Företagslån för handelsbolag

Ett företagslån kan ge dig och andra delägare möjligheten att utveckla verksamheten och möta ny efterfrågan. Varje långivare har olika villkor och kriterier som du bör hålla koll på när du vill jämföra olika aktörer. Hos Ekonomival.se kan du snabbt och enkelt jämföra olika långivare och hitta rätt företagslån för ditt handelsbolag.

20 000 kr
Stäng

Handelsbolag som bolagsform

Ett handelsbolag är ett företag med flera ägare. Då kan du som ägare dela ansvaret med andra personer, samtidigt som du slipper att krångla till det med avancerad bokföring eller höga startkapital. Precis som ett aktiebolag, anses ett handelsbolag vara en separat juridisk enhet.

Fördelar med företagslån för handelsbolag

Med ett handelsföretag får du glädjen att starta, driva och bygga företag tillsammans med andra. Att ha tryggheten och känna att du inte är ensam med allt ansvar är bara några av fördelarna. Bland annat kräver ett handelsbolag till skillnad från ett aktiebolag, mindre bokföring och det finns inga krav på en startsumma.

Ett handelsbolag kan även få bättre förmåner och villkor på företagslån, då det finns mer än en ägare som kan vara med och ansvara för lånet. Du kan använda ett företagslån till flera ändamål - oavsett om du vill låna pengar till att utveckla verksamheten eller om du behöver täcka en oväntad utgift, så kan ett företagslån vara lämpligt.

Krav på företagslån till handelsbolag

För mindre och nystartade aktiebolag krävs det ofta att en ägare går i personlig borgen för företagslånet. Detta innebär att du som borgenär blir ansvarig för lånet om företaget inte längre kan betala tillbaka kostnaderna.

När du ansöker om ett företagslån för aktiebolag kan långivaren vilja kolla närmare på följande:

 • Handelsbolagets ekonomiska förutsättningar - Långivare lägger ofta stor vikt på tidigare årsredovisningar och annan dokumentation som redogör företagets ekonomiska förutsättningar.
 • Delägare - Alla delägare är personligt och solidariskt ansvariga för bolagets lån och skulder. Långivaren kommer därför att göra en bedömning om du och andra delägare kan betala tillbaka lånet.
 • Kassaflöde - Omsättningen och kassaflödet spelar en stor roll för hur mycket du kan låna.
 • Affärsplan - Långivare vill ofta se en realistisk affärsplan för hur du vill använda pengarna och hur du vill att företaget ska utvecklas inom de närmsta åren. Medan de flesta långivare endast beviljar lån om du varit verksam under ett visst antal år, finns det företag som godkänner ett lån om du kan presentera en tillräckligt bra affärsplan.

Jämför företagslån för handelsbolag

Innan du tar beslut om vilken långivare du ska använda för ditt företagslån är det viktigt att du kontrollerar och jämför de olika villkoren hos dem:

 • Ränta - Den största kostnaden kopplat till ett företagslån är räntekostnaden. Se därför till att jämföra vilken ränta du kan få hos olika aktörer.
 • Bindningstid - Kontrollera alltid hur lång bindningstid lånet har och dubbelkolla så det inte finns några avgifter kopplade till om du vill avsluta lånet i förtid.
 • Övriga avgifter - Dubbelkolla alltid vilka avgifter som tillkommer till ditt lån.
Jennifer Martinsson

Jennifer Martinsson

Skribent

Jennifer har en utbildning inom internationell ekonomi och brinner för att göra finansbranschen lättbegriplig och lättillgänglig för alla. Som skribent hos Ekonomival.se vill Jennifer väcka ett intresse för privatekonomi genom att förse våra besökare med praktisk information som gör det enkelt att fatta rätt ekonomiskt beslut.

Läs mer om Jennifer
Antal långivare 0 st
Lånebelopp 10 000 000 - 0 kr
Löptid 999 - 0 mån
Ränta 999,00 - 0,00 %
Uppläggningsavgift 9 999 - 0 kr
Antal långivare utan UC 0 st
Antal långivare trots anmärkning 0 st

Vanliga frågor om företagslån för handelsbolag

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Ett handelsbolag är ett företag som har två eller fler delägare. Handelsbolaget anses vara en separat juridisk person och kan ingå avtal och ha anställda. Däremot är alla delägare gemensamt ansvariga för lån och krediter som tillhör företaget.

Även fast ett handelsbolag är en separat juridisk enhet, ansvarar delägarna gemensamt för bolagets ekonomiska förutsättningar. I en enskild firma ansvarar den enskilda ägaren för alla ekonomiska kostnader, då det inte finns en juridisk gräns mellan företaget och ägaren. Aktiebolag anses vara en egen juridisk enhet, där ägare inte ansvarar för företagets ekonomi, så länge de inte ingått personlig borgen.

Varje långivare har egna krav och villkor för företagslån, men generellt sett krävs följande:

 • Företaget är registrerat som handelsbolag
 • Handelsbolag måste i de flesta fall ha varit verksam i minst 12 månader
 • Handelsbolaget har en viss omsättning
 • Delägare har ekonomiska förutsättningar att tillsammans ansvara för lånet
 • Handelsbolaget kan uppvisa tidigare bokslut

Ja, en del långivare godkänner annan typ av säkerhet, såsom utrustning eller fastigheter. Dock kräver de flesta långivare en personlig borgen och det är ovanligt att du hittar seriösa aktörer som godkänner ett företagslån utan borgen.

De flesta ansöker om ett företagslån bland annat för att investera i företagets utveckling, anställa personal, för att finansiera en order eller för att täcka en oväntad utgift.

Senast uppdaterad: 20 november 2023