Kreditkort utan UC

Ett kreditkort är ett kort som gör det möjligt att betala för inköp även om man inte har pengar för tillfället. Kortföretaget betalar för inköpet direkt, och du får sedan en faktura hemskickad med en sammanställning av alla inköp du har gjort under månaden. För att du ska kunna få ett kreditkort måste kortföretaget göra en kreditupplysning på dig för att se om du har en tillräckligt god ekonomi och kreditvärdighet.

Typ av kort
20 000 kr
Stäng

Så fungerar det med UC och kreditkort

Ett kreditkort gör det möjligt för dig att betala dina inköp vid ett senare tillfälle. För att kunna få ett kreditkort behöver kortföretaget göra en kreditupplysning på dig, för att se till att du verkligen har utrymme i din ekonomi för att kunna betala månadsfakturorna. Då vänder de sig till ett kreditupplysningsföretag för att inhämta den nödvändiga informationen om dig.

De tre vanligaste kreditupplysningsföretagen i Sverige är UC, Bisnode och Creditsafe. Av dessa tre har UC högst krav, och det är därför svårast att bli beviljad ett kort från ett företag som använder sig av just UC vid sina kreditupplysningar. Om du har en dålig kreditvärdighet hos UC är det därför bättre att välja ett företag som använder Bisnode eller Creditsafe.

Tyvärr använder alla kreditkortsföretag UC

Problemet är att inga kreditföretag använder sig av Bisnode eller Creditsafe, utan alla använder UC. Du som har svårt att få krediter och lån beviljade via UC kommer därför inte att kunna få något kreditkort. Det du kan göra då är att försöka förbättra din kreditvärdighet hos UC på olika sätt.

Det kan du göra genom att försöka höja din inkomst, sänka dina månadskostnader, betala av dina skulder, vänta ut dina betalningsanmärkningar och låneansökningar samt försöka få bort ett eventuellt skuldsaldo från Kronofogden. Annars kommer din kreditvärdighet inte att förbättras och du får nöja dig med ett vanligt betalkort.

Ett annat alternativ är att ansöka om en kontokredit. Det är en kredit som finns på ett konto och som du kan använda ungefär som ett kreditkort vid behov. Det finns många olika banker och långivare som utfärdar kontokrediter, men bankerna brukar generellt använda sig av UC för sina kreditupplysningar. De erbjuder också oftast ett kort som är kopplat till kontot, vilket gör att det fungerar som ett kreditkort. De flesta långivarna gör däremot inte det, vilket innebär att du får ett konto med en kredit utan att något kort är kopplat till det. Fördelen med detta alternativ är att vissa långivare gör sina kreditupplysningar via Bisnode eller Creditsafe. Det innebär att du kan bli beviljad en kontokredit även om du har en dålig kreditvärdighet hos UC och inte har möjlighet att få något kreditkort.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om kreditkort utan uc

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Nej, tyvärr är det inte möjligt eftersom alla kreditkortsutgivare i Sverige använder UC vid sina kreditupplysningar. Men du kan i stället beviljas en kontokredit om du ansöker hos en långivare som använder Bisnode eller Creditsafe.

För att bli beviljad ett kreditkort behöver du först och främst förbättra din kreditvärdighet hos UC. Det absolut viktigaste är att du har en stabil inkomst och är fri från skulder och betalningsanmärkningar. Om du har skulder idag bör du försöka betala av dem så fort som möjligt. För att kunna få ett kreditkort måste du också vara minst 18 år gammal.

En kontokredit fungerar nästan likadant som ett kreditkort, förutom att kontokrediten inte är kopplad till något kort. I stället ansöker du om en kontokredit hos en långivare. När du har fått den beviljad kan du ta ut pengar från kontot och sätta in dem på ditt vanliga konto. Nu kan du använda ditt betalkort som är kopplat till ditt vanliga konto vid dina betalningar. Det är lite mer omständligt jämfört med ett vanligt kreditkort, men fungerar minst lika bra.

När du sedan har pengar och vill betala tillbaka din skuld så sätter du bara in dem på kontot som är kopplat till kontokrediten. Men håll noga koll på löptider och räntesatser, eftersom det kan bli väldigt dyrt om du missar att betala tillbaka pengarna i tid.

Senast uppdaterad: 22 maj 2024