Ny finansieringslösning för mindre och medelstora företag

Ny finansieringslösning för mindre och medelstora företag

Svenska Froda går nu ihop med danska Lunar och Visa för att skapa en ny lånelösning för företag. De ska möjliggöra snabba ansökningar online och direkta utbetalningar av lån inom bara några sekunder. Lunars kunder kommer att få tillgång till finansieringslösningen redan under andra kvartalet 2023, och förhoppningen är att fler neobanker och storbanker ska vilja ansluta framöver.

Helt ny lånelösning som tillhandahålls av Froda

Froda är ett av de snabbast växande fintechbolagen i Sverige, och erbjuder idag företagslån samt sparkonton med statlig insättningsgaranti. Deras mål är att ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora företag.

Mindre och medelstora företag har nämligen länge haft svårt att få tillgång till finansiering för att kunna expandera och växa. Det gäller särskilt under tider då ekonomin går sämre, vilket innebär att många företag inte har möjlighet att investera inför framtiden. Detta vill nu Froda i samarbete med Visa och Lunar råda bot på genom att lansera en ny lånelösning för företagare.

”Jag är otroligt glad att få presentera vårt nya samarbete med Visa och Lunar. Vårt mål var att ta fram ett nytt ekosystem inom företagsfinansiering som ger företagare enkel tillgång till finansiering med direkta utbetalningar” säger Olle Lundin, vd på Froda.

Innovativ teknologi för företagslån

Den nya lösningen är tänkt att digitalisera hela låneprocessen, och både utbetalningar och amorteringar ska ske direkt via Lunars betalkort som tillhandahålls av Visa och fungerar i över 200 olika länder. Därmed är det enkelt att skala upp produkten framöver och erbjuda den på ett flertal andra marknader utan att behöva göra någon lokal anpassning. De som är kunder hos den digitala banken Lunar kommer alltså inom kort att kunna få tillgång till den nya typen av företagslån via Froda. Man använder sig av en ny teknologi med så kallad push-paymentfunktionalitet som möjliggör blixtsnabba handläggningstider och transaktioner.

Direkutbetalningar av lån

Mats Persson Berguis, General Manager på Lunar, säger att det nya samarbetet möjliggör en helt digital upplevelse för användarna där de även kan ansöka om ett betalkort i kombination med låneansökan. Lånen är tänkta att betalas ut direkt för att företag enkelt och smidigt ska kunna få tillgång till finansiering utan att behöva vänta och riskera att gå miste om investeringsmöjligheter.

Den digitala ansökningsprocessen blir tillgänglig via kortutgivarens webbsida eller app, och riskbedömningen av företaget sker automatiskt via Froda. Det ska också gå att registrera företagskort för att möjliggöra utbetalningar av lån samt betalning av amortering och ränta. När det digitala kontraktet har skrivits på sker en direktutbetalning av lånebeloppet via Visa Direct, och sedan dyker pengarna upp på låntagarens bankkonto inom bara några sekunder.

I stället för att betala via månadsfakturor kommer de som ansöker om de nya företagslånen att kunna sköta avbetalningarna via automatiska korttransaktioner. Det innebär att man slipper anpassa direktbetalning och faktureringsinformation till olika marknader. Enligt Philip Konopik, Regional Managing Director på Visa, erbjuder den nya lösningen från Froda något helt nytt inom företagsfinansiering och embedded lending.

Snar lansering för Lunars kunder

Lunars kunder får tillgång till den nya finansieringslösningen redan under andra kvartalet 2023. Efter det kan fler kortutgivare som är partners till Visa komma att ansluta sig. ”Tack vare partnerskapet med Visa kan vi erbjuda en lösning till både neobanker och storbanker på en global nivå. Detta är en stor milstolpe inom fintech, men framför allt för alla miljoner företagare globalt som nu kan växa på rätt villkor”, säger Olle Lundin på Froda.

Caroline Andre

Skribent

Caroline är en mångsidig skribent med ekonomiutbildning på universitetsnivå. Hon har lång erfarenhet av att skriva texter inom ekonomi och ett särskilt intresse för privatekonomiska frågor.

Senaste ekonominyheterna

Kritik mot sänkt ISK-skatt

Kritik mot sänkt ISK-skatt

Regeringen har tidigare föreslagit en slopad skatt på en del av de pengar som sparas på ISK (investeringssparkonto) och kapitalförsäkring, men nu har förslaget mött

Unga behöver spara allt mer för att ha råd med en bostad

Unga behöver spara allt mer för att ha råd med en bostad

Det krävs ett allt större sparande varje månad för den som vill köpa en egen bostad, och idag bor en fjärdedel av alla unga fortfarande hemma hos föräldrarna. Två fö

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att stiga

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att stiga

I mars steg bostadspriserna i Sverige för den tredje månaden i rad, och även Stockholms bostadsmarknad verkar återhämta sig. Samtidigt har bostadspriserna minskat re

Svenska hushåll har nu möjlighet att spara mer

Svenska hushåll har nu möjlighet att spara mer

Enligt en aktuell undersökning från SEB har de svenska hushållen kunnat spara mer pengar under årets första kvartal. Dessutom tänker många öka sitt sparande framöver

Svag krona gör utlandsresorna dyrare

Svag krona gör utlandsresorna dyrare

Sedan årsskiftet har kronan försvagats mot både euron och dollarn, och risken finns att den blir ännu svagare. Detta påverkar svenskarnas köpkraft i utlandet och gör

Styrräntan ligger kvar på 4 procent

Styrräntan ligger kvar på 4 procent

I torsdags kom det senaste räntebeskedet från Riksbanken, som valde att låta styrräntan ligga kvar på samma nivå som tidigare. Samtidigt väntas minst tre sänkningar

Senast uppdaterad: 19 februari 2023