Företagslån för enskild firma

Ett företagslån för en enskild firma kan ge dig möjligheten att utveckla och expandera ditt företag och kan hjälpa dig att skapa en starkare position inom branschen. Det finns många saker att tänka på innan du ansöker om ett företagslån, så det är alltid bäst att jämföra de många långivare som finns på marknaden. Som tur är finns Ekonomival.se här för att göra valet enklare och underlätta när du vill jämföra olika företagslån.

20 000 kr
Stäng

Enskild firma som bolagsform

Enskild firma är den vanligaste och enklaste bolagsformen i Sverige. Som enskild firma ansvarar du personligen för företaget och dess ekonomiska förutsättningar. Till skillnad från andra bolagsformer finns det här ingen juridisk gräns mellan dig och företaget.

Fördelar med företagslån för enskild firma

Som enskild firma står du inför andra utmaningar än den som driver ett aktiebolag eller den som är anställd av ett företag. Dessutom är du personligen ansvarig för verksamhetens lån och skulder.

Det är inte ovanligt att det uppstår behov av finansiering, speciellt om du precis startat ditt företag eller om du vill utveckla verksamheten. Exempelvis kan det handla om en investering som stärker företagets position inom branschen, kanske vill du anställa mer personal eller kanske behöver du ett lån för att ta dig igenom en tuffare period.

Krav för företagslån för enskild firma

Har man en enskild firma är man personligt ansvarig för alla avtal och lån som tillhör företaget. Därför är det inte ovanligt att långivare ställer stort krav på dig som äger företaget.

Generellt kan det vara svårare för enskilda näringsverksamheter att bli beviljad ett större lån, då företagets omsättning spelar en stor roll i kreditbedömningen. Däremot fungerar själva låneprocessen på samma sätt som för andra bolagsformer.

Inför ett företagslån kommer långivaren att vilja kolla närmare på följande:

 • Kreditbedömning - Eftersom du personligen är tydligt kopplad till företaget kommer långivaren att göra en utevärdering på dig.
 • Kassaflöde - Omsättningen och kassaflödet spelar en stor roll för hur mycket du kan låna.
 • Inga betalningsanmärkningar - Eftersom det inte finns en juridisk gräns mellan dig och företaget vill långivarna gärna se att du inte har några betalningsanmärkningar. Har du tidigare ansökt om konkurs kan det vara svårt att ansöka om ett företagslån.
 • Affärsplan - Långivare vill ofta se en realistisk affärsplan för hur du vill använda pengarna och hur du vill att företaget ska utvecklas inom de närmsta åren.

Jämför företagslån för enskild firma

För att hitta det bästa företagslånet för din enskilda firma är det viktigt att jämföra olika långivares krav och villkor. Se till att undersöka olika aktörers kriterier noga för att hitta det lån som passar dina behov bäst:

 • Ränta - Jämför räntor mellan olika långivare för att hitta det mest förmånliga företagslånet. Dubbelkolla villkoren för att se så dem är lika bra eller bättre och jämför sedan räntan.
 • Bindningstid - Det är viktigt att veta hur länge du är bunden av ditt företagslån. Var noga med att ta reda på om det finns en straffavgift för att betala av lånet i förtid, så att du kan planera dina ekonomiska beslut på ett så fördelaktigt sätt som möjligt.
 • Avgifter - Vilka avgifter tillkommer?
Jennifer Martinsson

Jennifer Martinsson

Skribent

Jennifer har en utbildning inom internationell ekonomi och brinner för att göra finansbranschen lättbegriplig och lättillgänglig för alla. Som skribent hos Ekonomival.se vill Jennifer väcka ett intresse för privatekonomi genom att förse våra besökare med praktisk information som gör det enkelt att fatta rätt ekonomiskt beslut.

Läs mer om Jennifer
Antal långivare 0 st
Lånebelopp 10 000 000 - 0 kr
Löptid 999 - 0 mån
Ränta 999,00 - 0,00 %
Uppläggningsavgift 9 999 - 0 kr
Antal långivare utan UC 0 st
Antal långivare trots anmärkning 0 st

Vanliga frågor om företagslån för enskild firma

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

En enskild firma är en bolagsform där du som ensam ägare ansvarar för verksamheten.

Som enskild firma eller handelsbolag ansvarar ägaren för alla ekonomiska förutsättningar, då det inte finns en juridiskt gräns mellan ägaren och företaget. Ett aktiebolag anses vara en egen juridisk enhet där ägare inte är personligt ansvariga för företagets ekonomi.

Varje långivare har egna krav och villkor för företagslån, men generellt sett krävs följande:

 • Företaget är registrerat som enskild firma
 • Företaget måste ha varit verksamt i minst 12 månader
 • Företaget eller du som ägare har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka lånet
 • Företaget kan uppvisa tidigare bokslut

De flesta ansöker om ett företagslån för att investera i företagets utveckling eller för att anställa mer personal. Det är inte heller ovanligt att ansöka om företagslån för att behålla företaget under en tuffare period.

Senast uppdaterad: 20 november 2023