Dags att ansöka om lån? Ingen vidare kreditvärdighet? Hoppet är inte ute. Skulle din låneansökan avslås och du inte kommer någon vart tack vare en bristfällig kreditvärdighet, ja då kan lösningen vara att skaffa en borgensman.
I vissa fall kan det vara svårt att få ett lån beviljat. Om du har en dålig kreditvärdighet eller har svårt att få ihop de nödvändiga kraven kan det vara en idé att ta ett lån med borgensman.
Kort och gott handlar det om att man lägger till en person (familj, vän eller kollega) i ekvationen som förser banken med den tillit som behövs får att få lånet att gå igenom.
Borgensmannen är en person som går in och styrker din låneansökan. Det innebär att om du inte klarar av att betala lånet, är det borgensmannen som får stå för skulden.
Det går även att involvera fler borgensmän i låneavtalet. Detta för att ge långivaren ökad säkerhet. På så vis kan en låntagare öka chanserna att få sitt lån beviljat.
Krav för att gå i borgen för lån
Kraven ovan kan variera så som ”god inkomst” vilket kan ses som relativt. Detta krav kan alltså komma att utvärderas för varje enskilt fall. Kraven mellan bankerna skiljer sig men ovan är grundläggande om du frågar oss.
Det finns flera olika anledningar till varför man kan ha svårt att få ett lån beviljat. Kanske har du en betalningsanmärkning eller så äger du inga mätbara tillgångar. I de fallen kan det vara svårt för lånebolaget att se att du kommer att kunna betala tillbaka lånet.
När du tar ett lån med borgensman ökar dina chanser att få lånet beviljat, eftersom det blir en trygghet för lånebolaget. Dessutom kan det innebära bättre villkor för dig som låntagare jämfört med om du hade ansökt hos en kreditgivare som inte erbjuder borgensman.
Exempel på vanligt förekommande borgensmän
Borgenslån är ett bra alternativ för dig som vill ha en trygghet när du tar ett lån, och det är vanligtvis inte svårt att hitta en borgensman. Listan ovan är exempel på borgensmän som folk använder sig av när de tecknar lån med borgensman.
Den vanligaste och mest förekommande borgen-typen i Sverige. Tecknas en proprieborgen innebär det att om lånet inte kan betalas tillbaka av huvudlåntagaren så har banken eller långivaren rätt att kräva återbetalning från borgensman eller gäldenären. Jämfört med enkla borgen har borgensmannen här lika stort betalningsansvar som gäldenären.
Detta innebär att borgensmannen inte är tvungen att betala något för lånet innan det har fastslagits (och bevisats för den delen) att låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. När detta händer kommer banken kräva pengar från borgensmannen.
Det här upplägget förekommer sällan men är det så att det dyker upp så ska du veta att borgensmannen tar på sig allt betalningsansvar. Oavsett om huvudlåntagaren misslyckas med återbetalning av lånet eller inte. Det är sällan privatpersoner tecknar denna typ av borgen utan förekommer mer när bolag är involverade.
Kom ihåg att det är viktigt att du tar ett medvetet val när du tar ett lån med borgensman, och se till att alla parter är införstådda med hur det fungerar. På så vis kan ni båda känna er trygga med lånet.
Dessutom är denna låneform ett bra alternativ för dig som vill ha en trygghet när du tar ett lån, och det är vanligtvis inte förknippat med några stora risker.
Fråga dig själv, varför ett borgenslån? Är det så att du faktiskt har låg kreditvärdighet men har vän eller familj som är redo att kliva in och hjälpa dig – då kan det vara ett bra alternativ att överväga.
Låna med borgensman kan innebära att man får beviljat ett lån med goda villkor och så länge din ekonomi tillåter bör det alltså inte vara några problem.
Antal långivare | 49 st |
Lånebelopp | 1 000 - 600 000 kr |
Löptid | 0 - 240 mån |
Ränta | 2,95 - 44,00 % |
Uppläggningsavgift | 0 - 995 kr |
Antal långivare utan UC | 22 st |
Antal långivare trots anmärkning | 24 st |
Antal långivare med direktutbetalning | 16 st |
Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Ja, som borgensman har du rätt att kräva tillbaka pengar från låntagaren, även kallat regressrätt.
Förutom att kräva hela beloppet kan borgensmannen ta ut ränta eller andra avgifter som kan ha uppstått i och med lånet. I slutändan är det borgensmannen som bestämmer hur låntagare skall återbetala skulden.
Absolut. Detta innebär även en ökad säkerhet för långivaren, så detta är ofta välkommet från banken eller bolagets sida.
Om det är så att du har en familjemedlem eller vän till dig som är villig att gå i god för dig som borgensman men som inte har tillräckligt god ekonomi kan flera borgensmän vara lösningen.
Banken avgör här vem skulden skall drivas in från. Här kan avtalet vara att samtliga borgensmän har delat betalningsåtagande där man utgår efter en viss procentandel av skulden.
I de här fallen kommer skulden att övergå till dödsboet. Med det pengar som finns i dödsboet kommer alla skulder att betalas. I detta fall kan det innebära att egendom kommer att säljas av så att skulden kan betalas. Återstående belopp måste borgensmannen att betala.
Det går att begränsa lånet genom att skriva med att borgen endast gäller upp till en viss summa. Det kan handla om att halva beloppet är täckt av borgen. Banken kan då välja att låna ut ett visst belopp utan säkerhet, men är beloppet allt för stort kan det krävas borgen.
Senast uppdaterad: 23 maj 2024