Lån med direktutbetalning

Om du behöver få pengar på kontot direkt kan du ta ett lån med direktutbetalning. Detta innebär att pengarna hamnar på kontot snabbt och du kan använda dem direkt. Direktutbetalning erbjuds oftast av snabblånsgivare, men vanliga banker erbjuder sällan det. Snabblån har korta löptider och hög ränta, men är lätt att ta och processen går snabbt. Du behöver dock vara medveten om att snabblån kan vara en risk för din ekonomi och fundera noga innan du väljer att ta ett sådant lån.

Låna pengar direkt: allt du behöver veta om lån med direktutbetalning

Om du av någon anledning behöver få pengar på kontot direkt så är det möjligt att ta ett lån som erbjuder direktutbetalning. Det innebär att dina lånade pengar hamnar på kontot nästan direkt och du kan direkt börja använda dem. Problemet med direktutbetalning är att de flesta banker inte erbjuder det. I vanliga fall brukar det ta ett tag innan lånet är beviljat och ytterligare ett tag att få ut pengarna till ditt konto.

Att välja ett lån med direktutbetalning är därför ett säkert sätt att få in pengarna på kontot direkt. De flesta banker erbjuder inte direktutbetalning eftersom att det är så stora summor som bankerna lånar ut, det går alltså inte så fort att få lånet. Istället är det uteslutande bara snabblånsgivare som ger ut lån direkt. Detta är då snabblån inte ligger på lika höga belopp som vanliga privatlån gör och därför blir det inte en lika stor risk för långivaren att ge ut lånet.

Du behöver dock vara medveten om att snabblån ofta har korta löptider och en hög ränta. Poängen med snabblån är att de ska beviljas snabbt och betalas ut snabbt. Det gör att det oftast är lätt att ta ett snabblån och att processen går väldigt snabbt. Ofta så accepterar långivarna en eller några få betalningsanmärkningar och tar kreditupplysningen via ett företag om inte rapporterar till UC. Det gör att du kan kastas in i någonting som din ekonomi inte är redo för. Så fundera noga innan du väljer att ta ett snabblån.

Så här fungerar det när ett lån betalas ut till kontot direkt

Huruvida du kan få pengarna direkt eller inte ser olika ut beroende på vilken långivare du använder. Vissa erbjuder tyvärr inte möjligheten att få lånet direkt, medan andra gör det. Det första du måste göra är att kolla upp vilka långivare som erbjuder direktutbetalning och till vilka banker som långivarna kan betala ut till. Det är för att direktutbetalningen bara funkar om överföringen sker mellan konton inom samma bank.

Det innebär att långivaren som du lånar från måste ha ett konto i banken som du använder för att kunna skicka pengarna direkt. Om du och din långivare istället har konton i två olika banker så kommer det att ta längre tid för pengarna att komma fram. Att långivaren har ett bankkonto i din bank är alltså nödvändigt för att direktutbetalningen ska fungera. Ofta brukar långivaren ha bankkonto i ett eller flera av storbankerna, vilket gör att de flesta kunderna kommer att kunna få pengarna från lånet direkt. Vilka eller vilken bank som långivaren betalar direkt till brukar alltid specificeras på långivarens hemsida.

Det är även möjligt att få lånet direktutbetalt på helgen

I vissa fall är det även möjligt att få lånet direkt utbetalt på helgen. Även här måste du ha ett bankkonto i samma bank som långivaren har för att få ut pengarna direkt. Det finns inte många långivare som erbjuder lån på helgen, men de som gör det har två system för utbetalningarna. Det finns de långivare som använder ett manuellt system och de som använder ett automatiskt.

Det manuella systemet innebär att eventuella lån enbart betalas ut på kontorstid. Då sitter det en anställd som manuellt beviljar eller avslår lånen. Du kan alltså bara låna från en långivare som du vet att de har öppetider på helgen. Vissa långivare har bara öppettider några timmar på lördagen, medan andra har öppet på söndagen också. Om du vill låna från en långivare som har öppetider bör du ansöka om lånet minst två timmar innan deras anställde slutar för dagen. Det är för att garantera att den anställde verkligen hinner läsa igenom och bevilja ditt lån.

Det är smidigare att välja en långivare som har ett automatiskt system, då deras system avslår eller beviljar låneansökningar automatiskt. Då går det snabbare att bli beviljad ett lån då en människa inte behöver godkänna lånet. Om långivaren sedan har ett bankkonto i samma bank som du, så kommer du att få lånet så fort som möjligt efter att du blivit beviljat det. Du kommer att få lånet så snabbt som möjligt, förutsatt att Riksbankens betalningssystem (RIX) är öppet (kl. 07- 18). Långivare får nämligen inte göra utbetalningar på natten.

Fördelarna och nackdelarna med att få lånet utbetalt direkt

Den största fördelen med lån som du får utbetalt direkt är att du får pengarna på kontot inom en väldigt kort tid. Det är smidigt om du behöver pengar snabbt av någon anledning. Det är också en smidig process och den påverkar inte din kreditvärdighet hos UC då snabblångivare ofta använder andra kreditupplysningsföretag istället.

Nackdelen med ett lån som går snabbt är dock att det kanske går lite för snabbt. Du kanske inte har tänkt igenom lånet helt eller lånar impulsivt. Eftersom att lånet går igenom så snabbt och pengarna hamnar på kontot direkt, så finns det risk att du ångrar lånet i efterhand. Dessutom är snabblån en högkostnadskredit, vilket innebär korta löptider och en hög ränta. Det kan därför bli svårt att betala av lånet när du väl har tagit det.

Matilda Larsson

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Läs mer om Matilda

Vanliga frågor om lån med direktutbetalning

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Om lånet har blivit beviljat och du och din långivare har konto i samma bank så kommer du att få pengarna inom en timme. Det går alltså väldigt snabbt att få pengarna om du väljer att låna från en långivare som erbjuder direktutbetalning.

Det kan vara bra att ta ett lån med direktutbetalning om du verkligen behöver ha pengar just precis då. Som att bergvärmepumpen har gått sönder eller något liknande. Låna inte pengar som du ska ha till onödig konsumtion som alkohol eller casino. Eftersom att räntan är så hög bör du bara ta ett snabblån om du verkligen behöver det.

Har du inte någon inkomst alls kommer du inte kunna ta ett lån, oavsett om det är ett snabblån eller inte. Alla långivare har som krav att du måste ha någon form av inkomst. Om du dock behöver pengar direkt så kan du gå till en pantbank och sälja något föremål du äger för att få pengar.

Senast uppdaterad: 20 november 2023