Lån för 60+

Om du är över 60 år kan det vara svårt att få lån eftersom banker ofta inte anser att pensionen är tillräcklig inkomst eller att det är för stor risk att låna ut till dig. Det finns dock möjlighet att ta ett "hypotekspensionslån" där din bostad används som säkerhet.

Allmänt om lånet

Om du är över 60 år så kan det vara väldigt svårt för dig att få ett lån. Det har att göra med att de flesta banker oftast inte tycker att pensionen räcker som inkomst eller att de anser att det är en för stor risk att låna ut till dig. För alla pensionärer som kanske har drömmar eller ideer som de vill förverkliga blir det här alltså en väldigt svår situation. Det finns dock en möjlighet att låna för dig som är över 60 år. Nämligen genom att ta ett så kallat “hypotekspensionslån”.

Ett sådant lån är ett lån som gör det möjligt för dig över 60 år att låna. Det är för att lånet använder din bostad som säkerhet. Om du däremot bor i en hyresrätt eller i en bostad som du inte äger så kommer du tyvärr inte att kunna låna alls. De lån som finns tillgängliga för personer över 60 år är därför väldigt begränsade.

Hur ett lån för dig över 60 år fungerar

Om du är över 60 år och vill låna så kommer du att kunna låna om du äger din bostad. När det gäller din bostad har bankerna lite olika krav på hur mycket din bostad måste vara värd. De flesta har dock som krav att du måste äga en bostadsrätt som är värd minst 500 000 kr, eller en villa eller ett fritidshus som är värd minst 900 000 kr. Om din bostad är värd mindre än det kommer du alltså tyvärr inte att kunna låna. Det andra kravet är att du måste vara minst 60 år för att få låna. Det gäller även om du lånar tillsammans med någon annan. Då måste ni båda vara över 60 år.

Din bostad behöver även ligga i ett område som banken har godkänt för utlåning. Sådana områden är områden som bedöms ha en god och långsiktig prisstabilitet. Du behöver kontakta banken för att se om ditt område är ett sådant område. Du får inte heller ha ett bolån på din bostad om du vill låna. Om du har det behöver du ta ett så stort lån från hypotekspension att du kan lösa ditt ursprungliga bolån. Detta är för att lånet från hypotekspension måste vara det enda lånet där du har din bostad som säkerhet. Om lånet som du tar därifrån inte är stort nog för att lösa ditt gamla lån, så får du inte låna alls.

60+ lånet kommer med väldigt fördelaktiga villkor

De största fördelarna med ett sådant typ av lån är att du varken behöver betala amortering eller ränta. Det innebär att det kostar ingenting för dig att ha lånet medan du lever. När du sedan väljer att sälja bostaden, flytta till äldreboende eller om du har avlidit, så kommer pengarna efter försäljningen av din bostad att täcka hela lånet och räntekostnaderna. Räntekostnaderna läggs nämligen på på lånekostnaden och allting kan betalas samtidigt med hjälp av dödsboets tillgångar.

Vill du, kan du dock betala av lånet medan du lever. Hur du vill lägga upp betalningen av lånet kan du välja själv. Tänk dock på att räntekostnaderna läggs på på lånebeloppet varje månad och det är baserat på den aktuella skulden, så om du har lånet en längre tid kan räntekostnaderna bli väldigt dyra. Lånet har även ingen löptid, vilket innebär att du kan ha lånet hur länge som helst utan att behöva betala av det. Den enda gången du måste betala av lånet är om bostaden säljs.

Det är även möjligt att låna till ett väldigt högt belopp eftersom att du har bostaden som säkerhet. Du kan inte låna till ett belopp större än bostadens värde, men du kommer att kunna låna till lika mycket som bostaden är värd. Du kan även välja att lägre belopp än det. Bankerna har dock lite olika villkor om vad maxbeloppet du kan låna till är. Vissa har sju miljoner kronor som det maximala beloppet, medan andra har femton miljoner kronor. Banken tar dit en fastighetsmäklare till din bostad som gör en värdering på plats. Värdet som mäklaren kommer fram till är värdet som du kan låna för.

Hur mycket du får låna är även baserat på din ålder. Desto äldre du är, desto mer får du låna. Det är stor skillnad mot vanliga lån, då det brukar vara tvärtom om något. Anledningen till att du får låna mer ju äldre du är, beror troligtvis på att det är kortare tid tills att bostaden kommer att säljas om du är äldre. Det gynnar bankerna eftersom att annars så tar det väldigt lång tid innan de får sina pengar (i och med att de oftast inte får in ränteintäkterna förrän bostaden är såld).

Fler fördelar med ett 60+ lån

Om du väljer att ta ett 60+ lån så kommer du att kunna välja själv hur du vill ha pengarna. Du kan få ut pengarna som ett engångsbelopp eller så får du ut lite i taget som en månadsutbetalning. Det är alltså både smidigt för dig som vill öka månadsinkomsten och för dig som vill ha mycket pengar på en gång till ett stort projekt du planerat att genomföra. Med ett sånt här typ av lån är det möjligt att låna trots låg inkomst och banken kollar inte på din inkomst när de bestämmer om du får låna. Istället kollar de på bostadens värde och långsiktiga värde, området du bor i och din ålder.

Med ett sånt här lån har du även en bo- kvar- garanti och en skuldfri- garanti. Bo- kvar- garantin är en garanti som säkerställer att du kan bo kvar i bostaden hela livet. Du tvingas inte sälja bostaden för att kunna betala av lånet efter några år och du kan överta både lånet och bostaden om du har haft lånet med någon som gått bort. Skuldfri- garantin är en garanti som innebär att du aldrig kommer att bli skyldig mer än bostadens marknadsvärde. Om bostadens värde har fallit på grund av exempelvis en fallande bostadsmarknad eller höga räntor så kommer du bara behöva betala tillbaka bostadens marknadsvärde om du säljer den. Har bostaden tappat i värde behöver du alltså inte betala mellanskillnaden mellan bostadens värde och lånet.

Du har även möjligt att göra ränteavdrag när du säljer bostaden, vilket gör så att kostnaden för lånet blir lite lägre. Det är väldigt positivt eftersom att räntan för ett hypotekspensionslån är betydligt högre än för ett vanligt bolån. Räntan ligger på runt 6% och har alltid en ränta som är ca 2,5% procentenheter högre än vad bolåneräntorna är. Räntan är rörlig och justeras efter marknadsräntorna var tredje månad. Anledning till att räntan är så hög är för att banken tar en väldigt stor risk med ett sånt här typ av lån och det finns risk för att de inte får någon betalning på väldigt många år. Dessutom så jämnar räntan ut eventuella kostnader som uppstår om värdet på bostaden har minskat vid försäljning.

Matilda Larsson

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Läs mer om Matilda

Vanliga frågor om lån för 60+

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Ja, 60+ lån är mer förmånliga för låntagaren då saker som en bo- kvar- garanti och en skuldfri- garanti ingår. Det gjorde det inte på seniorlånet. Dessutom kunde man bara låna max 50% av marknadsvärdet på bostaden med en seniorlån. Nu är det möjligt att låna upp till 100%.

Ja, det är möjligt att utöka lånet. Då behöver du ansöka om en ny kredit och en ny kreditupplysning kommer att göras på dig.

Ja, räntekostnaderna blir väldigt dyra eftersom att de beräknas på den nuvarande skulden. Om du väljer att varken amortera eller betala räntekostnaderna så kommer den slutgiltiga skulden att bli väldigt dyr. Du kan även välja att inte betala någonting alls och sedan låta pengarna från försäljningen täcka de kostnaderna. Det är dock inte säkert att försäljningen täcker räntekostnader också och eftersom att räntan räknades på hela lånebeloppet kan det vara väldigt dyrt att försöka betala av dem. Tänk alltså igenom innan du väljer att skaffa ett 60+ lån.

Ingenting som tur är. I och med att de flesta banker har en skuldfri- garanti så är du bara skyldig pengarna från försäljningen av din bostad.

Ja, du kan ta lånet även om du får bostadstillägg. Bostadstillägget kan dock påverkas av att du tar 60+ lånet. Du behöver höra av dig till Pensionsmyndigheten för att se hur tillägget påverkas av ditt nya lån.

Den enda åldersgränsen som finns är att du måste vara minst 60 år för att få låna. Desto äldre du är desto positivare är det eftersom att du får låna mer pengar då. Det finns ingen lag som säger att man inte får ta lån efter en viss ålder, men trots det så beviljar de flesta banker inte lån till personer som är över 65 år. Ett 60+ lån kan alltså vara bra för dig som verkligen behöver låna, men som inte kan få ett lån på något annat sätt.

Senast uppdaterad: 20 november 2023