Ränta på ränta

Ränta på ränta innebär att du tjänar pengar på ditt sparade belopp plus på räntan som du redan har genererat. Det blir alltså en snöbollseffekt där ditt sparande ökar för att du både får ränta på det sparade beloppet och ränta på räntan som du tidigare fått utbetald. Testa själv med vår ränta på ränta-kalkylator!

Ränta på ränta illustration

Ränta på ränta-kalkylator

kr
kr
år
%
Slutsumma
Total avkastning
Totalt sparande
Slutsumma
Total avkastning
Totalt sparande

Så fungerar ränta på ränta

Ränta på ränta effekten gör att dina investeringar ökar av sig självt. Du kan till och med sluta att sätta in nya pengar och sparandet kommer ändå att öka eftersom att du har ränta på ditt sparande. (Nu bör du ju dock inte sluta spara för den sakens skull).

Du kan välja att spara på två sätt: antingen så väljer du att sätta in dina pengar på ett traditionellt sparkonto eller så väljer du att spara pengarna på ett aktie eller fondkonto.

Traditionellt sparkonto

Med ett traditionellt sparkonto står det tydligt i villkoren vilken ränta som sparkontot har. Det är ett tryggt alternativ och ditt sparande, tillsammans med räntan, kommer att öka kontinuerligt. I slutet av året får du ränta på ditt sparade kapital som sätts in på samma konto. Om du låter räntan vara kvar där kommer att räntan för nästa år att vara ännu större. Detta eftersom att nästa år blir det ränta på både sparandet och den gamla räntan. Tänk dock på att räntan för sparkonton burkar vara relativt låg och därför är sparkonto inget alternativ om du vill ha en hög avkastning snabbt, utan snarare för en längre tids säkert sparande.

Aktie eller fondkonto

Om du väljer att spara på ett aktie eller fondkonto hos en bank eller en nätmäklare kommer du inte att få ränta. Men du kommer istället förhoppningsvis att få avkastning, och den avkastningen kan du sedan återinvestera i kontot för att få "avkastning på avkastning". Det är en osäkarare metod att spara på aktie eller fondkonto i jämförelse med sparkonto, eftersom att det finns risk att du förlorar de pengarna som du placerat på kontot. Men en högre risk ger också en högre avkastning. Det finns alltså möjlighet att tjäna mer på ett aktie eller fondkonto än med ett sparkonto, men det är inte lika säkert.

Oavsett vilket konto du väljer att spara på så kommer du tjäna på att placera dina pengar på ett konto där du kommer få någon form av avkastning eller ränta. Låt dom därför inte sitta på ett lönekono där räntan är 0%.

Sammanfattning

Ränta på ränta innebär att du tjänar pengar på den räntan du redan har tjänat in. Du tjänar alltså inte bara på ditt sparande, utan också på räntan av ditt sparande. För att tjäna pengar på att du sparar pengar bör du därför placera och investera dina pengar på ett konto som ger ränta eller avkastning.

Sparkonto är ett säkrare alternativ, men ger inte lika hög avkastning som aktie eller fondkonto gör. Aktie eller fondkonto är dock en högre risk och det kan göra att du förlorar de pengar som du lagt in. Marknaden går dock i vågor och det finns en stor chans att pengarna som du förlorat kommer tillbaka, undvik därför att sälja trots att marknaden går nedåt. Den kommer säkerligen att gå uppåt snart igen.

Matilda Larsson

Skribent

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om ränta på ränta

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Ränta på ränta är ett sätt att tjäna pengar på ditt sparade belopp. Detta görs genom att du sparar ditt belopp och sedan får ränta på detta belopp, och därefter även ränta på räntan som du redan har tjänat in.

Ja, det är det! Ränta på ränta är en mycket fördelaktig strategi för att snabbare göra ditt sparande växa. Detta beror på att du inte bara tjänar pengar på det sparade beloppet, utan också på räntan som du redan har genererat. Det blir alltså en snöbollseffekt som gör att ditt sparande ökar exponentionellt.

Nej, det är inte en bank. Ränta på ränta är ett begrepp för hur du tjänar pengar på ditt sparade belopp plus på räntan som du redan har genererat.

Senast uppdaterad: 03 juli 2024