Omstartslån

Om du har hamnat i ekonomiska problem och behöver ett omstartslån för att komma igång igen så finns det flera möjligheter för dig. I denna artikel går vi igenom olika typer av omstartslån och vad de innebär för dig som låntagare.

Få fart på din privatekonomi igen med ett omstartslån

Är din privatekonomi i behov av lite ordning och reda? Har du en skuld storlek större som du hade behövt få betalat av? Ett omstartslån är ett lån du kan teckna för just det här. I regel hittar du långivare som erbjuder privatlån och omstartslån. Du kan teckna upp till 600 000 kr.

Det går att ansöka om det här lånet med betalningsanmärkningar. Det rekommenderas dock alltid att du har med en ”medsökande” då det ofta är ett krav, oavsett om du har anmärkningar eller inte.

För vem passar ett omstartslån för? Har du en hög låneskuld eller känner att du i allmänhet tyngs av din ekonomiska situation, eller har många olika lån, ja då kan denna lånetyp vara för dig.

Betalningsanmärkningar hos Kronofogden? Inga problem, det finns fortfarande en chans! Precis som namnet antyder så erbjuds du en ”omstart” med detta lån. Helt enkelt en andra chans där du kan bli skuldfri och komma på benen och rätta till saker och ting.

Standardkrav för att teckna Omstartslån i Sverige

  • Rimligen ha fast arbete med en inkomst som är regelbunden
  • Krävs att du äger en bostad/fastighet som kan fungera som säkerhet för lånet<
  • Behöver vara bosatt samt folkbokförd i Sverige
  • Har du tidigare skulder skall dessa först lösas med hjälp av omstartslånet
  • Det skall finnas tecken på att din ekonomiska situation förbättras på senare tid
  • Finnas indikationer på att du har en god återbetalningsförmåga

Fördelar med omstartslån

Det som sticker ut mest kring det fördelaktiga är att du som låntagare kan få en lägre månadskostnad och snabbt kan komma på fötter och känna att du kan kontrollera din ekonomiska situation och hantera den.

Omstartslån kan ge dig möjlighet att få en ny start om du har hamnat i en svår ekonomisk situation

Är du dessutom ute efter en låg ränta och lång amorteringstid är omstartslån ett bra alternativ då lånet är ett enda större lån som tecknas. Sneglar vi på snabblån och kreditkort så skiner verkligen detta alternativ i jämförelse.

Med andra ord, sitter du med höga räkningar idag från kreditkort eller snabblån, bör du titta närmre på omstartslån. Lösningen är i så fall att du använder lånet för att betala av de här krediterna och alla andra lån.

Vi rekommenderar att du sätter dig ner, med dig själv eller din partner om du delar ekonomi med någon för att gå igenom din/er lånesituation för att se hur många lån som betalas och totalsumman. Med uträkningar och siffror på papper skapas en tydligare bild av alla utgifter. Förhoppningen är att du/ni får en direkt kontroll och kan styra lånesituation i rätt riktning.

Öka dina chanser till ett beviljat lån

Den vanligaste anledningen till att omstartslån blir avslaget är att det finns för stora skulder. Är det inte det så högst troligen för liten inkomst eller att du har en anställning som anses vara för riskabel. Därför kan det vara bra att du har med en medsökande.

Hur du bör titta på omstartslån som en lösning

  • Sätt upp en tydlig realistisk plan hur du skall minska din skuld
  • Se vad för ränta du får och ta därefter ett beslut
  • Nu skall du förhoppningsvis ha minskat din månadskostnad
  • Amortera av eventuella lån
  • Håll dig disciplinerad och lägg mindre prioritet på att köpa ”saker” och resor

Är lösningen att ha med en medsökande?

Vanligtvis så kan en medsökande ge dig fördelen att få låna mer pengar jämfört med om du hade ansökt själv. Detta för att ytterligare en inkomst nu räknas ihop av banken.

Sannolikheten att lånet betalas tillbaka ökar alltså då. I bankens ögon innebär detta en mindre risk, vilket banken visar genom att erbjuda bättre lånevillkor och eventuellt ett beviljat lån på plats.

Ni båda bär ett ansvar

Med denna lösning i åtanke är det viktigt att slutligen se över vilka ansvar man binder sig till. Givetvis är det viktigt att den medsökande är införstådd på ansvaret. Skulle du (låntagaren) inte betala tillbaka kan banken kräva att hela beloppet betalas av medlåntagaren. Med andra ord är ni båda lika mycket betalningsskyldiga till långivaren.

Till sist, se alltid till så att du har en tydlig plan att falla tillbaka till om det skulle bli svårt framöver. Påminn dig själv om att du har ett mål att uppnå – Ekonomisk säkerhet!

Lukas Brisman

Lukas Brisman

Redaktionschef

Lukas är en av de två grundarna till Ekonomival.se. Han har lång erfarenhet på över 20 år av marknadsföring på internet. Med ett brinnande intresse för ekonomi strävar han efter att förmedla komplexa ämnen på ett lättförståeligt sätt för alla som besöker Ekonomival.se. Här är han ansvarig för allt innehåll, från att skapa och redigera artiklar till att samordna de olika skribenter som anlitas för att bidra till webbplatsen.

Läs mer om Lukas

Vanliga frågor om omstartslån

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Precis som med alla andra lån, är räntan individuell för ett omstartslån. Du kan dock räkna med en ränta på mellan 4% ull till 10%.

Ja, det finns svenska banker idag som erbjuder omstartslån för att köpa bostad eller villa. Ha dock i åtanke att dina nuvarande skulder först skall återbetalas.

Jämfört med vanliga lån, tar lån med ökad risk längre tid. Det beror ofta helt på din situation och hur snabbt banken han ta fram en finansiering åt dig. Med andra ord är det svårt att säga väntetiden.

I och med att du kan ha betalningsanmärkningar när du ansöker om omstartslån är det viktigt att veta att inte alla människor ger lån med dessa villkor. Därför kommer du se traditionella banker som inte erbjuder denna lånetyp. Som tur var finns det mindre konventionella banker i Sverige idag som fortfarande kan erbjuda dig ett lån. Din säkerhet bör du dock inte oroa dig för så länge långivaren har tillstånd att bedriva verksamhet i Sverige.

Senast uppdaterad: 20 november 2023