge en besparing på cirka 2 500 kronor per år per miljon.

Det är goda nyheter för de som har ett bolån med rörlig ränta, men det kommer att behövas flera sänkningar för att göra någon större skillnad i bolåntagarnas ekonomi. Experter tror att bolåneräntorna kan sänkas med omkring en procentenhet innan året är slut, vilket kan resultera i besparingar på flera tusen kronor i månaden.

Sverige ligger före de största centralbankerna

Den svenska Riksbanken blev först bland de stora centralbankerna att sänka räntan. Att inflationstakten har minskat fortare än Riksbanken väntade sig var en av de största anledningarna till detta, i kombination med att många svenska företag har för avsikt att sänka sina priser framöver. Därför är behovet av en åtstramande penningpolitik inte lika stort idag.

Men Riksbanken behöver också ta hänsyn till vad som sker i andra länder, och inflationen har inte sjunkit lika brant i USA och euroländerna. Om USA:s centralbank Fed inte sänker styrräntan snart kommer kronan att försvagas mot dollarn, och kronans växelkurs kan påverka när nästa räntesänkning sker. Efter det nya räntebeskedet minskade kronan i värde med endast 8 öre mot dollarn, och 7 öre mot euron. Men hur sänkningen av den svenska styrräntan påverkar kronan i det längre loppet kommer att vara avgörande för om nästa sänkning blir redan i juni, eller om det i stället kommer att dröja till hösten innan styrräntan sänks igen.