Så gör du en budget

En budget är en ekonomisk plan för en kommande period. Den består av alla utgifter och inkomster och ser till att utgifterna inte är större än inkomsterna. Vanligtvis brukar privatpersoner göra en månadsbudgeten då man i början av månaden budgeterar inför resten av månaden. Det kan vara ett sätt att ha koll på sin ekonomi och se till att man inte spenderar mer än vad ekonomin klarar av.

Så gör du en budget illustration

Gör en budget - steg för steg

För att göra en budget behöver du först någonting att skriva upp budgeten på, antingen ett program i datorn som excel eller words, eller med papper och penna. När du gjort det behöver du först börja med att skriva upp alla dina inkomster. Det kan vara lön, inkomst efter hobby eller kanske bidrag, alltså allt sånt som gör att du får in pengarna på kontot. Tänk på att lönen ska budgeteras som nettolönen och inte som bruttolönen - alltså lönen efter skatt, då det är det enda du får ut.

Efter att du har gjort detta ska du skriva ner alla utgifter som du vet att du kommer ha, som hyra, amortering eller matkostnader till exempel. Det är fasta kostnader varje månad som du vet att du kommer betala och som oftast ligger på samma summa. När du har gjort det ser du hur mycket pengar du har över att röra dig med. Med dessa kan du nu sätta en maxgräns för vad du kan spendera på andra saker som nöjen och kläder. Det måste inte vara en hård maxgräns, du kan spendera mer på exempelvis kläder om du vill, men då måste du dra ner på andra saker för att budgeten ska hålla.

Tips på hur du gör en bra budget:

  • Gör en sammanställning på alla utgifter och inkomster du har. Då får du en tydlig översikt över din ekonomi och det blir lättare att planera din budget.
  • Fundera över om det finns några kostnader som du kan skära ner på, exempelvis att äta ute färre gånger och laga mer mat hemma. Det gör att du får mer plats att röra dig på i budgeten.
  • Prioritera. Främst bör det som är nödvändigt prioriteras som hyra, amorteringar och mat. Men prioritera även bland de rörliga kostnaderna som kläder eller nöjen. Det kanske är jätteviktigt för dig att köpa nya kläder varje månad eller att äta ute på lunchen. Om det är något som du känner att det är viktigt att lägga pengar på för att du ska ha en livskvalite du är nöjd med så bör du naturligtvis prioritera dessa saker också. Istället för att skära ner på sådana saker för att spara pengar så gör du en budget så att din inkomst verkligen kan stödja den livsstil som du vill ha.
  • Lägg alltid undan sparpengar varje månad. Den vanligaste modellen som rekommenderas är 50 - 30 - 20 modellen. Det innebär att 50% av din inkomst ska gå till fasta kostnader som hyran etc. (alltså kostnader som alltid är densamma varje månad) 30% av inkomsten ska gå till rörliga kostnader. Rörliga kostnader är kostnader som är olika varje månad och kan exempelvis vara kläder eller utemat. Och 20% bör gå till sparande: både långsiktigt och kortsiktigt. Pengarna kan sättas in på sparkonto, på fondkonto, investeras i aktier eller något annat. Du kan naturligtvis spara mer än 20%, men minst 20% är en bra riktlinje för hur mycket du bör spara.
  • Kolla i slutet av månaden om budgeten stämde. Det är alltid viktigt att utvärdera budgeten i slutet av månadet. Då vet du vad som fungerade och inte. Om budgeten inte stämde och du spenderade mer än vad som var beräknat, kan du behöva skära ner din budget. Men om du istället hade mycket pengar över kan det vara läge att investera pengarna eller placera dem på ett sparkonto med ränta.

Sammanfattning

En budget är en tydlig plan för inkomsterna och utgifterna under en kommande period. Det är alltid bra att göra en budget eftersom att då får du bättre koll på din ekonomi och vart dina utgifter går. För att på det lättaste sättet göra upp en budget kan det vara en bra idé att skriva den i ett program som Excel eller Words. I annat fall kan du alltid göra en budget på ett papper med en penna.

I budgetmallen bör du fylla i alla utgifter och inkomster du kommer ha under månaden. Börja med inkomsterna. Självklart är det svårt att veta exakt vilka utgifter och inkomster du kommer ha, men börja med att fylla i dem du vet med säkerhet och utgå från summan av inkomsterna som du är säker på att du får in. När det gäller utgifterna som du inte vet så får du helt enkelt sätta en maxgräns (utifrån dina inkomster) som du kan spendera på de rörliga utgifterna och göra en budget utifrån det.

Tänk på att prioritera din utgifter, vissa utgifter är viktigare som hyra och mat. Om du måste dra ned på något i budgeten bör de rörliga utgifterna dras ned på först som kläder eller nöjen. Men samtidigt så ska du inte skära ner i budgeten bara för att skära ner, lägg pengar på sådant som du tycker är viktigt för dig. Allas budget ser olika ut och det är viktigt att du gör en som passar dig.

Försök även att spara lite varje månad, både till långsiktigt sparande och till kortsiktigt. Det gör att du har pengar över om du skulle drabbas av något oväntat någon månad och du har pengar som du kan lägga på något längre fram, som en resa eller ett hus. Kontrollera även att budgeten stämmer efter varje månad, då får du svart på vitt hur din ekonomi ser ut och hur den fungerar i praktiken. Justera budgeten efter resultatet om det behövs. Det här är de viktigaste tipsen för att du ska få en så bra budget som möjligt.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Senast uppdaterad: 23 maj 2024